Rapport: Chávez' Venezuela nytt kokainsentrum

Nøkkelland for smuglingen, ifølge amerikanske myndigheter. - Politisk utpressing, tordner venezuelanerne.

NARKOKRIG: En soldat fra den venezuelanske nasjonalgarden vokter et kokainbeslag på til sammen to tonn i kystbyen Higuerote i mai. Trass slike storbeslag mener USA at Venezuelas myndigheter i praksis lar landet være et nøkkelland for kokainsmuglingen fra Colombia til resten av verden. Foto: JUAN BARRETO/AFP/SCANPIX
NARKOKRIG: En soldat fra den venezuelanske nasjonalgarden vokter et kokainbeslag på til sammen to tonn i kystbyen Higuerote i mai. Trass slike storbeslag mener USA at Venezuelas myndigheter i praksis lar landet være et nøkkelland for kokainsmuglingen fra Colombia til resten av verden. Foto: JUAN BARRETO/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny rapport fra USAs myndigheter gir Venezuela det glatte lag når det gjelder arbeidet for å stoppe den enorme flommen av narkotika fra Sør-Amerika; rapporten slår fast at korrupsjonen blant myndighetene og det militære nærmest gjør landet til en fristat for kokainsmugling.

Bråk
Reaksjonene fra den i utgangspunktet lite USA-vennlige Chávez-regjeringen lar ikke vente på seg. Det venezuelanske utenriksdepartementet kaller rapporten fra den amerikanske riksrevisjonen (GAO) «intervensjonistisk» og påpeker at den knapt vil bedre forholdet mellom landene.

- Dette er politisk utpressing, tordner venezuelanerne i en kunngjøring, ifølge Bloomberg.com. President Chávez kaller rapporten «en ny løgn» fra den amerikanske regjeringen, skriver AP.

Rapporten kommer fram til at mengden kokain som smugles over Venezuelas grenser, er firedoblet i perioden 2004-2007 - til svimlende 260 tonn. GAO slår samtidig fast at mengden «mistenkelig» flytrafikk over Venezuela økte med 63 prosent i samme periode.

• Et sammendrag av rapporten (i PDF-format) finner du her. Rapporten i sin helhet kan lastes ned fra riksrevisjonens hjemmesider.

Fly og båt
Ifølge GAO kommer mesteparten av stoffet fra nabolandet Colombia og fraktes videre fra Venezuela med fly eller båt, til USA, Afrika eller Europa.

Venezuelanerne hevder de tar sin del av byrden i kampen mot narkotikaen, og viser til at de er fanget mellom verdens største kokainprodusent, Colombia, og verdens største kokainkunde, USA. De sier selv at de i fjor tilintetgjorde 325 hemmelige rullebaner.

- GAO ville gjøre bedre bruk av skattebetalernes penger dersom de isteden rettet oppmerksomheten mot korrupsjonsnettverket som gjør deres eget land til et paradis for narkohandlere og gjenger, uttaler de venezuelanske myndighetene.

TIL HIMMELS: Et kokainlaboratorium ved Sierra de Perija nær grensa mot Colombia sprenges i november 2005. Dette var året da president Chávez kastet ut medarbeidere i det amerikanske antinarkoprogrammet og anklaget dem for spionasje. Foto: HOWARD YANES/REUTERS/SCANPIX
TIL HIMMELS: Et kokainlaboratorium ved Sierra de Perija nær grensa mot Colombia sprenges i november 2005. Dette var året da president Chávez kastet ut medarbeidere i det amerikanske antinarkoprogrammet og anklaget dem for spionasje. Foto: HOWARD YANES/REUTERS/SCANPIX Vis mer

GAO på sin side framholder at USAs myndigheter gjentatte ganger har tatt initiativ til å utvide samarbeidet i kokainbekjempelsen, uten å få respons fra Venezuela.

Samarbeidet er også betydelig svekket etter 2005, da Chávez sparket ut amerikanske tjenestefolk fra antinarkoprogrammet etter anklager om spionasje.

- Farc-forbindelse
Men det blir verre: Rapporten kommer også til at en stor del av smuglingen skjer som ledd i samarbeidet mellom Chávez' regjering og den revolusjonære kolombianske geriljagruppa Farc, som for en stor del livnærer seg ved narkosmugling.

Venezuela kan ifølge rapporten ha gitt Farc til sammen 300 millioner dollar, eller 1900 millioner kroner, i tillegg til våpen og medisinsk hjelp. Myndighetene lar også geriljaen operere i grenseområdet og gjør lite eller ingenting med narkosmuglingen.

Mye av GAOs informasjon kommer fra en laptop som ble funnet etter at kolombianske styrker i fjor raidet en Farc-leir i Ecuador og drepte et tjuetall geriljakrigere, inkludert kommandanten.

Allerede den gang uttalte amerikanerne at filene på laptopen bekreftet det nære samarbeidet mellom Farc og Chávez og den ecuadorianske venstreorienterte presidenten Rafael Correa.

PÅ OFFENSIVEN: Venezuelas presiden Hugo Chávez, nå med utvidet makt, er i harnisk over den amerikanske rapporten og hevder Venezuela gjør det de kan for å stoppe narkosmuglingen. Foto: VENEZUELANSKE MYNDIGHETER/AFP/SCANPIX
PÅ OFFENSIVEN: Venezuelas presiden Hugo Chávez, nå med utvidet makt, er i harnisk over den amerikanske rapporten og hevder Venezuela gjør det de kan for å stoppe narkosmuglingen. Foto: VENEZUELANSKE MYNDIGHETER/AFP/SCANPIX Vis mer

Regionen var i fjor på randen av krig på grunn av de USA-vennlige kolombianske styrkenes grensekrenking; Chávez kom med beinharde utfall mot Colombia på Ecuadors vegne - men krigsfaren ble avblåst etter ei uke, etter at den kolombianske presidenten Alvaro Uribe beklaget raidet inne på fremmed territorium.

- Omringet av USA
Samtidig med ordkrigen rundt rapporten uttrykker president Chávez sterk misnøye med at Colombia tillater at amerikanske soldater tar i bruk landets militærbaser, skriver AP.

Det er snakk om opptil 1400 soldater, som skal benytte kolombianske luft- og sjøforsvarsbaser.

- De omringer oss! erklærte Chávez under en av sine daglige TV-sendte taler til folket.

- Dette gjør oss nødt til å revurdere vårt forhold til Colombia, mener presidenten, som i januar ble gjenvalgt på kontroversielt vis. Chávez kan nå styre fram til sin død, så lenge han beholder flertallet.

- Kolombiansk anliggende
Colombia avviser anklagene.

SAMARBEIDSPARTNER?: På dette bildet, fra en videofil som ble funnet på en konfiskert laptop, sees Farcs nestleder Jorge Briceno, også kjent som Mono Jojoy. Videoen skal, ifølge Colombias myndigheter, angivelig feie bort all tvil om at Ecuadors president Rafael Correa, en nær alliert av Chávez, mottok støtte fra den revolusjonære geriljaen i valgkampen i 2006, som han vant. Correa avviser beskyldningene.Den nye amerikanske rapporten finner også nære forbindelser mellom geriljaen, som i stor grad finansierer sin aktivitet gjennom kokainsmugling, og venezuelanske myndigheter. Foto: AP/SCANPIX
SAMARBEIDSPARTNER?: På dette bildet, fra en videofil som ble funnet på en konfiskert laptop, sees Farcs nestleder Jorge Briceno, også kjent som Mono Jojoy. Videoen skal, ifølge Colombias myndigheter, angivelig feie bort all tvil om at Ecuadors president Rafael Correa, en nær alliert av Chávez, mottok støtte fra den revolusjonære geriljaen i valgkampen i 2006, som han vant. Correa avviser beskyldningene.Den nye amerikanske rapporten finner også nære forbindelser mellom geriljaen, som i stor grad finansierer sin aktivitet gjennom kokainsmugling, og venezuelanske myndigheter. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Dette handler om å styrke Colombias forsvar, og er utelukkende et grep for å styrke kampen mot terror og narkotika. Jeg har registrert at enkelte andre misliker avgjørelsen, men dette handler utelukkende om Colombia, argumenterer forsvarsminister Jaime Bermúdez i et tilsvar til Chávez.

Bråket mellom Venezuela og USA kommer bare uker etter at de to landene ble enige om å sende ambassadører til hverandres hovedsteder igjen, etter at Chávez anklaget den amerikanske ambassadøren for spionasje og kastet ham ut i fjor høst.

Oljelandet Venezuela er den fjerde største eksportøren av råolje til USA.

HEMMELIGE FLYSTRIPER: En venezuelansk soldat ved ei hemmelig flystripe i skogen. Flystripene brukes til å frakte kokain ut av landet. Foto: JUAN BARRETO/AFP/SCANPIX
HEMMELIGE FLYSTRIPER: En venezuelansk soldat ved ei hemmelig flystripe i skogen. Flystripene brukes til å frakte kokain ut av landet. Foto: JUAN BARRETO/AFP/SCANPIX Vis mer