Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Likestilling

Rapport: Ingen land vil klare målene om likestilling

Barne - og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) tror metoo-kampanjen viser at det ikke står så bra til med likestillingen i Norge som man skulle tro.

HAR EN VEI Å GÅ: Barne - og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland mener at verden kan bli mer likestilt dersom land samarbeider og hjelper hverandre. Hun sier at metoo-kampanjen har vist at også Norge har en vei å gå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HAR EN VEI Å GÅ: Barne - og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland mener at verden kan bli mer likestilt dersom land samarbeider og hjelper hverandre. Hun sier at metoo-kampanjen har vist at også Norge har en vei å gå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge bistandsorganisasjonen Plans rapport om likestilling, ser det ut til at ingen land i verden kommer til å nå FNs bærekraftmål om likestilling innen 2030.

FNs medlemsland har vedtatt 17 mål for bærekraftig utvikling, og ett av målene er å «oppnå likestilling og styrke jenter og kvinners stilling».

For første gang siden disse målingene begynte, øker forskjellene mellom kvinner og menn i verden. Etter mange år med langsom, men positiv utvikling, har framgangen innenfor det politiske feltet stoppet opp, ifølge organisasjonens rapport.

I tillegg øker de økonomiske forskjellene for andre året på rad, og det økonomiske gapet mellom kjønnene har ikke vært større siden 2008.

«Det går en rød tråd fra barneekteskap i utviklingsland til norske menns maktmisbruk.» Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge

Metoo

På spørsmål om FNs 17 bærekraftsmål for utvikling er realistiske, svarer barne - og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) at de er ambisiøse, men at der er viktig å strekke seg mot en felles visjon.

Ministeren mener at samarbeid på tvers av landene er viktig, men at selv likestillingslandet Norge må se seg selv i speilet.

- Norge blir ofte brukt som et godt eksempel når det gjelder likestilling mellom kvinner og menn og dette er et viktig område for Norge å bidra på. Samtidig har vi også utfordringer her hjemme som må løses når det kommer til likestilling. Det har vi fått flere eksempler på den siste tiden, sier Hofstad Helleland til Dagbladet.

Norske menns maktmisbruk

Siden metoo-kampanjen startet i USA, har skandaler etter skandaler sett offentlighetens lys. Her hjemme i Norge har vi blant annet sett et mannefall i norsk politikk, opprør i skuespillermiljøet og i mediebransjen. En professor Dagbladet snakket med tidligere i januar mener at metoo-kampanjen er vår tids kvinnekamp.

Generalsekretær i Plan International Norge, Kjell Erik Øie, mener at metoo-kampanjen tegner et bilde av et samfunn som ikke tar likestilling på alvor.

- Når kvinner får mindre makt og de økonomiske forskjellene mellom menn og kvinner øker, bør alle som er opptatt av likestilling bli bekymret. Kobler vi disse funnene sammen med de siste måneders avsløringer i forbindelse med metoo-kampanjen både her hjemme, men også i resten av verden, tegner det seg et bilde av samfunn som ikke tar likestilling på alvor, sier han til Dagbladet og fortsetter:

PLAN NORGE: Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
PLAN NORGE: Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det går en rød tråd fra barneekteskap i utviklingsland til norske menns maktmisbruk.

- Har en vei å gå

Barne - og likestillingsministeren mener kampanjen har vist at likestillingen i Norge ikke er så bra som man skulle tro.

- Jeg er glad for at seksuell trakassering er blitt satt på dagsorden, blant annet gjennom metoo-kampanjen. Den viser at vi kanskje ikke er så gode som vi liker å tro, selv ikke her i Norge, sier hun og fortsetter:

- Kampanjen har løftet fram viktige historier fra kvinner og menn, og jeg håper og tror at sakene som har kommet fram, har skapt bevissthet og endrer holdninger.

På spørsmål om hvorfor likestillingen i Norge har gått mye fram og tilbake, som statistikken til World Economic Forum viser, sier Helleland at vi har en vei å gå.

- Metoo viser at vi også har en vei å gå her i Norge. Selv om likestillingen her har gått framover og vi er et av verdens mest likestilte land, kan vi ikke være tilfredse. Vi, som alle andre, må jobbe for å bli bedre, sier hun.

Tilbakegang

I 2016 var Norge det tredje mest likestilte landet i verden etter Island og Finland, viser tall fra World Economic Forum. I 2017 endret dette seg: Norge hoppet over Finland på statistikken.

Se lista over de mest likestilte landene nederst i saken.

Selv om vi klatret opp på lista, er poengsummen lavere enn den var i 2016. Nedgangen er imidlertid liten og Norge er tatt i betraktning et av verdens mest likestilte land. Likevel ligger Norge (0,830) flere poeng bak Island (0,878).

Diskriminering hindrer vekst

Rapporten til Plan International «The missing target» ser på likestilling innenfor tre sektorer, som er viktige for å nå bærekraftsmålene: «den digitale økonomien» (digitale tjenester), «matsikkerhet og jordbruk» og «utdanning og arbeid». Alle disse viser at på tross av initiativ for å bedre likestillingen, er det fortsatt hinder for kvinners deltakelse.

Rapporten viser at forskjellene mellom kvinner og menn ikke bare er diskriminerende, men hindrer også økonomisk vekst og effektiviteten i næringslivet.

Felles for de tre sektorene viser at diskrimineringen kommer til uttrykk gjennom kvinners lavere deltakelse i jobb, spesielt i høyere i stillinger.

- Globalt har en ung mann 1,9 ganger større sjanse for få jobb enn en ung kvinne. Det største gapet er i Midtøsten og Nord-Afrika, hvor unge menn har fire ganger større sjanse for å få jobb, heter det i rapporten.

At man er langt unna en likestilt verden globalt, handler også om kultur og holdninger. Rapporten konkluderer med at likestilling kan oppnås ved at et helt samfunn er med - ikke bare gjennom politikk og lover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!