Rapport: - Russiske myndigheter manipulerte satellittbilder for å fraskrive seg ansvar etter Malaysian Airlines-nedskytingen

Dyttet ansvaret over på Ukraina med falske bilder.

MANIPULERTE BILDER: Flere rapporter viser at Malaysian Airlines Flight MH17 ble skutt ned ved hjelp av en slik bakke-til-luft-rakett av typen BUK. Russland har med satellittbilder skjøvet ansvaret for nedskytingen over på Ukraina. Nå fremgår det av ny rapport at datoen på disse bildene er manipulerte. Foto: AP Photo / Mikhail Metzel
MANIPULERTE BILDER: Flere rapporter viser at Malaysian Airlines Flight MH17 ble skutt ned ved hjelp av en slik bakke-til-luft-rakett av typen BUK. Russland har med satellittbilder skjøvet ansvaret for nedskytingen over på Ukraina. Nå fremgår det av ny rapport at datoen på disse bildene er manipulerte. Foto: AP Photo / Mikhail Metzel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De uavhengige gravejournalistene i Bellingcat har avslørt at russiske myndigheter manipulerte satellittbilder for å skyve ansvaret for nedskytingen av Malaysia Airlines Flight MH-17 over på Ukraina.

Kiev og store deler av Vesten har hevdet flyet ble skutt ned i konfliktområdet av prorussiske separatister ved hjelp av et BUK-missilkjøretøy levert av Russland. Dette nekter Russland for, som hele tiden har rettet pekefingeren mot Ukraina.

Russland har hevdet, ved å fremlegge satellittbilder, at Ukraina hadde BUK-missiler i området da flyet styrtet. Rapporten viser at disse bildene er manipulerte.

Manipulerte bilder Russiske myndigheter skal ifølge rapporten ha endret flere bilder for å vikle inn det ukrainske militæret i nedskytingen av flyet som styrtet 17. juli i fjor.

Bildene viser BUK-missilkjøretøy, som tilhører den ukrainske hæren, men gravejournalistene har funnet ut at bildene er tatt måneden før styrten.

Det fremgår av rapporten at bildene er blitt manipulerte for å gi inntrykk av de er tatt i dagene før og etter styrten. Egentlig var bildene fra tidlig juni.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer