Rapport fra katastrofeområdet

Dagblad-reporterne Frode Hansen og Tommy Fossum er i katastrofeområdene. Gjennom Dagbladet :på nettet besvarer de henvendelser fra publikum. Her er noen av spørsmålene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Min datter befinner seg i Guatemala, nærmere bestemt på et intensivt spankskurs i Antigua. Det er en uke siden jeg mottok siste mail fra henne.

Kan dere si noe om forholdene i området - og om hvordan de norske som befinner seg der har det?

Jan Reitehaug (reitehau@online.no)

Kjenner bra til forholdene i Antigua og der er det meste bra. Enkelte veier har rast ut, men svært få mennesker har mistet livet i området rundt byen.
Vi tror vi kan fastslå at sannsynligheten for at de norske har det svært bra, er høy.
Tror faktisk vi møtte datteren din samt en venninne (de er fra Bergen, ikke sant?) i helga, og da sto i alle fall alt bra til!

Jeg og en venninne kom igjen 25/10 fra en 5 ukers tur gjennom omtrent alle landene som er berørt (Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize, Mexico), og vi er selvfølgelig veldig sjokkerte.

Hva er situasjonen på Caye Caulker? Hva med alle Maya-ruinene i Honduras/Guatemala/Mexico (Copan, Tikal, Tulum osv.)?

Mari.Waage@dnv.com

Kjenner ikke til situasjonen spesielt på Caye Caulker (skal sjekke det opp - svar kommer senere).
Maya-ruinene er berget - og er som de har vært i årtusener, i alle fall i Tikal og Tulum. Copan var derimot helt sperret en lengre periode.

Sara, Stine og Øyvind - er tre norske utvekslingsstudenter(ICYE) fra Norge som arbeider med gatebarn i Tegucigalpa.

Hvordan vurderer dere faren for spredning av kolera, gul feber - der?

Runar Bakken (runar@pors.hit.no)

Det er nettopp epedemiene - og sulten - man frykter mest i de kriserammede områdene nå.
I hovedstaden er vel faren ikke den aller største, men det er fortsatt mange områder som redningsmannskaper ikke har kommet inn til.
(Kommer en artikkel om dette om ikke så lenge).

Vet dere noe om hvordan situasjonen er på øya Ambergris Caye i Belize?

Ann Bergebakken

Vet ikke spesifikt situasjonen på Ambergis Caye, men Belize har generelt sluppet bra fra Mitch - i forhold til mange andre land.
Belizerne hadde jo forberedt seg til at den ville treffe Belize med full styrke (de hadde evakuert store omraader osv.), men i stedet endret Mitch kursen vestover mot Honduras, El Salvador, Nicaragua og Guatemala og slo til mot områder som var mer eller mindre uforberedt.
Derfor er skadene så alvorlige og omfattende i disse landene.


Hvor store er ødeleggelsene på Roatan? Og har ambassaden i Guatemala noen opplysninger om hvordan det står til med de norske som bor i West End (bl.a. David Anderson m/familie)?
Espen Arneberg Bårset (eaborset@online.no)

Roatan skal være kraftig rammet. De norske - skal etter det vi vet - etter forholdene ha det bra.


Jeg har lest at 50 prosent av kvegbestanden er døde, og at 70 prosent av bananavlingen har blitt ødelagt. Hvordan lang tid vil det ta før den gjennomsnitttlige bonde vil ha et «normalt» liv igjen?
Dag Svihus (dagsvihus@sympatico.co)

Vanskelig å si, men Honduras spesielt, er satt 20 år tilbake. I går fløy vi over deler av Honduras, Guatemala og El Salvador, og så selv se skadene på inn- og utmark. (Nærmere svar følger når vi vet mer).


Jeg har en stor familie som bor i Honduras, både i hovedstaden og ut mot kysten. Vi har selvfølgelig prøvd å komme i kontakt med familien, men det har vært meget vanskelig.
Har det blitt gitt noe mer informasjon om når telefon-nettet kan begynne å fungere igjen?
Jeg lurer også på om nødhjelpen har begynt å komme frem til de som er hardest rammet.
Leonor Bustillo (Leonor.Bustillo@marintek.sintef.no)

Noen linjer er allerede oppe og står - og man satser på at det meste skal være på plass i løpet av de nærmeste dagene.
Det er mange områder hvor redningsmannskapene ennå ikke har kommet inn til ennå. I dag ser det ut som om været blir bra her nede - og da kan de endelig komme seg inn i områdene, hvor det hittil har kommet ut lite eller ingen informasjon fra.
Det er reist kritikk her nede om at de vanskeligst stilte ikke får den hjelpen de trenger, men det er vanskelig å si om dette stemmer. Redningsarbeidet er vanskelig i katastrofeområdene.


Hei karer.
Noen venner av meg skal reise fra Mexico City til Guatemala (Antigua, tror jeg) med buss i neste uke. Vet dere om det er mulig nå? Eller burde de istedet fly direkte til Guatemala?
Erlend Sande (erlend.sande@bergens-tidende.no)

Etter det vi vet, er det ikke noe problem å busse fra Mexico City til Guatemala City. Veiene er enkelte steder noe ødelagt, men kommunikasjon blir kraftig prioritert her. Dermed kan folk snart komme seg fram i området om kort tid.


Hvor er det mulig å få tak i omfattende og korrekt imformasjon om Mitch og katastrofen i Honduras?
ms71sj@surrey.ac.uk

De største nyhetsbyråene (Reuters og Ap) - og Dagbladet som eneste skandinaviske avis - er på plass i Honduras, men det er ikke enkelt å få oversikt over situasjonen her nede. Det er fortsatt områder som redningsmannskaper ennå ikke har kommet fram til.

Spørsmål og svar onsdag 4. november 1998
Jeg har mange venner i Puerto Cabezas og i Bluefields på østkysten, men kommer naturligvis ikke fram pr. telefon. Jeg lurer veldig på hvor hardt rammet denne regionen er.
Jeg er også ute etter hvordan det står til med barna i Redd Barnas prosjekt i Acuhalinca ved søppeldynga i Managua.
Arnfinn Paus (Arnfinn.Paus@adm.sortland.vgs.no)

Puerto Cabezas og Bluefields ser dessverre ut til å være kraftig rammet. Meldingene er litt usikre - vanskelig å komme fram dit.
Redd Barnas-prosjekt i Managua har vi dessverre ikke noe spesielt kjennskap til, men generelt har Managua blitt berget bra.


Hvordan er situasjonen på øya Roatan utenfor kysten av Honduras?
Tom Teigen (tom.teigen@hive.no)

Dykkerparadiset er ødelagt, men nabooeya Util har utrolig nok klart seg bra, selv om mye er ødelagt også her. Alle turister er blitt evakuert - og bragt i sikkerhet.


Jeg er spesielt interessert i hvordan det står til i området i og rundt Puerto Barrios. Hvordan har bebyggelsen, som var ganske skjør klart seg og hvordan ser det ut med hensyn til tap av menneskeliv i dette området?
Ole H. Liavik (o.h.liavik@admin.uio.no)

Dette er dessverre et område som er forholdsvis hardt rammet. I går snakket vi med presidenten for Røde Kors i Guatemala - og han hadde fått inn mat fra Spania, som i dette øyeblikk flyges inn i området.
Men det er visstnok vanskelig å nå kriseområdet pt.Hvordan er tilstanden i Tegucugalpa og når vil det bli mulig å kontakte folk der?
Regner man med å få opp telefonnettet igjen? Og i så fall, når?
Synnøve Johansson (ms71sj@surrey.ac.uk)

Hovestaden er kraftig rammet. Og det er usikkert når det er mulig å kontakte folk her nede, men presidenten har sagt at han håper at små deler av infrastrukturen på plass raskt.

Hvor er de verste skadene i Honduras?
Synnøve Johansson (ms71sj@surrey.ac.uk)

Generelt er hele Honduras kraftig rammet, nordområdene har kommet best ut av katastraofen.

Når regner man med at flyplassene vil være i stand igjen og fungere?
Synnøve Johansson (ms71sj@surrey.ac.uk)

Enkelte flyplasser er allerede åpnet, men det er kun for transportfly med nødhjelp. Honduras satser paa aa faa ut flest mulige turister så rakst som mulig. De har mer enn nok folk å fø på nå om ikke turister skal legge beslag på ressursene.

Er det noen offisiel navneliste over døde og skadde?
Synnøve Johansson (ms71sj@surrey.ac.uk)

Nei, de jobber på speng for å få i stand lister, men de er foreløpig ikke ofisielle. Myndighetene regner aldri med å få en komplett oversikt. De siste ofisielle tallene (17.00 norsk tid) er 7.000 døde i Honduras.


Hei
Jeg har tenkt meg til Guatemala via Mexico City i midten av desember. Er det store ødeleggelser i landet? Hva med veiene? Er fjellene rammet? Hvordan er tilgang på vann for turister...? Vil dere anbefale å reise? Vi skal videre til Beliz med retur fra Guatemala City 7. januar.
glad for svar...
Silje Johnson (silje.johnson@krd.dep.telemax.no)

De typiske turistedene i Guatemala, som Tikal, Antigua, er det ikke noen problemer å besøke, selv om veiene enkelte steder er ødelagte.
Provisoriske bruer er også kommet opp. Veier og broer har høy prioritet her nede, og i desember vil nok det meste være oppe og stå. Honduras og Nicaragua har derimot størst problemer, og her vil det enkelte steder ta flere år før infrastrukturen er på plass igjen. 20 års infrastruktur ble sopt vekk på noen timer. Drikkevann er heller ikke noe problem i Guatemala, selv om det har vært hamstring her de siste dagene. Bensin er derimot mangelvare.Jeg har en slektning som befinner seg på Utila i Honduras. Vet dere noe om hvordan tingenes tilstand er der?
Gro Amdal (gro.amdal@statsbygg.no)


Utila skal faktisk vaere kommet bra ut av det, i motsetning til naboøya Roatan. Den Norske Ambassaden i Guatemala lokaliserte nordmennene som er der ute i går. Da var det solskinn, og de var ute og dykket. Ingen skal være omkommet på Utila, men øya er fortsatt isolert. Vi har fått en melding om at alle turister på øyene skal sendes til fastlandet, og siste melding var at et fly skulle gå til Belize med disse i løpet av dagen.

Du kan fortsatt stille spørsmål.