Rapport: Genetikk forklarer opptil 25 prosent av homoseksualitet

Genetikk kan forklare fra 8 til 25 prosent av ikke-heteroseksuell oppførsel, resten tilegnes miljømessige faktorer, slår en omfattende rapport fast.

RAPPORT: En ny rapport slår fast at genetikk forklarer opptil 25 prosent av homoseksualitet Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpix
RAPPORT: En ny rapport slår fast at genetikk forklarer opptil 25 prosent av homoseksualitet Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De miljømessige faktorene kan være alt fra hormoneksponering i livmoren til sosiale innflytelser senere i livet, heter det i rapporten utarbeidet av forskere i Europa og USA.

Den er publisert i tidsskriftet Science torsdag.

Forskningsteamet så på spørreundersøkelser der 478.000 deltok, i tillegg til analyser av deltakernes DNA-opplysninger.

- Begrenset

Rapporten ser på seksuell oppførsel, ikke seksuell identitet. Andre forskere har påpekt at funnene begrenses av at personer som kun én gang har hatt seksuell omgang med noen av samme kjønn, regnes som ikke-heterofile.

- Å ha kun én slik opplevelse, kan reflektere åpenhet til nye opplevelser, ikke nødvendigvis seksuell orientering, sier den pensjonerte genforskeren Dean Hamer.

Ingen enkeltgen

Et annet funn er at det ikke finnes et enkelt gen som alene definerer seksuell orientering. Det genetiske aspektet av homoseksuelt oppførsel er snarere et resultat av et komplekst samspill mellom ulike områder i genomet vårt, ifølge rapporten. Med det skrinlegger forskerne en oppfatning, populært på 1990-tallet, om at det finnes et enkeltgen for homofili.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer