Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapport: Elektrifisering langt billigere enn antatt

Energibransjen med ny rapport om Utsirahøyden.

JOHAN SVERDRUP: Slik ser Statoil for seg elektrifisering av det største feltet på Utsira-høyden, Johan Sverdrup. Illustrasjon: Statoil.
JOHAN SVERDRUP: Slik ser Statoil for seg elektrifisering av det største feltet på Utsira-høyden, Johan Sverdrup. Illustrasjon: Statoil. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny rapport laget av Add Energy for kraftnæringens interesseorganisasjon Energi Norge, slår fast at elektrifisering av hele Utsirahøyden blir langt billigere enn det Statoil og Oljedirektoratet har lagt til grunn.

Energi Norges rapport anslår tiltakskosten til 40 kroner per tonn kuttet CO2 for hele ormådet. I 2012 anslo Oljedirektoratet at elektrifisering ville koste like over 400 kroner per tonn.

Dette er konklusjonen i rapporten:

• Kraft fra land til de fire feltene på Utsirahøyden med samlet utbygging har en estimert tiltakskost på cirka 40 kroner per tonn reduserte CO2-utslipp. Dette er markant under dagens CO2-kost, og følsomhetsberegninger viser at denne konklusjonen er robust.

• Samlet utbygging med 200 MW i fase I gir vesentlig lavere tiltakskost enn faset utbygging med 80 MW i fase 1 og deretter 120 MW i en fase II tre år etter fase 1.

• Fase 2 av en faset utbygging med kraft fra land vil få en tiltakskost på cirka 320 kroner tonnet. Tiltakskost for fase 2 er mer følsom for endringer i forutsetningene. Dette kan svekke mulighetene for kraft fra land i denne fasen dersom en faset utbygging blir valgt.

• Tilknytning av nye kraftkrevende utbygginger på Utsirahøyden, innenfor kapasiteten på 200 MW, vil ytterligere redusere tiltakskost og styrke prosjektets økonomi.

Miljøkrangel I februar februar anbefalte Statoil å bare hente kraft fra land til det største feltet, Johan Sverdrup. Statoil mener det blir for dyrt å elektrifisere feltene Gina Krog, Ivar Aasen og Edvard Grieg nå, og vil heller vurdere dette i en fase 2-utbygging. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) var fornøyd med dette.

Men miljøopposisjonen på Stortinget, bestående av SV, Venstre og KrF, stoler ikke på beregningene Statoil har brukt. De mener det blir langt billigere å elektrifisere alle fire feltene med én gang, og mener dette må til for å nå Norges klimamål. Opposisjonen har også krevd offentliggjøring av Statoils tallgrunnlag.

Med den nye rapporten har de fått vann på mølla:

- Jeg forventer at olje- og energiminister Tord Lien med disse nye opplysningene våkner opp, og velger å sette klimahensyn foran olje. Hvis vi velger miljøvennlige løsninger på Utsira sparer vi Norge for klimagassutslippene til mer enn 100 000 biler årlig. Vi har ikke råd til å la være. Hvis ikke Olje- og energiministeren nå pålegger oljeselskapene full elektrifisering på hele Utsirafeltet, gjør han ikke jobben han er satt av Stortinget til å gjøre, sier SVs Heikki Holmås i dag.

Olje- og energminister Tord Lien svarte på spørsmål om saken i Stortingets spørretime i dag. Se faktaboks.

Les hele rapporten fra Energi Norge her.

STOLER IKKE PÅ STATOIL: Venstres Ola Elvestuen og KrFs Kjell Ingolf Ropstad krevde i februar alle tall på bordet og full elektrifisering. Foto: Torbjørn Berg/ Dagbladet.
STOLER IKKE PÅ STATOIL: Venstres Ola Elvestuen og KrFs Kjell Ingolf Ropstad krevde i februar alle tall på bordet og full elektrifisering. Foto: Torbjørn Berg/ Dagbladet. Vis mer

Ifølge rapporten har de fått tiltakskosten ned av flere grunner: Det er brukt oppdaterte kraftprofiler fra Statoil sin rapport «Johan Sverdrup Field Power Solutions», mens det i Oljedirektoratets studie fra 2012 ble benyttet samme kraftbehov hvert år.

Prisen på kraft i denne studien er basert på markedspris med ti års horisont, cirka 30 prosent lavere enn den som ble benyttet i OD-rapporten. Ifølge Energi Norge er disse prisene grundig dokumentert. I rapporten er den såkalte mottaksstasjonen på sokkelen plassert i egen modul på stigerørsplattformen på Johan Sverdrup, og ikke på egen plattform.

I denne rapporten er det tatt hensyn til at feltene Edvard Grieg og Gina Krog-feltene skal være tilrettelagt for kraft fra land. I O, mens det i OD-rapporten ble antatt at også lokal gasskraft var en mulighet.

- VÅKNE OPP: Det er Heikki Holmås´ beskjed til olje- og energiminister Tord Lien i dag. Han stoler mer på Energi Norges rapport enn på tallene Statoil har brukt. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet.
- VÅKNE OPP: Det er Heikki Holmås´ beskjed til olje- og energiminister Tord Lien i dag. Han stoler mer på Energi Norges rapport enn på tallene Statoil har brukt. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!