Rapport: - Putin beordret hacking for å hjelpe Trump

Heter det i en nedgradert amerikansk etterretningsrapport.

President Vladimir Putin ga personlig ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA, heter det i en nedgradert amerikansk etterretningsrapport. Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Press Service, Sputnik, via AP.
President Vladimir Putin ga personlig ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA, heter det i en nedgradert amerikansk etterretningsrapport. Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Press Service, Sputnik, via AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): President Vladimir Putin ga personlig ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA, heter det i en nedgradert amerikansk etterretningsrapport.

Den tidligere hemmeligstemplede rapporten ble offentliggjort fredag etter at lederne for etterretningstjenestene hadde hatt et møte for å orientere påtroppende president Donald Trump, skriver nyhetsbyrået AP.

Etterretningsrapporten slår fast at russiske myndigheter forsøkte å undergrave valgkampen til Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton slik at republikaneren Trump skulle vinne valget.

Før dette har det ikke blitt lagt fram klare bevis på at Russland står bak hackingen, noe som har fått skeptikere i både Norge og USA til å stille spørsmål ved sannhetsgehalten i anklagene.

Etter møtet med Trump sier den påtroppende presidenten at han på tross av dette ikke tror at hackingen har påvirket valgresultatet.

I en uttalelse fra Trump i kveld står det: «Mens Russland, Kina og andre land, eksterne grupper og folk konstant prøver å trenge gjennom cyber-infrastrukturen til våre statlige institusjoner, bedrifter og organisasjoner, inkludert Det demokratiske parti sin nasjonalkomité, var det absolutt ingen effekt på valgresultatet. Det var overhodet ikke noen tukling med stemmeautomatene. Det er også registrert forsøk på å hacke Det republikanske partiets nasjonalkomité, men partiet har et sterkt forsvar mot hacking, og hackerne dermed ikke klarte det».

- Russland sto bak

De tre etterretningsorganisasjonene har kommet fram til at det var Russland som sto bak angrepet, skriver VG.

Etterretningsrapporten slår fast at russiske myndigheter forsøkte å undergrave valgkampen til Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton slik at republikaneren Trump skulle vinne valget.

I rapporten advares det også om at Moskva trolig kan komme til å gripe inn i valgkampene til flere av USAs allierte. Norge, Frankrike og Tyskland er tre av USAs allierte som har valg i 2017.

Trump: - Det påvirket ikke valget

I et intervju med avisen The New York Times tidligere i dag hevder Trump at det er hans politiske motstandere som står bak det han mener er en heksejakt, og at de gjør dette som hevn fordi de er flaue over å ha tapt presidentvalget i fjor.

Trump kom med uttalelsen til avisen få timer før han selv skulle bli orientert av den amerikanske etterretningstjenesten om den angivelige hacking-skandalen.

Samtidig tvitret han at han vil be Kongressen granske lekkasjer om den angivelige hackingen til amerikanske medier.

Ledelsen i etterretningstjenesten holdt i en høring i Senatet torsdag fast på at Russland drev utstrakt hacking-virksomhet av den amerikanske valgkampen og at hensikten var å påvirke valgresultatet.

Nye sanksjoner mot Russland

Torsdag kveld i forrige uke skrev Obama under på en såkalt presidentordre som fører opp to russiske etterretningsbyråer - GRU og FSB - og fire russiske etterretningssjefer på USAs sanksjonsliste.

I tillegg utviste amerikanerne 35 russiske diplomater.

Dagen etter var det ventet at Putin og Russland ville svare med samme mynt. Utenriksminister Sergej Lavrov opplyste i tillegg til verdenspressen at han hadde anbefalt Putin å utvise 35 amerikanske diplomater.

Men Putin valgte å sitte stille i båten.

- Vi forbeholder oss retten til å gjengjelde represaliene, men ønsker ikke å synke ned til dette uforsvarlige nivået av «kjøkken»-diplomati, sa Putin i en uttalelse om hvorfor han ikke ville utvise de amerikanske diplomatene.

(NTB/Dagbladet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer