Rapport fra fronten

Ett år etter 11. september har New York City innhentet sin legendariske energi. Alt er normalt, bortsett fra at byen er i krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Akkurat der Broadway krysser Fifth Avenue ligger den spisse og rare trekantbygningen The Flatiron. Den er ekstraordinær og trekker alltid til seg turister. Sist søndag var jeg der. Det er fint å spasere oppover den brede avenyen med Empire State Building midt imot.

Plutselig hørte jeg noen litt dulgte, forskrekkede utrop fra fortauet bak meg. Noen gispet etter pusten, og noen småløp. Jeg så opp. En svart røyksky steg opp og la seg rundt Empire State. Røyken fortsatte å komme, og vi fotgjengere stoppet urolig opp for å se.

EN ASFALTMASKIN hadde havarert og sendte sin svarte røyk opp mot det som nå er New Yorks høyeste bygning. Selvsagt trakk vi alle et lettelsens sukk og smilte av hva som skremte oss.

Opplevelsen sier noe om hvordan nervene nå ligger ytterst i huden på newyorkere. En undersøkelse gjort av avisa Newsday viser da også at 73 prosent av byens innbyggere tror at USA igjen kan bli offer for et terrorangrep, og hele 47 prosent tenker på 11. september hver eneste dag.

- Jeg tar færre turer inn til byen, Manhattan pleide å være spennende, lysene, skyskraperne, alt var fantastisk. Nå blir jeg bare trist, sier Dolores McCray fra Flatbush i Brooklyn i en kommentar til Newsdays undersøkelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer