Rapport fra katastrofeområdet

Dagblad-reporterne Frode Hansen og Tommy Fossum er i katastrofeområdene. Gjennom Dagbladet :på nettet besvarer de henvendelser fra publikum. Her er noen av spørsmålene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg var for noen år siden med på et medisinsk prosjekt (Christian Medical Society) i Honduras, nærmere bestemt La Ceiba og fjellandsbyen Arenal.

Jeg har tenkt mye på alle de menneskene jeg hadde med å gjøre den gang, og lurer på om dere vet noe om hvordan tilstandene er på disse stedene.

Jeg forstår det slik at det er OK på Utila?

Med vennlig, men bekymret hilsen
Kirsti Strømmen Holm (kirsti@ird.no)

Kyststripen har fått hard medfart i Honduras, men vi kjenner ikke konkret til situasjonen i La Ceiba.
Utila har faktisk berget bra. Turistene er tilbake igjen - og dykkerforholdene gode. På naboøyene, spesielt Guanaja, er situasjonen imidlertid verre.

Hvordan fungerer det organisatorisk når det gjelder nødhjelpsarbeidet i Nicaragua?

Roy Krøvel (Adresseavisen) har skrevet om dette i dagens avis. Er det slik at trekanten Nica-myndigheter - Nica-NGOs og utenlandske-NGOs (ala Redd Barna) arbeider dårlig sammen?

Tore Oksholen (tore.oksholen@adm.ntnu.no)

Det har vært krangel mellom myndighetene og organisasjonene - og organisasjonene seg i mellom. Norske organisasjoner skal ikke være direkte innblandet i dette, etter hva vi kjenner til.
Mye prestisje ute og går her - og såvidt vi kjenner til, er det fortsatt brudd i samarbeidet mellom myndighetene i Nicaragua og organisasjonene.
Myndighetene på sin side hevder at de vet hvor skoen trykker mest, mens organisasjonene mener det motsatte.
Organisasjonene frykter at pengene går til helt andre personer enn de mest trengende.

Hvordan er tilstanden i Tegucigalpas bydeler Kennedy og Las Palmas?

(Einar Bjørshol (ebjorshol@hotmail.com)

Kennedy og Las Palmas har berget bra. Det er de lavereliggende bydelene som har hatt problemer. Handlegater har blitt til nye elveløp osv. Skadene er store i store områder av hovedstaden, som Rparto, Miramesi, Primavero, Prado, Las Vegas, El Chile, Barrio Nueva Ezperanca osv.

Jeg har tidligere vært brigadist i Aranjuez, som ligger på fjellhøyden mellom Matagalpa og Jinotega. Jeg og sikkert mange andre tidligere brigadister lurer på hvordan forholdene er der.

Tommie (berkani@hotmail.com)

Området er kraftig rammet av Mitch. I Matagalpa er minst 200 funnet omkommet - og man frykter nå epidemiene.
(Se for øvrig en egen reportasje om situasjonen her i Dagbladet :på nettet.)

Vi planlegger å reise til Guatumala, via Mexico City. Vi skal reise gjennom Chiapas til Antigua med buss, hvor vi skal på språkkurs.

Hvordan har Mitch rammet dette området?

Går det greit å reise med buss på denne strekningen? (torsdag 12.11.98)

Vil det være greit å oppholde seg i Guatumala som turist/student fra nå og to måneder framover?

Kjenner dere til noen norske hjelpeorgenisasjoner/helsearbeidere som jobber i Guatumala nå?

Hvor stor er infeksjonsfaren i Guatumala og Mexico?

Lars-Petter Nesvåg (lars.petter.nesvag@reinertsen.no)

Guatemala og Sør-Mexico er det minst rammede området - og det er ingen problemer å reise med buss på denne strekningen.
Det er heller ingen problemer å være turist og student i disse områdene - og hvis dere vil hjelpe til - som mange studenter gjør her nede nå, så er Røde Kors sin base i Guatemala City et sted vi vil anbefale.
For øvrig bør dere være bevisst på hvem dere jobber for. Det er nok av (rike) priovatpersoner som utnytter dumsnille europeere om dagen.
Infeksjonsfaren i områdene dere skal reise til er ikke større enn vanlig.
Uansett bør dere kontakte ambassaden i Guatemala City når dere kommer hit nede. Det er praktisk for begge parter - og en ekstra liten sikkerhet, hvis noe skulle skje.
Ha en god tur. Besøk San Cristobal, Palenque - og gå ikke glipp av Rickies Bar i Antigua!

Kan du gi en beskrivelse av tilstanden på Roatan?

Martin (s989323@stud.nhh.no)

Roatan begynner å fungere igjen - etter å ha fått et mildest talt lite hyggelig møte med Mitch. Turistene er på vei tilbake, dykkerkursene er i gang igjen, mat og drikke på plass. Men mye av den slitne bebyggelsen der er historie. Det samme gjelder for øvrig Utila.

Spørsmål og svar mandag 9. november 1998

Jeg er klar over at Costa Rica ikke ble så hardt rammet av Mitch, men noe var det. Hvordan er situasjonen der?

Judith Wennberg (judithw@online.no)

Costa Rica er det samme paradiset som før. Landet fikk bare merke Mitch i den tidlige fasen - og har derfor unngått de verste skadene og store tap av menneskeliv.

Spørsmål og svar søndag 8. november 1998

Hei! Hvilke områder nord i Nicaragua er det som er rammet? Er det tvers over hele landet eller mest nord for Leon? Hvordan er det med byer/landsbyer som Somoto, Condega, Matagalpa, Ocotol?

Lene Furuli (lene.furuli@adm.ostfold-f.kommune.no)

Flere av stedene du nevner er kraftig rammet. Ligger en egen sak om Matagalpa og Nicaragua på Dagbladet :på nettet. Generelt er hele landet rammet, spesielt kyststripene og områdene med store elver.

Har en kamerat som befinner seg i Quetsaltenango, Guatemala? Hvordan er situasjonen der? Har planer om å reise dit i begynnelsen av desember. Bør det gå greit med tanke på komunikasjoner(fly,buss)? Har tenkt å reise en del rundt. Hvilke områder tilrår dere ikke?

Hvordan vil situasjonen komme til å være for «turister»; tenker på matvaremangel, oppblomstring av kriminalitet osv?

I hvilken grad vil resultatet av «Mitch» prege Guatemala framover, vil f.eks. hjemløse fra andre land i regionen reise til Guatemala?

Øyvind M. Flock (oeyvindflock@hotmail.com)

Quetzaltenango er ikke blant de verst rammede - og i alle fall; det skal forundre oss mye om ikke kommunikasjonen i mesteparten av Guatemala er oppe står i desember. Det er vanskelig å si noe sikkert hvilke områder som enkelt kan nåes i desember, men vi vil tro at det meste kan nåes. Kommunikasjon har høy prioritet. Uansett; ta kontakt med Den Norske Ambassaden i Guatemala City når eller før du kommer ned. De ønsker uansett at alle som reiser inn i de Mitchrammede-områdene til å ta kontakt. Norge har også ambassade i Managua i Nicaragua.
Når det gjelder situasjonen for turister, bør man ta de vanlige forholdsreglene pluss litt til. Kriminaliteten er generelt høy i mange land i Mellom-Amerika - og den har dessverre, men naturlig nok, vokst med Mitch. Flere steder er folk desperate, selv om dette trolig og forhåpentligvis er forbigående.
Vanskelig å si hvordan Mitch vil prege Guatemala og de mange andre landene framover. Mange steder er satt flere ti-år tilbake - dog; få slike steder i Guatemala. Når det gjelder flyktningeproblematikken er det ikke sannsynlig at Guatemala vil få en strøm av flyktninger fra Honduras o.l.

Jeg har mange kjente blant Garifuna-befolkningen i Honduras, spesielt i området rundt Trujillo. Hvor hardt rammet er dette området?

Malin Noem, malin.noem@sv.ntnu.no

Generelt er kysten hardt rammet. Trujillo-området har også mange store elver - og befolkningen i dette området er kraftig rammet. 'Trøsten' får være at redningsmannskaper og nødhejelp kommer nå fram i dette området. Det er i sør problemene nå er størst.

Heege@fagmed.... spurte om... Matagalpa-området i Nicaragua er hardt rammet.

Ja, dessverre. Minst 200 er funnet omkommet, de første er døde av kolera. De 13 norske har det derimot bra. (Se egen reportasje.)

komadsen@frk.....spurte om Guatemala. Her er svaret på hans spørsmål:

Chimaltenango har berget brukbart, selv om det også er skader her. Kjenner ikke til om det er omkomne i dette fylket, men i Guatemala som sådan er 200 funnet omkommet (lavt ift. Honduras og Nicaragua). Veier og broer er skadet i området og det har vært problemer med bensin o.l.

Kan dere si noe om forholdene i Livingston i Guatemala? Jeg gjorde mitt feltarbeid blant Garifuna-befolkningen, så det er spesielt dem jeg er bekymret for.

Conrad Berg Jakobsen (thaug@hepp.uio.no)

Kan dessverre ikke si noe spesifikt om Livingston, men Mitch skal ha herjet kraftig da han slo inn fra de østlige havområdene utenfor Guatemala og Honduras.

Hei!

Mitt navn er Christina Violeta Thrane Olsen og jeg er 20 år. Jeg er adoptert fra Guatemala og skal dra dit og besøke familien min til sommeren.

Jeg lurer på hvilke områder av Guatemala som er rammet og eventuelt hvor hardt rammet.

Christina Violeta Thrane Olsen (cvtolsen@online.no)

Generelt er Guatemala hardest rammet ved kyststripene. Dessuten har områdene ved de største elvene problemer. Hvor hardt rammet Guatemala er, har redningsmannskapene fortsatt ikke oversikt over.
194 er omkommet, ifølge de offisielle tallene. I går la for øvrig regjeringa i Guatemala fram planen for hvordan ødeleggelsene skal rettes opp.

Vet dere noe om hvordan situasjonen er på øya Ambergris Caye i Belize?

Ann Bergebakken

Som vi har nevnt tidligere, berget Belize seg bra. Befolkningen på øyene ble evakuert da myndighetene trodde at Mitch ville treffe Belize med full styrke.
Ifølge de siste meldingene i avisene her nede, er det ikke snakk om de store materielle skadene på noen av øyene. Talsmenn sier i dag at øyene har klart seg bra, selv om det er en del materielle skader på brygger og hus som ligger nærmest sjøen.

Jeg og min kjæreste er på vei til Costa Rica om 10 dager. Etter 3 uker der, skal vi fly til Guatamala City i midten av desember. Etter 3 uker der, skal vi på egen hånd ta oss fra Guatamala til Belize City - for så å fly ut til Roatan.

Vil dette la seg gjennomføre? Burde vi forandre reiserute? Står vi i fare for å havne midt i epedemirammende områder?

Håper dere kan gi svar raskt da vi allerede har startet vår reise og må forandre reiserute snarest dersom dette er nødvendig.

Peter Cassizzi og Kaja Wolneberg (kajaogpeter@hotmail.com)

Akkurat nå kan det være vanskelig å komme seg fra Guatemala City til Belize City. Mange veier og broer på strekningen er ødelagt.
Pt. vil vi ikke anbefale å reise til Roatan, ettersom - ifølge myndighetene i Honduras - øya har fått store skader. Turistene er også evakuert fra omraadet.
På strekningen Guatemala City-Belize City kan dere også risikere å havne i epidemirammede områder.
Men dette er som nevnt for øyblikket. Dersom været holder seg bra de neste ukene, er det nok ikke så veldig store problemer å komme seg med buss mellom de to byene.
Det kommer fortløpende informasjon og nye meldinger inn om situasjonen i områdene. Det enkleste er kanskje å ta kontakt med ambassadene (enten norske i regionen eller de respektive lands ambassader i Norge)?


Spørsmål og svar torsdag 5. november 1998
Min datter befinner seg i Guatemala, nærmere bestemt på et intensivt spankskurs i Antigua. Det er en uke siden jeg mottok siste mail fra henne.
Kan dere si noe om forholdene i området - og om hvordan de norske som befinner seg der har det?
Jan Reitehaug (reitehau@online.no)

Kjenner bra til forholdene i Antigua og der er det meste bra. Enkelte veier har rast ut, men svært få mennesker har mistet livet i området rundt byen.
Vi tror vi kan fastslå at sannsynligheten for at de norske har det svært bra, er høy.
Tror faktisk vi møtte datteren din samt en venninne (de er fra Bergen, ikke sant?) i helga, og da sto i alle fall alt bra til!

Vi venter på et barn fra barnehjemmet El Jardin i Guatemala city og lurer på i hvilken grad selve byen er rammet?
Inger-Johanne Kornberg (Inger-Johanne.Kornberg@online.no)

Guatemala City er ikke spesielt rammet, selv om det også har gått menneskeliv i enkelte bydeler her også. Det er størst skader i sone 3 i Guatemala City.


Jeg og en venninne kom igjen 25/10 fra en 5 ukers tur gjennom omtrent alle landene som er berørt (Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize, Mexico), og vi er selvfølgelig veldig sjokkerte.
Hva er situasjonen på Caye Caulker? Hva med alle Maya-ruinene i Honduras/Guatemala/Mexico (Copan, Tikal, Tulum osv.)?
Mari.Waage@dnv.com

Kjenner ikke til situasjonen spesielt på Caye Caulker (skal sjekke det opp - svar kommer senere).
Maya-ruinene er berget - og er som de har vært i årtusener, i alle fall i Tikal og Tulum. Copan var derimot helt sperret en lengre periode.


