Rapport: 200.000 overflødige ufaglærte om ti år

Om ti år vil det være 200.000 overflødige ufaglærte og mange flere arbeidstakere som ikke kan norsk, viser en fersk rapport fra Nav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I tillegg ser Nav for seg mangel på yrkesfaglærte og mange overflødige arbeidsplasser på grunn av ny teknologi når vi skriver 2024, skriver Aftenposten.

I sin arbeidsmarkedsanalyse peker etaten på at økt arbeidsinnvandring vil gi tøffere konkurranse om jobbene de kommende årene. Særlig de uten utdanning vil slite, og ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er det ventet at 200.000 ufaglærte personer vil være overflødige i 2024.

Ifølge SSB vil innvandrerbefolkningen øke med 70 prosent fram mot 2025.

- Det er en markant økning. Mange av dem som kommer hit til oss, har enten mangelfull utdanning i bunn, eller de har mangelfulle språkkunnskaper som gjør at de faller utenfor arbeidsmarkedet. Hvis vi ikke møter dette på en god måte, vil det utfordre trygde- og velferdssystemet over tid, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav.

Han understreker også at unge norske arbeidstakere møter hard konkurranse fra spesielt svensk ungdom, som ifølge Åsholt har både kompetanse og er veldig motiverte for å jobbe og tjene penger.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer