Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapport: Kampen mot rasisme og fremmedfrykt opptar ungdom mest

- Det er kanskje et lite spark i leggen til Sylvi Listhaug, mener Fagforbundets Mette Nord.

INGEN MOTSETNING: Sylvi Listhaug (Frp) mener "Fagforbundets ungdomsbarometer" prøver å bygge en motsetning som ikke er der. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
INGEN MOTSETNING: Sylvi Listhaug (Frp) mener "Fagforbundets ungdomsbarometer" prøver å bygge en motsetning som ikke er der. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampen mot rasisme og fremmedfrykt er enkeltsaken som opptar ungdommene mest.

Det viser Fagforbundets ungdomsbarometer, som Fafo har utarbeidet i samarbeid med fagorganisasjonen.

Der svarer 71 prosent av ungdommene at de i «stor grad» er enige i at de er opptatt av å bekjempe rasisme og fremmedfrykt.

«Det viktigste for dem var å bekjempe rasisme og fremmedfrykt – over 70 prosent mente dette i stor grad. Kvinner mente at dette var viktigere enn menn (henholdsvis 78 og 65 prosent), mens det ikke var forskjeller blant unge med ulikt utdanningsnivå eller studieretning. Tilsvarende ligger det å begrense innvandringen til Norge nederst på lista, 13 prosent mente at dette i stor grad var viktig.», står det i rapporten.

- Jeg synes det er veldig positivt, og det viser noe om ungdommers verdigrunnlag og holdninger til samfunnet. Det er mulig at det er en generasjonssak, og det er kanskje også et lite spark i leggen til Sylvi Listhaug, sier leder Mette Nord i Fagforbundet.

Uenig

Det er ikke innvandrings- og integreringsministeren enig i.

Hun mener spørreundersøkelsen har en slagside, ved at det framstilles som en motsetning mellom å bekjempe rasisme og det å være positiv til å begrense innvandring.

image: Rapport: Kampen mot rasisme og fremmedfrykt opptar ungdom mest

I realiteten er begrenset innvandring et tiltak for å bekjempe nettopp fremmedfrykt og rasisme, mener Listhaug.

- Denne spørreundersøkelsen setter likhetstegn mellom det å være kritisk til høy innvandring og det å være rasist. Den tiden er vi heldigvis forbi, og en rekke undersøkelser har vist at folk flest ønsker streng kontroll med innvandringen til Norge, for de har sett hvilke konsekvenser det kan få om den kommer utenfor kontroll, skriver Listhaug i en epost til Dagbladet, etter å ha lest rapporten.

Forsker Silje Andresen i FAFO mener Listhaug tolker rapporten feil når hun beskylder forskerne for å trekke likhetstegn mellom rasisme og innvandring.

Grunnen til at de to tiltakene nevnes slik de gjør i rapporten, er ifølge forskeren logisk fordi det ene funnet ligger øverst på lista, mens det andre ligger nederst.

- Det er to helt separate funn og vi har ikke undersøkt korrelasjonen mellom de to. Vår slutning er at flertallet av ungdommene har solidaritet med flyktninger, men de forskjellige sakene er ikke satt opp mot hverandre når vi spør, forklarer hun.

Opptatt av fast jobb

Rapporten har imidlertid ikke bare undersøkt ungdommenes politiske interesser, men også deres syn på fagorganisering og arbeidsliv.

Blant annet viser rapporten at 95 prosent av ungdommene som er spurt, oppgir muligheten for fast jobb som viktig ved valg av yrke.

- Enkelte prøver nå å fortelle en historie om at ungdom er mest opptatt av fleksibilitet i arbeidslivet, og ikke trygge og forutsigbare rammer. Det slår denne rapporten kraftig tilbake. Den viser at unge ikke vil ha Erna Solbergs fleksible arbeidsliv uten samtidig å ha trygge og forutsigbare rammer, sier Nord til Dagbladet.

Presenteres i morgen

Rapporten presenteres på organisasjonens landsmøte i dag, og brukes som et argument mot økt midlertidighet i arbeidslivet.

Fra fagforeningens perspektiv er det imidlertid en bekymring at ungdom virker å ha lav kunnskap om fagforeninger.

- Det er generelt lite kunnskap om fagorganisering og fagorganisasjonenes betydning som viktig samfunnsbærer, og da lurer jeg på om vi bør se hva som er pensum i skolen, for en så viktig faktor bør også legges vekt på i samfunnsfaget, sier hun.

Rapporten er gjennomført i samarbeid med FAFO og Respons Analyse, og baserer seg blant annet på 1001 telefonintervjuer til ungdom mellom 16 og 25, i tillegg til 41 kvalitative intervjuer med ungdom.

KAOS: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ble møtt av et enormt pressekorps etter at hun besøkte medborgarkontoret i bydelen Rinkeby i Stockholm. Video: NTB. Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!