Rapport: Genetikk forklarer opptil 25 prosent av homoseksualitet

Genetikk kan forklare fra 8 til 25 prosent av ikke-heteroseksuell oppførsel, resten tilegnes miljømessige faktorer, slår en omfattende rapport fast.

RAPPORT: En ny rapport slår fast at genetikk forklarer opptil 25 prosent av homoseksualitet Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpix
RAPPORT: En ny rapport slår fast at genetikk forklarer opptil 25 prosent av homoseksualitet Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpixVis mer

De miljømessige faktorene kan være alt fra hormoneksponering i livmoren til sosiale innflytelser senere i livet, heter det i rapporten utarbeidet av forskere i Europa og USA.

Den er publisert i tidsskriftet Science torsdag.

Forskningsteamet så på spørreundersøkelser der 478.000 deltok, i tillegg til analyser av deltakernes DNA-opplysninger.

- Begrenset

Rapporten ser på seksuell oppførsel, ikke seksuell identitet. Andre forskere har påpekt at funnene begrenses av at personer som kun én gang har hatt seksuell omgang med noen av samme kjønn, regnes som ikke-heterofile.

- Å ha kun én slik opplevelse, kan reflektere åpenhet til nye opplevelser, ikke nødvendigvis seksuell orientering, sier den pensjonerte genforskeren Dean Hamer.

Ingen enkeltgen

Et annet funn er at det ikke finnes et enkelt gen som alene definerer seksuell orientering. Det genetiske aspektet av homoseksuelt oppførsel er snarere et resultat av et komplekst samspill mellom ulike områder i genomet vårt, ifølge rapporten. Med det skrinlegger forskerne en oppfatning, populært på 1990-tallet, om at det finnes et enkeltgen for homofili.

- Vi fant ut at det rett og slett er umulig å forutse et individs seksuelle oppførsel basert på genomet deres, sier Ben Neale, medlem i Broad Institute ved MIT og Harvard.

Forskerne oppdaget fem ulike punkter i våre kromosomer som ser ut til å være tett tilknyttet seksualitet, men hvert av punktene har alene svært liten innflytelse. Forskerne tror at disse fem markørene kun er begynnelsen, og at tusenvis av andre kan oppdages.

(NTB)