Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapport fra Slave-Norge: Blir grovt utnytta, seksuelt trakassert og brukt til hvitvasking

En ny faggruppe mener man bør gjøre mer for å finne tvangsarbeidsofre. «Det vi fanger opp er bare toppen av isfjellet», sier utvalgsmedlem.

SIVILISERT SAMFUNN: - Som et sivilisert samfunn kan vi på ingen måte leve med at vi har fått en ny underklasse midt iblant oss, som nærmest må betraktes som den nye tids slaver, uten at vi er villige til å sette inn de tiltak som er nødvendige for å stoppe denne utviklingen, sier Geir Gamborg-Nielsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
SIVILISERT SAMFUNN: - Som et sivilisert samfunn kan vi på ingen måte leve med at vi har fått en ny underklasse midt iblant oss, som nærmest må betraktes som den nye tids slaver, uten at vi er villige til å sette inn de tiltak som er nødvendige for å stoppe denne utviklingen, sier Geir Gamborg-Nielsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det vi fanger opp er bare toppen av isfjellet. Vi opplever det som skjer og omfanget som meget skremmende, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet.

En gruppe med norske nøkkelaktører i arbeidet mot tvangsarbeid har møttes to ganger i år, som en del av Østersjørådets satsing mot menneskehandel.

Det siste året har mer enn 30 representanter fra blant annet norsk næringsliv, politiet, fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjoner diskutert situasjonen for ofre for menneskehandel i Norge.

Nasjonale møter - Vi har fått i oppdrag av Justisdepartementet å arrangere to nasjonale møter. Formålet med disse to møtene er å sette fokus på menneskehandel og tvangsarbeid, sier Julie Platou Kvammen fra Koordineringsenheten for ofre for Menneskehandel (Kom), som er administrert av Politidirektoratet.

Nå har Dagbladet fått tilgang til møterapportene, og bildet som blir tegnet er dystert. Spesielt fiskefordelingsindustrien og renholdsbransjen blir gjennomgått i rapporten.

Grov utnyttelse Her er noen av momentene som blir presentert:

• Ansatte forsvinner når Arbeidstilsynet dukker opp. Ansatte blir også nektet av sjefen å snakke med norske myndigheter.

• Asylsøkere blir grovt utnyttet.

• En ung palestiner ble seksuell trakassert av den kvinnelige sjefen.

• Utenlandske arbeidstakere blir brukt til hvitvasking.

Slave-Norge Dagbladet har tidligere skrevet at mindreårige blir utnyttet til narkotikakriminalitet, tigging, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid i Norge. Politi og barnevern sliter med å hjelpe ofrene, skrev Dagbladet i februar. Seinere har Dagbladet avslørt at arbeidstakere blir behandlet som slaver i blant annet renholdsbransjen, restaurantbransjen og at hjemmeløse og ressurssvake mennesker blir utnyttet av blant annet utenlandske asfaltbander.

- TOPPEN AV ISFJELLET: - Det vi fanger opp er bare toppen av isfjellet. Vi opplever det som skjer og omfanget som meget skremmende, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- TOPPEN AV ISFJELLET: - Det vi fanger opp er bare toppen av isfjellet. Vi opplever det som skjer og omfanget som meget skremmende, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Ifølge møterapporten mangler norske myndigheter og organisasjoner tilstrekkelig kompetanse og kunnskap for å følge opp mannlige tvangsarbeidsofre.

- Identifisering av ofre for tvangsarbeid er utfordrende blant annet fordi grensedragningen mellom menneskehandel i tvangsarbeid og annen utnyttelse i arbeidslivet er vanskelig å trekke. Man mangler også et dedikert tiltak som følger opp potensielle ofre for tvangsarbeid, sier Kvammen.

- Skruppelløse - Fokus må settes i mye sterkere grad på dem som skruppelløst benytter seg av et slikt marked. Som et sivilisert samfunn kan vi på ingen måte leve med at vi har fått en ny underklasse midt iblant oss, som nærmest må betraktes som den nye tids slaver, uten at vi er villige til å sette inn de tiltak som er nødvendige for å stoppe denne utviklingen, sier Gamborg-Nielsen, som selv sitter i arbeidsgruppa.

- Vi opplever en økning i henvendelser hva gjelder ulike former for utnyttelse i arbeidslivet, og ulike former for grov kriminalitet, sier Gamborg-Nielsen, som sier at for stadig flere handler dette om å overleve.

- Mange av disse menneskene blir utnyttet på det groveste. Disse erfaringene deles også av flere av de ideelle organisasjoner som vi er i dialog med og som møter mange av ofrene i likhet med oss, sier Gamborg-Nielsen, som forteller at ulike kriminelle nettverk syntes å være godt organisert når det gjelder å fange opp mange av de desperate menneskene som er på jakt etter jobb og inntekt.

- Dette er meget alvorlig og er med på å undergrave vårt samfunnssystem, sier Gamborg-Nielsen.

VIL IKKE LEVE SOM SLAVER: Disse rumenske arbeiderne tjener 36 kroner i timen og må vaske seg på McDonald's. - Hvis noen kan tilby en ordentlig jobb og ordentlig arbeidsforhold, ville vi selvfølgelig sagt ja. Vi er ærlige mennesker, og vi ønsker å leve som ærlige og normale mennesker i Norge. Ikke som slaver, sa de fire rumenske arbeiderne da Dagbladet møtte dem i sommer. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
VIL IKKE LEVE SOM SLAVER: Disse rumenske arbeiderne tjener 36 kroner i timen og må vaske seg på McDonald's. - Hvis noen kan tilby en ordentlig jobb og ordentlig arbeidsforhold, ville vi selvfølgelig sagt ja. Vi er ærlige mennesker, og vi ønsker å leve som ærlige og normale mennesker i Norge. Ikke som slaver, sa de fire rumenske arbeiderne da Dagbladet møtte dem i sommer. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling