MANIPULERTE BILDER: Flere rapporter viser at Malaysian Airlines Flight MH17 ble skutt ned ved hjelp av en slik bakke-til-luft-rakett av typen BUK. Russland har med satellittbilder skjøvet ansvaret for nedskytingen over på Ukraina. Nå fremgår det av ny rapport at datoen på disse bildene er manipulerte. Foto: AP Photo / Mikhail Metzel
MANIPULERTE BILDER: Flere rapporter viser at Malaysian Airlines Flight MH17 ble skutt ned ved hjelp av en slik bakke-til-luft-rakett av typen BUK. Russland har med satellittbilder skjøvet ansvaret for nedskytingen over på Ukraina. Nå fremgår det av ny rapport at datoen på disse bildene er manipulerte. Foto: AP Photo / Mikhail MetzelVis mer

Rapport: - Russiske myndigheter manipulerte satellittbilder for å fraskrive seg ansvar etter Malaysian Airlines-nedskytingen

Dyttet ansvaret over på Ukraina med falske bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De uavhengige gravejournalistene i Bellingcat har avslørt at russiske myndigheter manipulerte satellittbilder for å skyve ansvaret for nedskytingen av Malaysia Airlines Flight MH-17 over på Ukraina.

Kiev og store deler av Vesten har hevdet flyet ble skutt ned i konfliktområdet av prorussiske separatister ved hjelp av et BUK-missilkjøretøy levert av Russland. Dette nekter Russland for, som hele tiden har rettet pekefingeren mot Ukraina.

Russland har hevdet, ved å fremlegge satellittbilder, at Ukraina hadde BUK-missiler i området da flyet styrtet. Rapporten viser at disse bildene er manipulerte.

Manipulerte bilder Russiske myndigheter skal ifølge rapporten ha endret flere bilder for å vikle inn det ukrainske militæret i nedskytingen av flyet som styrtet 17. juli i fjor.

Bildene viser BUK-missilkjøretøy, som tilhører den ukrainske hæren, men gravejournalistene har funnet ut at bildene er tatt måneden før styrten.

Det fremgår av rapporten at bildene er blitt manipulerte for å gi inntrykk av de er tatt i dagene før og etter styrten. Egentlig var bildene fra tidlig juni.

- Disse anklagene, som angår majoriteten av den informasjonen russiske myndigheter har publisert, representerer åpenbart et forsøk fra på å narre verdenssamfunnet og ofrenes familier, skriver Bellingcat i rapporten.

Flere usannheter I etterkant av styrten hevdet russiske myndigheter på en pressekonferanse at passasjerflyet endret kurs. Flere rapporter har i etterkant avvist dette, og viser at flyet ikke endret kurs.

Det russiske forsvarsdepartementet hevdet at en videofilm av et Buk-missilkjøretøy ble filma fra den ukrainsk kontrollerte byen Krasnoarmeisk. Bellingcat fremholder at dette viser seg å være løgn, ettersom en analyse av filmen viser at videoen ble filmen fra den separatistkontrollerte byen Luhansk.

Videre fremla russerne radarbilder som viser et fly i nærheten av MH17 etter at passasjerflyet ble skutt ned. Bellingcat hevder at dette ikke var et fly, men nesten helt sikkert deler av MH17 etter at passasjerflyet knuste over østlige Ukraina.

Russisk BUK Grunnleggeren av Bellingcat, Eliot Higgins, har uttalt tidligere at Russland må ta ansvaret for nedskytingen av MH17, ifølge Malaysian Insider.

Tidligere har en britisk etterforskningsgruppe sammenlignet bildene publisert av russiske myndigheter og bilder fra Google Maps. Ved hjelp av denne metoden, kunne de følge et BUK-kjøretøys kurs fra en russisk militærbase i Kursk til byen Hrabroce i Ukraina hvor flyet styrtet i bakken.

Etter krasjet, viser bildene at missilkjøretøyet kjører tilbake mot basen i Kursk. Men da med ett færre missil på taket.

Malaysia Airlines flygning MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det den 17.juli styrtet i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Alle de 298 personene om bord mistet livet.

MANIPULERTE BILDER: Bellingcat har avslørt at russiske myndigheter har manipulert datoen på bilder for å dytte ansvaret for nedskytingen av Malaysian Airlines Flight MH17 over på Ukraina. Foto: Bellingcat
MANIPULERTE BILDER: Bellingcat har avslørt at russiske myndigheter har manipulert datoen på bilder for å dytte ansvaret for nedskytingen av Malaysian Airlines Flight MH17 over på Ukraina. Foto: Bellingcat Vis mer