Rap-legende i strupen på Støre: - Farlig utvikling

Statsministeren har hisset på seg Tommy Tee. Rap-legenden varsler protester mot strømpolitikken når Stortinget åpner. - Den kjøper jeg ikke, sier han om Støres Putin-forklaring på strømprisene.

MØKK LEI: Tommy Flåten, best kjent som Tommy Tee, varsler protester foran Stortinget 19. september. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
MØKK LEI: Tommy Flåten, best kjent som Tommy Tee, varsler protester foran Stortinget 19. september. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det planlegges strømaksjon på Eidsvolls plass under Stortingets ekstraordnære samling 19. september.

Og flere kjente fjes blir å finne under protesten:

- Jeg skal stå foran Stortinget, ja. Jeg skal markere at nok er nok. Vi må ta tilbake kontrollen over kraften vår, sier Tommy Flåten til Dagbladet.

Tommy Flåten fra Grefsen i Oslo er nok bedre kjent som Tommy Tee, et av de største navnene i norsk musikkhistorie. Han regnes som en legende i hip hop-miljøet. Og - fra og med 2022 - en strømdemonstrant.

- Har du forberedt plakater, eller kanskje en irettesettende rap om regjeringen?

- Nei, jeg tenker andre kanskje bidrar med sånt. Men jeg er dypt provosert over strømpolitikken som føres, og det er på tide å si ifra, sier Tee/Flåten til Dagbladet.

- Kapitalisme løpt løpsk

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla er blant dem som kommer til å stå skulder med skulder sammen med Flåten utenfor Stortinget denne septemberdagen.

Tommy Tee er ikke omgangsvenner med Valla, men sier at han er møkk lei strømpolitikken som føres.

- Strøm er noe vi er helt avhengig av. Det altfor frie marked har feilet i å dekke dette behovet uten å gjøre et altfor stort innrykk i vår økonomi. Dette er kapitalisme løpt løpsk og må reguleres snarest slik at folk flest ikke trenger å knekke ryggen for å komme gjennom hverdagen, sier Flåten.

GLANSDAGENE: Tommy Tee, her i 2005, regnes av mange som en av norsk hip hops virkelige gudfedre. Foto: Cornelius Poppe / NTB
GLANSDAGENE: Tommy Tee, her i 2005, regnes av mange som en av norsk hip hops virkelige gudfedre. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Takin Ova?

Hip hop-pioneren, som sto bak rapsuksessen TP Allstars på 90-tallet, sier det er innlysende at strøm bør være allemannseie i Norge.

- Det bør ikke spekuleres på bekostning av befolkningen. Jeg er dritt lei av at strømselskapene bare tenker på egen vinning, sier han.

- Kan du allerede nå varsle en «Takin Ova» av Stortinget?

- He, he. Man skal aldri utelukke en «Takin Ova»-aksjon, men hvis jeg varsler det nå, så blir det vel neppe noen overraskelse, svarer Flåten.

- Farlig, farlig

Tommy Tee forteller at drivkraften for en ny strømpolitikk henger sammen med hans politiske engasjement generelt.

- Markedskreftene gis altfor stort spillerom i vårt samfunn. Mer politisk makt flyttes bort fra folkevalgte organer, og det går ut over alle oss vanlige mennesker. Dette er en farlig, farlig utvikling. Markedsmotoren stopper jo aldri. Den vil bare ha mer og mer. Vi må bremse opp litt nå, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre høstet ros fra kommentariatet da han nylig ga Vladimir Putin skylda for de høye strømprisene. Støre forsvarte samtidig markedsmekanismene.

- Du kan ikke stå her og si at markedskreftene herjer i Europa. Vladimir Putin herjer i Europa, sa Støre da partilederne diskuterte strømsituasjonen i Arendal.

Statsministeren ble belønnet med flere seksere i etterkant av debatten, mye grunnet sin tydelige linje mot Putin.

Kjøper ikke

Tommy Tee rynker likevel på nesa.

- Den kjøper jeg ikke, sier han.

- Problemet er dereguleringen av strømmarkedet, ikke Vladimir Putin. Politikere er veldig flinke til å forklare seg bort og skylde på alle andre. De er lite flinke til å ta et oppgjør med markedskreftene du har sluppet løs over mange år. Framfor å faktisk ta det oppgjøret, så sender politikerne heller regningen over på vanlige folk.

Tommy «Tee» Flåten legger til at han mener det er dobbeltmoralsk å skylde på krisa i Ukraina, og samtidig pumpe ut digre utbytter i strømselskapene som nå tjener fett på skyhøye strømpriser.

- Jeg er ingen rik mann, jeg tjener helt OK. Jeg befinner meg i en slags middelklasse, og jeg merker strømprisene godt. For andre, som sitter nederst ved bordet, er dette en krise som kan få katastrofale følger. Det synes jeg ikke politikerne virker til å forstå. Vanlige folk kommer til å slite, og markedet har skylda, sier Tommy Flåten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer