CIA og Trump-administrasjonen

Rapport: Diskuterte drap på Assange

CIA og Trump-administrasjonen skal ha «sett rødt» etter at Julian Assange og Wikileaks i 2017 publiserte det de hevdet var tusenvis av konfidensielle CIA-dokumenter, ifølge ny rapport. Den tidligere presidenten avviser anklagene.

NY RAPPORT: CIA og Trump-administrasjonen skal diskutert attentat og bortføring av Wikileaks-grunlegger Julian Assange etter at Wikileaks i 2017 publiserte det de hevdet var tusenvis av konfidensielle CIA-dokumenter. Foto: NTB / Al Drago / UPI / Shutterstock
NY RAPPORT: CIA og Trump-administrasjonen skal diskutert attentat og bortføring av Wikileaks-grunlegger Julian Assange etter at Wikileaks i 2017 publiserte det de hevdet var tusenvis av konfidensielle CIA-dokumenter. Foto: NTB / Al Drago / UPI / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høytstående tjenestemenn i CIA og ansatte i Trump-administrasjonen skal ha diskutert bortføring og attentat på WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, ifølge en rapport omtalt av flere medier, deriblant The Guardian, The Independent og The Times.

Det har gått over ti år sida Assange og Wikileaks gjorde amerikanske myndigheter rasende ved å publisere store mengder hemmeligstemplet, amerikansk materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Så rødt

Planene til CIA og Trump-administrasjonen ble angivelig lagt fram etter Assange i 2017 publiserte det Wikileaks hevdet var tusenvis av konfidensielle CIA-dokumenter, ifølge rapporten, først omtalt av Yahoo News.

I MØTE: USAs tidligere president, Donald Trump, og tidligere utenriksminister Mike Pompeo under et kabinettmøte i Det hvite hus i 2019. Foto: NTB / Nicholas Kamm / AFP
I MØTE: USAs tidligere president, Donald Trump, og tidligere utenriksminister Mike Pompeo under et kabinettmøte i Det hvite hus i 2019. Foto: NTB / Nicholas Kamm / AFP Vis mer

Slippet, ved navn «Vault 7», var en del av serien «Year Zero», som til sammen omfattet 8761 dokumenter og filer fra CIAs Center for Cyber Intelligence, ifølge WikiLeaks selv.

USAs tidligere utenriksminister Mike Pompeo og CIA-ledelsen var «helt løsrevet fra virkeligheten fordi de var så flaue over «Vault 7», hevder en anonym ansatt i Trumps nasjonale sikkerhetstjeneste, ifølge rapporten. «De så rødt», hevder vedkommende.

Assanges advokat Barry Pollack uttalte følgende om rapporten til Yahoo News:

- Som amerikansk statsborger synes jeg det er helt skandaløst at regjeringen vår ville tenke på å kidnappe eller myrde noen uten noen rettslig prosess bare fordi han hadde publisert sannferdig informasjon, sa han.

Donald Trump selv har blankt avvist anklagene.

- Det er helt feil, det skjedde aldri. (...) Faktisk mener jeg at han (Julian Assange, journ.anm.) har blitt behandlet veldig dårlig, sier Trump, ifølge The Independent.

Verken CIA eller Pompeo har kommentert anklagene.

Harde anklager

Pompeo, som tidligere har vært CIA-sjef, stemplet i 2017 WikiLeaks som en «fiendtlig etterretningsorganisasjon» som truet USAs sikkerhet.

I en tale sammenliknet den tidligere republikanske politikeren WikiLeaks og Julian Assange med diktatorer. Han sa at selv om de hevdet at de handler i frihetens og personvernets navn, har de i realiteten mål om «personlig selvopphøyelse på bekostning av vestlige verdier».

- Det er på tide å omtale WikiLeaks som det de er, sa han, og kalte grunnlegger Julian Assange for en «bedrager som gjemmer seg bak en skjerm», ifølge NTB.

ANGREP: Ekspresident Donald Trump går til frontalangrep på George W. Bush etter denne talen. Foto: Mandel Ngan / AFP, Evelyn Hockstein / Reuters Vis mer

Avviste USAs begjæring

Fra 2012 til 2019 satt Assange i eksil i den ecuadorianske ambassaden i London. Der søkte han tilflukt fordi han fryktet å bli utlevert til USA etter å ha blitt anklaget for voldtekt i Sverige. I november 2019 henla svensk påtalemyndighet voldtektssaken.

I april i fjor trakk plutselig Ecuador tilbake beskyttelsen, og Assange ble arrestert og ført ut av ambassaden av britisk politi.

1. mai samme år ble Assange dømt i en britisk domstol til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012, og noen uker seinere offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale der han blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

LONDON: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange forlater retten i London, 13. januar 2020. Foto: REUTERS/Henry Nicholls
LONDON: WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange forlater retten i London, 13. januar 2020. Foto: REUTERS/Henry Nicholls Vis mer

I januar i år avviste den britiske dommeren Vanessa Baraitser USAs begjæring om utlevering. Dommeren konkluderte med at Assanges handlinger, hvis de blir bevist, ikke beskyttes av retten til ytringsfrihet.

USA har imidlertid argumentert for at Assange satte andres liv i fare ved å publisere lekket hemmelighetstemplet informasjon om blant annet USAs kriger i Irak og Afghanistan. Det avviser Assange sine forsvarere, og Assange mener at saken er politisk motivert.

USA har anket avgjørelsen, og ankesaken er berammet til oktober 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer