Rapper Annes sentrum

- Dette er det reelle sentrumsalternativet, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland om sitt budsjettalternativ. Han foreslår mindre skatteøkninger enn regjeringen, men mer enn Høyre. Han kutter mer i offentlige utgifter enn regjeringen, men mindre enn Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framfor noe demonstrerer Ap med sitt budsjett hva partiet ønsker å bruke de 2,8 milliarder kronene som regjeringen har avsatt til kontantstøtte. For disse pengene presenterer Ap en hel smørbrødliste over tiltak som vil få enhver Sp-politiker til å bli grønn av misunnelse (se grafikk).

Mer til mange

Mens kontantstøtten er en kostbar ordning for en relativt liten gruppe mennesker, strør Ap de samme milliardene på alle gode formål; mer til høyskoler, mer til forskning, mer til kommuner, mer til barnehager, mer til skipsbygging, mer til arbeidsmarkedstiltak, mer til Forsvaret, mer til skolefritidsordninger.
For brede grupper vil denne menyen være mer velsmakende enn regjeringens. Ikke minst når økonomisk orienterte velgere attpåtil slipper økt nettoskatt og økt el-avgift. Likevel beholder Ap samme innstramming som regjeringen, ni milliarder kroner.

Frister Høyre

Som «det reelle sentrum» vil Jagland også være mer spiselig for Høyre og Høyres velgere, både ideologisk og økonomisk.

Ap's budsjettforslag er slik innrettet at Høyre, hvis forhandlingene med regjeringen strander, kan komme til å foretrekke Ap's forslag, som det minste av to onder.
Høyres finanspolitikere er imidlertid forsiktige med å antyde en slik utgang. Det ville være å spille fra seg alle sine forhandlingskort. Børge Brende har denne kommentaren:

- Det budsjettforslaget Ap har lagt fram er langt fra de store ordene vi hørte på forhånd. Ap kommer med mange forslag til skatteøkninger som vil ramme bedriftene og dermed arbeidsplassene, sier Brende.

- Men vi merker oss at Ap har 1,4 milliarder mindre i skatteøkninger enn regjeringen, sier Brende.
Fristende vil budsjettopplegget også være for Sp-politikere som ønsker å hoppe av regjeringssamarbeidet.