Sara, Stine og Øyvind - er tre norske utvekslingsstudenter(ICYE) fra Norge som arbeider med gatebarn i Tegucigalpa.
Hvordan vurderer dere faren for spredning av kolera, gul feber - der?
Runar Bakken (runar@pors.hit.no)

Det er nettopp epedemiene - og sulten - man frykter mest i de kriserammede områdene nå.
I hovedstaden er vel faren ikke den aller største, men det er fortsatt mange områder som redningsmannskaper ikke har kommet inn til.
(Kommer en artikkel om dette om ikke så lenge).


Vet dere noe om hvordan situasjonen er på øya Ambergris Caye i Belize?
Ann Bergebakken

Vet ikke spesifikt situasjonen på Ambergis Caye, men Belize har generelt sluppet bra fra Mitch - i forhold til mange andre land.
Belizerne hadde jo forberedt seg til at den ville treffe Belize med full styrke (de hadde evakuert store omraader osv.), men i stedet endret Mitch kursen vestover mot Honduras, El Salvador, Nicaragua og Guatemala og slo til mot områder som var mer eller mindre uforberedt.
Derfor er skadene så alvorlige og omfattende i disse landene.


Hvor store er ødeleggelsene på Roatan? Og har ambassaden i Guatemala noen opplysninger om hvordan det står til med de norske som bor i West End (bl.a. David Anderson m/familie)?
Espen Arneberg Bårset (eaborset@online.no)

Roatan skal være kraftig rammet. De norske - skal etter det vi vet - etter forholdene ha det bra.


Jeg har lest at 50 prosent av kvegbestanden er døde, og at 70 prosent av bananavlingen har blitt ødelagt. Hvordan lang tid vil det ta før den gjennomsnitttlige bonde vil ha et «normalt» liv igjen?
Dag Svihus (dagsvihus@sympatico.co)

Vanskelig å si, men Honduras spesielt, er satt 20 år tilbake. I går fløy vi over deler av Honduras, Guatemala og El Salvador, og så selv se skadene på inn- og utmark. (Nærmere svar følger når vi vet mer).


Jeg har en stor familie som bor i Honduras, både i hovedstaden og ut mot kysten. Vi har selvfølgelig prøvd å komme i kontakt med familien, men det har vært meget vanskelig.
Har det blitt gitt noe mer informasjon om når telefon-nettet kan begynne å fungere igjen?
Jeg lurer også på om nødhjelpen har begynt å komme frem til de som er hardest rammet.
Leonor Bustillo (Leonor.Bustillo@marintek.sintef.no)

Noen linjer er allerede oppe og står - og man satser på at det meste skal være på plass i løpet av de nærmeste dagene.
Det er mange områder hvor redningsmannskapene ennå ikke har kommet inn til ennå. I dag ser det ut som om været blir bra her nede - og da kan de endelig komme seg inn i områdene, hvor det hittil har kommet ut lite eller ingen informasjon fra.
Det er reist kritikk her nede om at de vanskeligst stilte ikke får den hjelpen de trenger, men det er vanskelig å si om dette stemmer. Redningsarbeidet er vanskelig i katastrofeområdene.


Hei karer.
Noen venner av meg skal reise fra Mexico City til Guatemala (Antigua, tror jeg) med buss i neste uke. Vet dere om det er mulig nå? Eller burde de istedet fly direkte til Guatemala?
Erlend Sande (erlend.sande@bergens-tidende.no)

Etter det vi vet, er det ikke noe problem å busse fra Mexico City til Guatemala City. Veiene er enkelte steder noe ødelagt, men kommunikasjon blir kraftig prioritert her. Dermed kan folk snart komme seg fram i området om kort tid.


Hvor er det mulig å få tak i omfattende og korrekt imformasjon om Mitch og katastrofen i Honduras?
ms71sj@surrey.ac.uk

De største nyhetsbyråene (Reuters og Ap) - og Dagbladet som eneste skandinaviske avis - er på plass i Honduras, men det er ikke enkelt å få oversikt over situasjonen her nede. Det er fortsatt områder som redningsmannskaper ennå ikke har kommet fram til.

