Rapport: Har samme svakhet

Ifølge en amerikansk rapport har Kina og Russlands militære de samme svakhetene.

VENNLIG TONE: Russlands president Vladimir Putin snakker med Kinas president Xi Jinping. Putin hyllet det han kalte Kinas balanserte tilnærming til Ukraina. Foto: Sputnik/Sergey Bobylev/Pool
VENNLIG TONE: Russlands president Vladimir Putin snakker med Kinas president Xi Jinping. Putin hyllet det han kalte Kinas balanserte tilnærming til Ukraina. Foto: Sputnik/Sergey Bobylev/Pool Vis mer
Publisert

Den kinesiske hæren (PLA) vil sannsynligvis lide av den samme svakheten som har rammet den russiske hæren i Ukraina. Det kan begrense Kinas mulighet til å ta liknende militære aksjoner.

Det kommer fram i en rapport fra amerikanske National Defense University som er finansiert av det amerikanske forsvaret. Rapporten av omtalt av blant annet CNN.

Mangler krysstrening

Forskere har sett på bakgrunnen til mer enn 300 av PLAs toppoffiserer på tvers av grenene som hæren, marinen og luftforsvaret.

Rapporten identifiserer mangel på krysstrening, altså trening på tvers av de forskjellige grenene, som en mulig akilleshæl i den kinesiske hæren.

Da offiserene ble forsket på fra 2015 til 2021, kom det fram at offiserene trolig ikke har mye operativ erfaring i fra andre grener enn der de startet sin karriere i hæren.

Det er sjelden de «våger seg utenfor rollene», i motsetning til den amerikanske hæren som har krysstrening som krav, skrives det i rapporten.

WAGNERGRUPPEN: Video skal vise en russisk fange pakke sakene sine før han blir med i Wagnergruppen, også kjent som «Putins private hær». Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Advarer mot å sammenligne

Det gjør Kinas styrker stive og kan påvirke effektiviteten i framtidige konflikter. Spesielt de som krever samarbeid på høyt nivå fra forskjellige grener av de væpnede styrkene, opplyses det i rapporten. Styrkene kan da oppleve den samme «forvirringen» som russiske soldater opplever i Ukraina, der den generelle styrkesamholdet er lavt, skriver CNN.

En forsvarsanalytiker og tidligere direktør i den amerikanske marinen, Carl Schuster, advarer mot å undervurdere Kinas styrker og å sammenligne de med Russland, skriver CNN.

- Kina gir bedre opplæring til nye rekrutter og er ikke lenger avhengig av vernepliktige, sa til kanalen.

UKRAINA: President Volodymyr Zelenskyj raser etter funn av enorm massegrav i byen Izium i Kharkiv-regionen 15. september. Video: Reuters / Telegram. Foto: Present Times. Vis mer

God tone med Russland

Kinas president Xi Jinping sa torsdag at han vil at Kina og Russland skal samarbeide som «stormakter» da han møtte Vladimir Putin i Usbekistan torsdag, skrive NTB.

– Kina er villig til å gjøre en innsats sammen med Russland for at de skal ta rollen som stormakter og spille en veiledende rolle for å skape stabilitet og positiv energi i en verden preget av sosial uro, sa Xi under møtet.

Den russiske presidenten hyllet på sin side det han kalte Kinas balanserte tilnærming til Ukraina. Han langet også ut mot det han mener er USAs forsøk på å skape en unipolar verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer