Rappegruppe ble bortvist fra festival

Stor politiaksjon på Melafestivalen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under den flerkulturelle Melafestivalen, som foregår på Rådhusplassen i Oslo, ble et stort antall festivaldeltakere kontrollert og bortvist fra sentrum allerede før de kom seg inn på området.

Blant dem som ble forvist, var rappegruppa Breaknecks fra Groruddalen, som skulle spille på et uoffisielt nachspiel på utestedet Cliche etter festivalen. Det blir det ikke noe av nå.

– Satt i marje i timevis

– På parkeringsplassen på Aker Brygge ble jeg og flere kamerater stoppet av politiet og tatt med inn i ei marje, der jeg ble sittende i to og en halv time før vi ble bortvist fra sentrum, sier norsk-chilenske «Flip» i Breaknecks (21) til Dagbladet.no.

– Jeg er utestengt fra området innenfor Ring 1 fram til klokka 12 på mandag. Viser jeg meg i sentrum før den tid, blir jeg pågrepet, bøtelagt og kastet på glattcelle, sier 21-åringen, som forteller at et titall venner og bekjente også har fått samme behandling.

Politiet har trolig vært på tå hev under årets Melafestival blant annet fordi fjorårets skyting på Aker Brygge, der medlemmer av A- og B-gjengen var innblandet, foregikk under fjorårets festival, i nærheten av festivalområdet. Hensikten har trolig vært å forhindre nye gjengsammenstøt.

«Flip» og vennene på sin side er rasende på politiet etter bortvisningen.

– Jeg har ikke kriminelt rulleblad og er ikke medlem av noen gjeng. Dette er ren diskriminering, sier norsk-chileneren til Dagbladet.no.

GODT BESØKT: Rådhusplassen var full av publikum på Melafestivalen lørdag kveld. Politiet var synlig til stede med flere patruljer. Foto: RALF LOFSTAD
GODT BESØKT: Rådhusplassen var full av publikum på Melafestivalen lørdag kveld. Politiet var synlig til stede med flere patruljer. Foto: RALF LOFSTAD Vis mer

Forholdsregler

Operasjonsleder Even Jørstad i Oslo politidistrikt er godt kjent med politiets taktikk under Melafestivalen. Han tilbakeviser anklagene om diskriminering.

– Det stemmer at vi har kontrollert og bortvist et stort antall festivalgjengere fra sentrum, men det er slett ikke diskriminering. Dette har vi gjort av polititaktiske grunner, for at festivalen skal kunne foregå på en ordentlig måte, sier Jørstad og henviser til politilovens paragraf 7, som gir politiet anledning til kontroll, visitasjon og bortvisning for å hindre lovbrudd.

– Det er en kjensgjerning at Melafestivalen tiltrekker seg en del uønskede elementer, og vi har derfor tatt våre forholdsregler, sier operasjonslederen, som ikke vil gå nærmere inn på det polititaktiske, men mener strategien har fungert etter hensikten.

– Arrangøren av festivalen ventet 400 000 besøkende i løpet av tre dager, og vi har ikke fått melding om et eneste lovbrudd så langt, sier Even Jørstad til Dagbladet.no.

FIKK IKKE SPILT: Breaknecks fra Haugenstua i Groruddalen ble bortvist fra Oslo sentrum og fikk ikke spilt på Club Cliche lørdag kveld.