Rapport fra 1999 beskrev al-Qaida-angrep med fly

Trass i Det hvite hus' forsikringer om at det før 11. september var umulig å forutsi at kaprede fly kunne bli brukt i terrorangrep, gjorde en rapport til CIA nettopp det allerede i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rapporten ble det spådd at Osama bin Laden ville hevne seg mot USA på en spektakulær måte etter at Washington skjøt raketter mot en al-Qaida-treningsleir i Afghanistan i 1998.

- Selvmordsbombere fra al-Qaidas martyrbrigade kan krasjlande et fly med sprengstoff inn i Pentagon, CIAs hovedkvarter eller Det hvite hus, heter det i rapporten, som ble laget på oppdrag fra Det nasjonale etterforskningsråd.

Rådet rapporterer til CIA-direktør George Tenet. Det hvite hus hevder at presidenten etter at han ble tatt i ed 20. januar ikke ble gjort kjent med rapporten. Rapporten var imidlertid offentlig tilgjengelig på internett. Talsmann Ari Fleischer sier at ingen ble alarmert av rapporten i 1999 fordi man ikke kunne forestille seg noe slikt, verken i Det hvite hus eller i Kongressen.

USAs president George W. Bush avviste fredag anklager om at han og hans administrasjon ikke reagerte tilstrekkelig på terroradvarsler opp mot 11. september.

- Det amerikanske folk vet en ting om meg og mine nasjonale sikkerhetsmedarbeidere: Hadde jeg visst at fienden skulle bruke fly den skjebnesvangre morgenen, hadde jeg gjort alt som sto i min makt for å beskytte det amerikanske folket, sa Bush.

(NTB)