Rapport: 58 prosent av Europas innfødte trær står i fare for utryddelse

Mer enn halvparten av Europas innfødte trær står i fare for utryddelse ettersom sykdommer, skadedyr, forurensning og byutvikling påvirker landskapet.

RØDLISTET: Menneskelig aktivitet skal være blant årsakene til at de «svært viktige» treartene erfarer nedgang i populasjon. Foto: REX / NTB scanpix
RØDLISTET: Menneskelig aktivitet skal være blant årsakene til at de «svært viktige» treartene erfarer nedgang i populasjon. Foto: REX / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det framgår av en rapport fra The International Union for the Conservation of Nature (IUCN).

De internasjonale ekspertene på biologisk mangfold, som står bak rapporten, slår fast at 58 prosent av kontinentets 454 endemiske trearter er truet, mens 15 prosent av dem er kritisk truet.

Nyhetsbyrået AP skriver at rapporten blir omtalt som den første omfattende vurderingen av utryddelsesrisikoen for de aktuelle treartene i Europa.

- Uholdbar avskoging

Rødlista for de innfødte trærne kommer i kjølvannet av en stadig økende bekymring for miljøet i Europa, og faren for at det biologiske mangfoldet skal bli svekket.

Den 71 år gamle Sveits-baserte naturvernorganisasjonen IUCN, kjent for sine «rødliste»-klassifiseringer av truede arter, sier i rapporten at invasive (innvandrende arter, journ.anm.) og andre «problematiske» arter utgjør den største faren for de europeiske trærne.

- Det er en trussel. Det er ikke bare de naturlige forekommende trærne og skogene som blir truet, men også noen av de kjente bartrærne, sa en av mennene bak rapporten, David Allen, da den ble framlagt fredag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer