BANEHEIA-DØMTE:  Viggo Kristiansen begjærer saken gjenopptatt. Her to arkivbilder av Baneheia-dømte Kristiansen (t.v) og Jan Helge Andersen. Foto: Scanpix/Arkiv
BANEHEIA-DØMTE:  Viggo Kristiansen begjærer saken gjenopptatt. Her to arkivbilder av Baneheia-dømte Kristiansen (t.v) og Jan Helge Andersen. Foto: Scanpix/ArkivVis mer

Rapport: - Politiet lanserte teori om Viggo Kristiansens rolle i Baneheia-drapene for Jan Helge Andersen

Viggo Kristiansen begjærer saken gjenopptatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en egenrapport fra politiet kommer det fram at det var en politileder som først lanserte en teori om Viggo Kristiansens rolle i Baneheia-drapene.

De nye opplysningene er ett av momentene som Viggo Kristiansens advokat, Arvid Sjødin, omtaler i begjæringen om gjenopptagelse av saken.

Den aktuelle samtalen fant sted rett etter pågripelsen i 2000, og foregikk mellom en politileder og Jan Helge Andersen, uten at Andersens forsvarer var til stede.

Like etterpå skrev politilederen en egenrapport om samtalen med Andersen.

Dagbladet kjenner innholdet i rapporten.

Her skriver politilederen at han snakket uformelt med Andersen, og at det var politilederen som kom inn på at de nå hadde avslørt ham.

Tok opp Viggo Kristiansen

I rapporten heter det: «Jeg forklarte for Andersen at politiet nå visste at han var en av gjerningsmennene. Jeg opplyste også Andersen om hvilke fordeler han kunne ha av å legge kortene på bordet.»

Politilederen gjorde det klart at de hadde Andersens DNA fra åstedet og var sikre på at han var en av gjerningsmennene.

I rapporten står det videre at det var politilederen som kom inn på Viggo Kristiansen.

«Andersen ble dessuten spurt om han selv kunne være et slags offer i saken, i den forstand at hans beste kamerat Viggo Kristiansen kunne ha vært den mest aktive på åstedet. Da jeg kom inn på dette emnet, så var det tydelig at Andersen fikk noe å tenke på. Vi snakket litt frem og tilbake om Andersens og Kristiansens forhold, det var ikke tvil om at Kristiansen var den sterke, den som bestemte.»

Politilederen spør videre hva Andersen gjorde på åstedet.

Andersen tilstår umiddelbart at han drepte den minste jenta, mens Kristiansen hadde drept den eldste.

Deretter foretar politilederen et kort, formelt avhør med Andersen der han forklarer det samme som under den uformelle samtalen.

Først etter at avhøret var ferdig ankom Andersens advokat, Ben Fegran.

Politiet slaktes

Jan Helge Andersen ble senere dømt til 19 år fengsel og fikk to års strafferabatt for tilståelsen.

BLE DREPT: Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Arkivfoto: Privat / SCANPIX
BLE DREPT: Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Arkivfoto: Privat / SCANPIX Vis mer

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). De to venninnene var på badetur i Baneheia 19. mai 2000.

Politiets fremgangsmåte slaktes av en av verdens fremste eksperter på falske tilståelser, professor Gisli Gudjonsson.

Han var sakkyndig vitne under drapssaken mot fetteren til Birgitte Tengs.

Gudjonsson har skrevet flere bøker og forskningsrapporter om temaet og underviser på universiteter over hele verden.

I en rapport som Gjenopptakelseskommisjonen fikk i forbindelse med en av Viggo Kristiansens begjæringer om gjenopptagelse, har Gudjonsson detaljert gått gjennom omstendighetene rundt Andersens politiavhør.

«Politibetjentens fremgangsmåte slik som beskrevet i egenrapporten har høyst sannsynlig ødelagt saken», skriver Gudjonsson i rapporten.

Les også: Baneheia-dømt ute på prøve

- Risikabelt

Han påpeker at politibetjenten lanserte både at det var to gjerningsmenn og at Kristiansen var involvert. Andersen skulle i stedet ha avgitt en fri forklaring uten noen input fra politiet på forhånd.

Ved å spørre Andersen om han selv var et offer, inviterte politiet han til å minisere sin egen rolle i drapene, noe han også gjorde.

Andersen forklarte at det var Kristiansen som forgrep seg på begge jentene og at han ble tvunget til å drepe den yngste.

«Denne måten å legge opp et avhør på er ekstremt risikabelt og setter store spørsmålstegn ved troverdigheten til alle avhørene med Andersen», konkluderer Gudjonsson.

Andersen og Kristiansen havnet i politiets søkelys etter at vitner mente å ha sett dem i det aktuelle området drapskvelden.

Det første Andersen skal ha spurt om da han ble pågrepet var om Kristiansen også var tatt.

Behandles på sensommeren

Politilederen forklarte seg om avhørene med Andersen i rettssakene.

Her fortalte han at Andersen fikk noe å tenke på. Men politilederen fortalte ikke at det var han som introduserte Kristiansen.

Dagbladet har vært i kontakt med politilederen. Han har sluttet i politiet og ønsker ikke å kommentere saken.

Heller ikke politidistriktet ønsker å kommentere det som skjedde mellom politilederen og Andersen rett etter pågripelsen.

Statsadvokaten i Agder har nå saken til behandling og har bedt Agder politidistrikt om en uttalelse om bevissituasjonen Sjødin påpeker.

Kriminalsjef Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt opplyser til Dagbladet at de vil behandle saken på sensommeren.

Les også: Derfor mener advokatene at Baneheia-saken skal opp på nytt