Spørsmål og svar onsdag 4. november 1998
Jeg har mange venner i Puerto Cabezas og i Bluefields på østkysten, men kommer naturligvis ikke fram pr. telefon. Jeg lurer veldig på hvor hardt rammet denne regionen er.
Jeg er også ute etter hvordan det står til med barna i Redd Barnas prosjekt i Acuhalinca ved søppeldynga i Managua.
Arnfinn Paus (Arnfinn.Paus@adm.sortland.vgs.no)

Puerto Cabezas og Bluefields ser dessverre ut til å være kraftig rammet. Meldingene er litt usikre - vanskelig å komme fram dit.
Redd Barnas-prosjekt i Managua har vi dessverre ikke noe spesielt kjennskap til, men generelt har Managua blitt berget bra.


Hvordan er situasjonen på øya Roatan utenfor kysten av Honduras?
Tom Teigen (tom.teigen@hive.no)

Dykkerparadiset er ødelagt, men nabooeya Util har utrolig nok klart seg bra, selv om mye er ødelagt også her. Alle turister er blitt evakuert - og bragt i sikkerhet.


Jeg er spesielt interessert i hvordan det står til i området i og rundt Puerto Barrios. Hvordan har bebyggelsen, som var ganske skjør klart seg og hvordan ser det ut med hensyn til tap av menneskeliv i dette området?
Ole H. Liavik (o.h.liavik@admin.uio.no)

Dette er dessverre et område som er forholdsvis hardt rammet. I går snakket vi med presidenten for Røde Kors i Guatemala - og han hadde fått inn mat fra Spania, som i dette øyeblikk flyges inn i området.
Men det er visstnok vanskelig å nå kriseområdet pt.Hvordan er tilstanden i Tegucugalpa og når vil det bli mulig å kontakte folk der?
Regner man med å få opp telefonnettet igjen? Og i så fall, når?
Synnøve Johansson (ms71sj@surrey.ac.uk)

Hovestaden er kraftig rammet. Og det er usikkert når det er mulig å kontakte folk her nede, men presidenten har sagt at han håper at små deler av infrastrukturen på plass raskt.

Hvor er de verste skadene i Honduras?
Synnøve Johansson (ms71sj@surrey.ac.uk)

Generelt er hele Honduras kraftig rammet, nordområdene har kommet best ut av katastraofen.

Når regner man med at flyplassene vil være i stand igjen og fungere?
Synnøve Johansson (ms71sj@surrey.ac.uk)

Enkelte flyplasser er allerede åpnet, men det er kun for transportfly med nødhjelp. Honduras satser paa aa faa ut flest mulige turister så rakst som mulig. De har mer enn nok folk å fø på nå om ikke turister skal legge beslag på ressursene.

Er det noen offisiel navneliste over døde og skadde?
Synnøve Johansson (ms71sj@surrey.ac.uk)

Nei, de jobber på speng for å få i stand lister, men de er foreløpig ikke ofisielle. Myndighetene regner aldri med å få en komplett oversikt. De siste ofisielle tallene (17.00 norsk tid) er 7.000 døde i Honduras.


Hei
Jeg har tenkt meg til Guatemala via Mexico City i midten av desember. Er det store ødeleggelser i landet? Hva med veiene? Er fjellene rammet? Hvordan er tilgang på vann for turister...? Vil dere anbefale å reise? Vi skal videre til Beliz med retur fra Guatemala City 7. januar.
glad for svar...
Silje Johnson (silje.johnson@krd.dep.telemax.no)

De typiske turistedene i Guatemala, som Tikal, Antigua, er det ikke noen problemer å besøke, selv om veiene enkelte steder er ødelagte.
Provisoriske bruer er også kommet opp. Veier og broer har høy prioritet her nede, og i desember vil nok det meste være oppe og stå. Honduras og Nicaragua har derimot størst problemer, og her vil det enkelte steder ta flere år før infrastrukturen er på plass igjen. 20 års infrastruktur ble sopt vekk på noen timer. Drikkevann er heller ikke noe problem i Guatemala, selv om det har vært hamstring her de siste dagene. Bensin er derimot mangelvare.Jeg har en slektning som befinner seg på Utila i Honduras. Vet dere noe om hvordan tingenes tilstand er der?
Gro Amdal (gro.amdal@statsbygg.no)


Utila skal faktisk vaere kommet bra ut av det, i motsetning til naboøya Roatan. Den Norske Ambassaden i Guatemala lokaliserte nordmennene som er der ute i går. Da var det solskinn, og de var ute og dykket. Ingen skal være omkommet på Utila, men øya er fortsatt isolert. Vi har fått en melding om at alle turister på øyene skal sendes til fastlandet, og siste melding var at et fly skulle gå til Belize med disse i løpet av dagen.

Du kan fortsatt stille spørsmål.