Rapport frikjenner politiet

Men konflikten i Paris\' forstad eskalerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den franske statsministeren Dominique de Villepin lovet torsdag at ro og orden skal gjenopprettes i Paris\' forstad Clichy-sous-Bois, hvor opptøyene nådde et nytt konfliktnivå da opprørerne rettet skudd mot politi og brannvesen.

Samme dag ble en foreløpig etterforskningsrapport om hva som skjedde da to tenåringer ble drept da de gjemte seg i en transformatorstasjon, offentliggjort. Rapporten frikjenner politiet, og sier at politiet som kom til Clichy-sous-Bois ikke jaget de to tenåringene Traore Bouna (15) og Zyed Benna (17) i døden, slik ungdommer i nabolaget har påstått.

Rapporten sier ingen ting hvorfor tenåringene bestemte seg for å søke tilflukt på et slikt farlig sted, og en tredje tenåring som ble alvorlig skadet har fortalt etterforskere at de innså farene å gjemme seg der.

Selv om rapporten dermed forsikrer at politiet ikke var direkte ansvarlig for de to tenåringenes død, er det lite som tyder på situasjonen vil roe seg.

Både statsminister de Villepin og innenriksminister Nicholas Sarkozy er under sterkt press for å få kontroll over situasjonen så raskt som mulig. Sarkozys retorikk har imidlertid vakt sterke reaksjoner i det multietniske forstadsmiljøet.

- Sarkozys språk har kastet olje på bålet, sa Mohammed Fawzi Kaci, en immigrant fra Algerie, til nyhetsbyrået AP.

Sarkozy skal blant annet ha kalt de som står bak opptøyene for "avskum."

I et forsøk på å roe stemningen, forsikret statsminister de Villepin i en tale til parlamentet at orden og rettferdighet skulle få det siste ordet i denne saken.

- Jeg vil ikke akseptere at lokale gjenger bestemmer lovene i enkelte nabolag. Jeg vil akseptere at organiserte kriminelle nettverk og narkotikatrafikk får profitere på kaos, sa statsministeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer