Rapport: 58 prosent av Europas innfødte trær står i fare for utryddelse

Mer enn halvparten av Europas innfødte trær står i fare for utryddelse ettersom sykdommer, skadedyr, forurensning og byutvikling påvirker landskapet.

RØDLISTET: Menneskelig aktivitet skal være blant årsakene til at de «svært viktige» treartene erfarer nedgang i populasjon. Foto: REX / NTB scanpix
RØDLISTET: Menneskelig aktivitet skal være blant årsakene til at de «svært viktige» treartene erfarer nedgang i populasjon. Foto: REX / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det framgår av en rapport fra The International Union for the Conservation of Nature (IUCN).

De internasjonale ekspertene på biologisk mangfold, som står bak rapporten, slår fast at 58 prosent av kontinentets 454 endemiske trearter er truet, mens 15 prosent av dem er kritisk truet.

Nyhetsbyrået AP skriver at rapporten blir omtalt som den første omfattende vurderingen av utryddelsesrisikoen for de aktuelle treartene i Europa.

- Uholdbar avskoging

KRITISK TRUET: Et såkalt Cheddar Whitebeam-tre, her sett i England. Foto: IUCN / AP / NTB scanpix
KRITISK TRUET: Et såkalt Cheddar Whitebeam-tre, her sett i England. Foto: IUCN / AP / NTB scanpix Vis mer

Rødlista for de innfødte trærne kommer i kjølvannet av en stadig økende bekymring for miljøet i Europa, og faren for at det biologiske mangfoldet skal bli svekket.

Den 71 år gamle Sveits-baserte naturvernorganisasjonen IUCN, kjent for sine «rødliste»-klassifiseringer av truede arter, sier i rapporten at invasive (innvandrende arter, journ.anm.) og andre «problematiske» arter utgjør den største faren for de europeiske trærne.

- Det er en trussel. Det er ikke bare de naturlige forekommende trærne og skogene som blir truet, men også noen av de kjente bartrærne, sa en av mennene bak rapporten, David Allen, da den ble framlagt fredag.

SPESIELT: I skogen i «Henry Cowell Redwood» skjuler det seg en hemmelighet, og det er gode grunner til at få personer vet detaljene om den. Video: Great Big Story Vis mer

- Skremmende

Hans K. Stenøien, professor og biolog ved NTNU Vitenskapsmuseet, sier til Dagbladet at han ikke kan huske å ha hørt så dramatiske tall vedrørende temaet før.

- Dette er et skremmende eksempel på hva vi kan forvente oss i framtida, samtidig som det gir oss en pekepinn på at handling må finne sted, sier han til Dagbladet.

Han arbeider med spørsmål knyttet til biologisk diversitet i tid og rom.

- Det forekommer fler og fler rapporter og mer kunnskap om slike store endringer - noe vi må ta på det største alvor, sier han.

BEKYMRET: Professor og biolog ved NTNU, Hans K. Stenøien, mener tallene fra IUCN-rapporten gir en klar pekepinn på at endring må skje. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKYMRET: Professor og biolog ved NTNU, Hans K. Stenøien, mener tallene fra IUCN-rapporten gir en klar pekepinn på at endring må skje. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Må forvaltes, bevares og konstrueres

Instituttlederen ved NTNU understreker at det at invasive arter forflytter seg, ikke nødvendigvis behøver å si at andre artstall går ned.

- Men det totale biologiske mangfoldet vil stå under sterkt press, sier han.

- Hvordan ser du på situasjonen i Norge?

- Man ser på situasjonen i Norge som på lik linje med andre steder i verden - vi står overfor store endringer av miljøforhold og press på lokale økosystemer, som i verste fall kan utgjøre den nevnte trusselen for det biologiske mangfoldet vi har her.

Han påpeker at den negative utviklingen er uunngåelig.

- Det vi vet vil skje i årene som kommer, er at det vil forekomme store endringer i miljø- og klimaforhold med tanke på hvilke arter som opptrer i vår del av verden. Det vil oppstå et betydelig press på økosystemene våre, sier Stenøien.

- Men hvordan kan man få bukt på den negative utviklingen?

- Det må forvaltes, bevares og konstrueres motstandsdyktig natur. Det blir viktig å opprettholde robuste økosystemer, som i så stor grad som mulig kan stå mot det presset som vi vet vil komme.

Råder flere verneområder

Den nest største faren for de endemiske trærne skal være byutvikling og «uholdbar avskoging», ifølge rapporten.

IUCNs Europa-direktør Luc Bas har ifølge AP uttalt at menneskelig aktivitet har bidratt til nedgangen av det som blir omtalt som svært viktige trearter.

Rapporten råder opprettelse av flere verneområder, forbedret overvåking og økt forskning på virkning av klimaendring på skog og individuelle treslag for å bevare dem.

- Vi oppfordrer til å plante flere trær, men vi må samtidig være veldig forsiktige for å sikre at de ikke kommer i kontakt med skadedyrarter. Vi må være veldig forsiktige med biosikkerheten, sa Allen.

Svært følsom

Hestekastanje, et løvfellende tre som hører hjemme i Sørøst-Europa, som også vokser i Norge, blir blant annet trukket fram som et eksempel i rapporten, på det de mener er en negativ utvikling.

HESTEKASTANJE: Treet som er kjent for sine brune og hvite nøtter, er svært følsom for skogbrann, forskjellige innsekter, forurensning og hogst. Foto: David Bagnall / REX / NTB scanpix
HESTEKASTANJE: Treet som er kjent for sine brune og hvite nøtter, er svært følsom for skogbrann, forskjellige innsekter, forurensning og hogst. Foto: David Bagnall / REX / NTB scanpix Vis mer

De internasjonale ekspertene sier at de polerte, blanke frøene treet danner, rettere sagt nøttene som er brune med en stor, hvit flekk på midten, er blitt mer kjent enn treet selv, grunnet barns bruk av dem til leker ved skoler og på lekeplasser.

Trearten, som har hørt hjemme i Europa siden før den forrige istida, er nemlig svært følsom for skogbrann, ettersom frøene dens ikke tåler uttørking, og nye planter derfor ikke kan etablere seg i åpne og tørre landskap.

Trusler mot arten er også angrep av kastanjeminermøll og andre insekter, forurensning og hogst.

Den er truet i land som Bulgaria og Hellas, og kritisk truet i Albania.

SEX MED NATUREN: Mathias Risberg (29) har sex med naturen. Ideen fikk han på en restaurant i Trondheim. Video: Danske TV 2 ECHO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer