Eínar:

Rapperen Einár drept

Ble skutt i Stockholm torsdag kveld.

DØD: Flere medier melder at den svenske rapperen Einár er skutt og drept. Foto: NTB
DØD: Flere medier melder at den svenske rapperen Einár er skutt og drept. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svensk politi rykket ut etter melding om skyting i Hammarby sør i Stockholm klokka 22.50 torsdag kveld.

- Det ble iverksatt livreddende førstehjelp, men livet sto ikke til å redde, sa politiets pressetalsperson, Carina Skagerlind.

Tidlig skrev flere svenske medier, som viste til ikke-navngitte kilder, at det er den svenske artisten Éinar, hvis egentlige navn er Nils Kurt Einar Grönlund (19), som ble drept.

Nå har politiet bekreftet dette.

- I går ble Einár dessverre drept, og det blir antatt at det knyttes til organisert kriminalitet, sier Jan Nilsson, talsperson for Södermalm-politiet, til avisen Mitt i.

Ifølge Expressen skal han ha blitt skutt i både hode og bryst.

Mannens pårørende er varslet.

DRAMA: En offentliggjort nødsamtale vitner om høyt konfliktnivå mellom Gabby Petito (22) og forloveden Brian Laundrie (23) før de ble stoppet av politiet 12. august. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Levde i skjul

Rapperen har tidligere vært utsatt for flere trusler.

I fjor vår ble han kidnappet av personer med tilknytning til det kriminelle Vårby-netverket i Stockholm. Maskerte menn truet ham med kniv og stjal Rolex-uret hans.

I begynnelsen av oktober var han mistenkt for å ha vært involvert i en knivstikking i Stockholm sentrum. Etter den hendelsen levde han med skuddpremie på seg. Det melder Aftonbladet.

Han skal også ha hatt skjult identitet, og bare noen dager før mordet ble han truet på sosiale medier, ifølge avisa.

- Skyt Eínar, skyt Eínar , skal en ha skrevet, mens en annen skrev:

- Gutten kommer til å dø når som helst.

Sett løpende fra stedet

To personer skal ha blitt observert løpende fra stedet. Det ble iverksatt en stor politiaksjon i etterkant av hendelsen, hvor det blant annet ble søkt etter gjerningspersoner med helikopter.

En kilde som befinner seg i området forteller til Aftonbladet at det var rundt ti politibiler og flere ambulanser på stedet.

- Jeg ha aldri sett så mange politibiler på en gang, sier vitnet.

RYSTENDE: I 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) brutalt voldtatt, knivstukket og drept i Baneheia i Kristiansand. Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ble dømt for å ha stått bak - Andersen har tilstått, men Viggo Kristiansen har alltid hevdet sin uskyld. Det ser dokumentaren «Baneheia - Kampen om sannheten» på discovery+ nærmere på. Premiere 12. januar. Video: discovery+ Vis mer

Foreløpig er ingen pågrepet i saken.

- Vi har avhørt en rekke personer. Det er ikke fordi de er mistenkte, men fordi de kan ha opplysninger som er av betydning for oss, sier Skagerlind.

Politiet har startet etterforskning og jobber med å sikre spor på åstedet og innhente overvåkningsvideoer fra området.

Slo gjennom som 16-åring

Einár slo gjennom allerede som 16-åring.

Han har millioner av spillinger på Spotify med flere låter som har toppet listene, blant annet «Katten i trakten». I 2019 slapp han også sitt første album, «Första klass», som gikk rett til topps i Sverige.

19-åringen har også vunnet priser på Grammisgalan.

- Tragisk

Flere svenske politikere reagerer på drapet på rapperen. Sveriges statsminister Stefan Löfven beskriver dødsfallet som tragisk.

- Det er et ungt liv som blir revet vekk, og jeg forstår at han har betydd mye for mange unge mennesker. Det er tragisk at enda et ungt liv blir revet vekk, sier han til svenske journalister i Brussel.

Innenriksminister Mikael Damberg sender sine tanker til familien og andre som sørger. Justispolitisk talsperson for Moderaterna, Johan Forssell, sier drapet føyer seg inn i rekken av hensynsløse voldshandlinger som har blitt dagligdags.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer