Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapport: - Russland-hackingen alvorligere enn tidligere antatt

Ifølge hemmeligstemplet rapport fikk minst 100 valgtjenestemenn hacker-e-post få dager før presidentvalget. 

HACKING: Ifølge en hemmeligstemplet rapport fikk minst 100 lokale valgtjenestemenn rundt om i USA skal ha fått såkalte «phishing»-e-poster i slutten av oktober og i begynnelsen av november i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix
HACKING: Ifølge en hemmeligstemplet rapport fikk minst 100 lokale valgtjenestemenn rundt om i USA skal ha fått såkalte «phishing»-e-poster i slutten av oktober og i begynnelsen av november i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge magasinet The Intercept skal den antatte russiske hackingen ha trengt lenger inn i det amerikanske avstemningssystemet enn det som har vært kjent til nå.

Magasinet har fått tilgang til en hemmeligstemplet rapport fra NSA, National Security Agency.

Fisking

PUTIN: Tv-kanalen Showtime står bak dokumentarserien, som får premiere 12. juni. Her er en smakebit fra serien, hvor Oliver Stone spør Putin ut om Snowden. Video: Showtime Vis mer

I rapporten står det at minst 100 lokale valgtjenestemenn rundt om i USA skal ha fått såkalte «phishing»-e-poster i slutten av oktober og i begynnelsen av november i fjor. «Phishing»-e-poster er en betegnelse på e-poster som «fisker» etter sensitiv informasjon, som kredittkortinformasjon eller annen informasjon.

Rapporten viser, ifølge magasinet, at hackingen skal ha blitt utført av den russiske etterretningstjenesten (GRU). NSA skal være overbevist om at det er de som er ansvarlig for den antatte hackingen.

- GRU utførte et cyberangrep mot et navngitt amerikansk selskap august 2016 for å få informasjon om valgrelatert programvare og maskinvareløsninger. De startet sannsynligvis en valgregistrering ved hjelp av en «fiske»-kampanje (Spear Phishing) målrettet mot amerikanske organisasjoner, står det i sammendraget i rapporten.

Videre skriver de at hackingen kan være mer alvorlig enn tidligere antatt, i og med at den har trengt lenger inn i det amerikanske avstemningssystemet enn det som har vært kjent til nå.

Spear Phishing er en mer avansert form for nettfisking, og retter seg ofte mot bedrifter med mål om å få tak i for eksempel informasjon fra millitæret eller få økonomisk gevinst, skriver nettstedet Search Security.

- Bekjemper hacking

Rapporten fra NSA er imidlertid i strid med hva Vladimir Putin mener om den antatte hackingen. Seinest i forrige uke sa han at russerne ikke engasjerer seg i hacking på statlig nivå. Han mener også det eksisterer et «russofobisk hysteri».

- Russland bruker ikke hacking til slike formål. Tvert imot, russiske myndigheter forsøker å bekjempe dette. Vi engasjerer oss ikke i det på statlig nivå, sa Putin, som mener at «ingen hackere kan påvirke valgkamper i noe land i Europa, Asia eller Amerika» til en rekke internasjonale nyhetsbyråer, skriver NTB.

Rapporten fra NSA tar imidlertid ikke for seg om hvorvidt hackingen har påvirket valgresultatet. Rapporten sier imidlertid at det kan ha foregått russisk hacking i enkelte deler av stemmegivingssystemet.

The Intercept skriver at både NSA og sikkerhetsmyndighetene ble kontaktet i forbindelse med artikkelen, men at de ikke ønsket å kommentere den.

Anklager

Amerikansk etterretning har anklaget Russland for å ha hacket seg inn i e-poster fra Demokratene, og på den måten ha hjulpet Donald Trump til makta. Blant annet i januar ble det kjent via en nedgradert amerikansk etterretningsrapport om at Putin personlig skal ha gitt ordre om cyberangrep for å påvirke valgutfallet i USA.

Torsdag denne uka skal tidligere FBI-direktør James Comey vitne om den russiske innblandingen i valget. Donald Trump uttalte mandag at han ikke kom til å nekte Comey å vitne.

James Comey skal ha detaljert dokumentert de tre samtalene mellom ham og Trump mens han fremdeles var sjef for FBI. Av notatene framgår det angivelig at Trump vill ha en slutt på granskingen av hans daværende nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Hele Norges coronakart