Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapport fra Trumps innerste sirkel: Ett dødsfall unna krig

President Trump skal ha vært klar til å angripe hvis bare én amerikansk soldat hadde blitt drept.

LYTTER TIL RÅD: President Donald Trump og visepresident Mike Pence lytter til sine rådgivere i Situasjonsrommet i Det hvite hus på tirsdag, da krisen mellom Iran og USA var på sitt heteste. Foto: NTB Scanpix/Det hvite hus via REUTERS
LYTTER TIL RÅD: President Donald Trump og visepresident Mike Pence lytter til sine rådgivere i Situasjonsrommet i Det hvite hus på tirsdag, da krisen mellom Iran og USA var på sitt heteste. Foto: NTB Scanpix/Det hvite hus via REUTERS Vis mer

Mer enn et døgn har gått fra de høyspente timene da ingen kjente omfanget av iranernes hevnangrep for drapet på general Qasem Soleimani.

Nå rapporterer amerikanske medier fra maktens innerste sirkler, rett før og etter angrepet tirsdag ettermiddag, amerikansk tid.

«Første mål var å avgjøre om noen amerikanere var døde i angrepet. En senator som snakket med Trump sa til CNN at presidenten virket klar til å angripe iranske installasjoner hvis det bare hadde vært en eneste død amerikaner.»

Det skriver CNN om de første timene etter angrepet.

Falsk alarm

Etter aggressive uttalelser fra leder Ali Shamkhani i Irans nasjonale sikkerhetsråd tirsdag formiddag hadde en opptrapping virket unngåelig.

Han snakket om 13 hevn-scenarioer og et «historisk mareritt» for USA.

TILSPISSET: Tirsdag formiddag tilspisset situasjonen seg da sekretær Ali Shamkhani i Irans nasjonale sikkerhetsråd snakket om 13 ulike hevnscenarioer og et «historisk mareritt» for USA. Foto: NTB Scanpix
TILSPISSET: Tirsdag formiddag tilspisset situasjonen seg da sekretær Ali Shamkhani i Irans nasjonale sikkerhetsråd snakket om 13 ulike hevnscenarioer og et «historisk mareritt» for USA. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frykten og uvissheten preget toppsjiktet i amerikansk politikk - og trolig også deres iranske motpart - viser både CNNs og New York Times' rapporter.

Den ble ikke mindre av en sverm av forvirrende meldinger fra USAs etterretningsapparat utover ettermiddagen.

New York Times forteller blant annet om en advarsel om at hundrevis av Iran-støttede krigere kunne forsøke å angripe luftbasen Ain al-Asad.

En annen melding, om et angrep mot en treningsleir nord for Bagdad, viste seg å være falsk alarm.

Gikk i kjelleren

En melding fra etterretningstjenesten klokka 14 amerikansk tid skilte seg likevel ut, fordi den var så presis.

Den sa at et iransk angrep på amerikanske tropper nesten helt sikkert ville komme i de nærmeste timene.

Ifølge New York Times fikk meldingen visepresident Mike Pence og sikkerhetsrådgiver Robert C. O'Brien til å gå ned i kjelleren i Det hvite hus.

Der var presidentens fremste rådgivere i ferd med å samles i Situasjonsrommet.

FORUTSÅ RAKETT-HEVN: CIA-direktør Gina Haspel, her etter onsdagens brifing av kongressmedlemmer om drapet på general Qasem Soleimani, skal ha spådd at iranerne ville ty til raketter. Foto: NTB Scanpix
FORUTSÅ RAKETT-HEVN: CIA-direktør Gina Haspel, her etter onsdagens brifing av kongressmedlemmer om drapet på general Qasem Soleimani, skal ha spådd at iranerne ville ty til raketter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Da president Donald Trump fikk avsluttet et møte med den greske statsministeren på Det ovale kontor sluttet også han seg til møtet.

Skreddersydd mål

Før angrepet tirsdag sto iranerne overfor en krevende balansegang.

De kjente Trumps kompromissløse holdning, og visste at de måtte slå til hardt for å ikke miste ansikt - men samtidig ikke så hardt at de utløste en storkrig.

Amerikansk etterretning kom raskt til at to miltærbaser i Irak pekte seg ut som mål for iranerne.

Et av dem, luftbasen Ain al-Asad, virket nærmest skreddersydd for iranerne:

Den var ikke beskyttet av Patriot-raketter, som hadde blitt flyttet til antatt mer utsatte steder i Midt-Østen, ifølge en en amerikansk militærkilde som har snakket med New York Times.

Straks det var klart at Ain al-Asad var et høyaktuelt mål, samlet amerikanerne ved basen seg i tilfluktsrom.

Det andre målet var en militærbase i Erbil i Nord-Irak.

Forutså rakettangrep

I timene før og etter angrepet satt mange av Trumps viktigste folk i Situasjonsrommet i Det hvite hus, blant dem utenriksminister Mike Pompeo.

Før angrepet hadde CIA-direktør Gina Haspel ifølge New York Times sagt at et hevnangrep med raketter var Irans mest sannsynlige svar.

Klokka 17.30 tirsdag ettermiddag ble det klart at hun hadde fått rett: Da oppdaget Pentagons apparat de første av 16 kort- og mellomdistanseraketter som ble avfyrt fra Iran.

Haspel skal ha vært en nøkkelperson før Trumps beslutning om å drepe Qasem Soleimani, med sin holdning om at dette ville bedre - ikke svekke - sikkerheten i Midt-Østen.

Et par timer etter angrepet var hun til stede i Situasjonsrommet via en videoskjerm.

Der skal paradoksalt nok nyheten om rakettangrepet ha blitt møtt med lettelse.

«Kollektivt sukk»

Grunnen skal ha vært at så få raketter hadde blitt avfyrt, og at rapportene ikke tydet på drepte amerikanere.

De tilstedeværende i Situasjonsrommet visste nemlig godt, etter tidligere angrep blant annet i Saudi-Arabia, at iranske raketter var i stand til å treffe svært presist.

Noe som ble heftig diskutert, var om Trump allerede samme kveld skulle gå ut med en tale til offentligheten. Hans svigersønn Jared Kushner skal ha presset på for dette, men ble til slutt nedstemt.

I Senatet ble de holdt fortløpende orientert om overlegningene i Det hvite hus.

Der var holdningen at det nå var tid for å trappe ned situasjonen, og de ble svært fornøyde med at Trump ikke ville holde noen aggressiv tale.

«Nyheten ble møtt med et kollektivt sukk», skriver CNN.

HELIKOPTER SKADET: Et amerikansk helikopter av denne typen, Black Haw, ble truffet under tirsdagens iranske angrep på basen Ain al-Asad i Irak. Foto: NTB Scanpix
HELIKOPTER SKADET: Et amerikansk helikopter av denne typen, Black Haw, ble truffet under tirsdagens iranske angrep på basen Ain al-Asad i Irak. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Også Trump var nå i et optimistisk humør. Klokka kvart på ti om kvelden sendte han ut sin siste twittermelding før han gikk til sengs - at «alt er bra» og at han ville komme med en uttalelse neste morgen.

For noen timer kunne verden puste lettet ut.

Iranske bak-kanaler

At ingen amerikanere ble drept, og at det dreide seg om et moderat hevnangrep, framsto mer og mer som nøye kalkulert fra iransk side.

Ifølge CNN anstrengte iranerne seg hardt for å formidle at rakettangrepene mot to baser i Irak var deres eneste svar på drapet på generalen.

Gjennom hele tre bak-kanaler skal de natt til onsdag ha sendt dette budskapet, blant annet via Sveits og andre tredjeland.

Klokka ett om natta var amerikanske militære klare med sin status:

Ingen amerikanere var drept. Ifølge New York Times begrenset skadene seg til et Black Hawk-helikopter, en rekognoseringsdrone, et kontrolltårn og noen telt i Aid al-Asad, og «uklare» skader på basen i Erbil.

Da president Trump neste morgen amerikansk tid holdt sin tale, kunne verden konstatere at faren for åpen krig mellom Iran og USA var avverget - i hvert fall i denne omgang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media