BRUTALITET: En rekke eksperter har lagt fram rapporten som tar for seg grove brudd på FNs konvensjon om barnets rettigheter. Rapporten forteller om grufulle forhold. Foto: AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHED
BRUTALITET: En rekke eksperter har lagt fram rapporten som tar for seg grove brudd på FNs konvensjon om barnets rettigheter. Rapporten forteller om grufulle forhold. Foto: AFP PHOTO / MOHAMED EL-SHAHEDVis mer

Rapport fra FN: - Barn blir korsfestet og begravd levende

IS i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den Islamske Stat (IS) voldtar og torturerer barn i Irak. Det kommer fram i en rapport fra FN som ble offentlig denne uka.

Det er en rekke eksperter som har lagt fram rapporten som tar for seg grove brudd på FNs konvensjon om barnets rettigheter.

- Vi er dypt urolige etter drap og tortur av barn, sier den østerrikske eksperten og dommeren Renate Winters til Reuters.

Korsfestet Rapporten tar for seg massehenrettelser, halshugging og korsfestelse av barn. Det rapporteres også om barn som er blitt begravd levende.

Ofrene skal ofte komme fra minoritetsgrupper som kristne og yazidier.

«Det er systematisk drap av barn som tilhører religiøse og etniske minoriteter, blant annet flere tilfeller av massehenrettelser av gutter, samt rapporter om halshugging, korsfestelser av barn, og barn som er begravd levende», står det skrevet i FN-rapporten.

Dette er ett av tre punkter som ekspertene legger fram. Komiteen legger til at de fordømmer brutaliten.

De to andre punktene lyder:

«Et stort antall barn er drept og hardt skadd som et resultat av kamper, inkludert luftangrep, og militære operasjoner ved de irakiske sikkerhetsstyrkene, og som følge av landminer. Dette inkluderer dødsfall av dehydrering, sult og varme i konfliktrammede områder».

Og:

«Et høyt antall barn er blitt bortført av de såkalte IS. Mange av dem er alvorlig traumatiserte og har vært vitne til drapet på sine foreldre og blir utsatt for fysiske og seksuelle overgrep».

Bekymring Det er 18 eksperter som står bak FN-rapporten som oppfordrer irakiske myndigheter til å ta alle nødvendige midler i bruk for å redde barn som er kidnappet.

Rapporten tar også for seg et stort antall barn som blir brukt i krigføring, blant annet som såkalte selvmordsbombere.

- Trolig vet ikke barna engang hva de gjør, sier Winter.

Svenske Henrik Halvardsson, som jobber for «Redd Barna» i byen Erbil i Irak, forteller til SVT at han er bekymret.

- Vi hører daglig historier. Jeg var i en flykningleir i dag og pratet med foreldre som så sine barn på tre og fire år bli drept av IS foran øynene deres, sier Halvardsson til SVT.

På spørsmål om hva IS vil oppnå med brutaliteten, svarer Halvardsson:

- De bil statuere eksempler og vise hvem som har kontroll og makt. Det er avskyelig det de (IS) gjør, sier svensken.