Rapport kan avsløre ras-årsaken

Statens Vegvesen fikk ras-rapport 16. februar. - Fastslår ustø grunn og anbefaler omfattende sikring.

VEIBYGGING: Her går veien som skulle utvides av Statens Vegvesen. Multiconsult utredet grunnen og anbefalte en rekke sikringstiltak på grunn av leirmassene i området. Foto: Steinar Johansen.
VEIBYGGING: Her går veien som skulle utvides av Statens Vegvesen. Multiconsult utredet grunnen og anbefalte en rekke sikringstiltak på grunn av leirmassene i området. Foto: Steinar Johansen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du bilder eller video av rasområdet? Send til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.
--------------------------
(Dagbladet.no): 16. mars leverte Multuconsult en geoteknisk rapport om de ustabile leirmassene rundt rasstedet i Namsos til Statens Vegvesen.

Den konkluderte med at grunnen var så ustø at en rekke sikringsoppgaver måtte gjøres for å muliggjøre utvidelsene av den eksisterende kommunale veien. Det bekrefter Statens Vegvesen over Dagbladet.no fredag kveld.

- Måtte gjøres tiltak
- Rapporten danner grunnlaget for de anleggstekniske detaljene i prosjektet. Den fastslår at det er en ustø grunn i anleggsområdet ved siden av raset og anbefaler omfattende sikring. Den inneholder flere forslag for å stabilisere veien, sier utbyggingssjef Ove Nesje i Statens vegvesen midtnorge til Dagbladet.no.

Rapporten kan bli avgjørende for å forstå årsaken til det 700 meter lange raset.

- Vi går i kveld gjennom hele rapporten i samarbeid med Multiconsults geoteknikere, for å se om Statens Vegvesen har fulgt alle anbefalingene de har kommet med, sier Nesje.

To minutter etter sprengning
Da raset gikk skal Statens vegvesen ha vært i gang med å følge sikringen som ble anbefalt i rapporten.

- Målet med tiltakene var å lage en mer stabil vei i boligområdet enn det som er i dag. Den skulle utvides med et felt og et fortaug skulle legges ved siden av for syklister og fotgjengere, sier Nesje.

Det ble foretatt en rekke sprengninger i formiddag. Bare to minutter etter at den siste ladningen gikk av kom raset.

- Sprengingene gikk helt inntil veien og har pågått i noen uker allerede , sier Nesje.

Sto måler i rastatt hus
Undersøkelsene gjort av Multiconsult gjelder først og fremst anleggsområdet og veien, ikke selve rasområdet. Derfor er trolig  leirmassene som forsvant under de seks husene ikke er med i undersøkelsene.

Foto: Sturla Forås
Foto: Sturla Forås Vis mer

- I et av husene tatt av raset hadde vi en måler som sendte data om rystelser i grunnen som følge av sprengningene. Jeg har sett de tallene og de ser ikke dramatiske ut.

- Hvor kraftige var rystelsene?

- Ikke større enn om en trailer skulle kjørt forbi, sier Nesje, som understreker at salverapportene viser beskjedne mengder sprengstoff.

- Det ville være logisk å anta at det er dette som har forårsaket raset, men det er ikke nødvendigvis slik. Men det kan ha vært dråpen som fikk begeret til å flyte over, sier Nesje.

Trenger svar
Statens Vegvesen vil så raskt som mulig kartlegge om rapporten er fulgt opp.

- Det viktigste spørsmålene er om vi har fulgt anbefalingene i rapporten. Det skal vi forsøke å få svar på nå.

Statens Vegvesen vil senere be utenforstående gå gjennom å se om de og Multiconsult har gjort en god nok jobb.

Sender sprengningseksperter
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sender to sprengningseksperter til rasområdet i Namsos, melder NTB.

DSB ønsker ikke å spekulere på årsaken til skredet, men sender likevel to sprengningseksperter til rasområdet for å bistå politiet, skriver DSB på sin hjemmeside.

Nærmere 50 mannskaper fra Sivilforsvaret deltok i redningsarbeidet fredag ettermiddag. Etter behov vil Sivilforsvaret bistå med flere folk og nødvendig materiell til blant annet evakuering, vakthold og sikring, opplyser DSB til NTB.

REVET OPP: Da massene under husene forsvant skled bygningene fra hverandre. Syv personer ble reddet og løftet ut av rasområdet med helikopter.
Foto: Gorm Kallestad  / SCANPIX
REVET OPP: Da massene under husene forsvant skled bygningene fra hverandre. Syv personer ble reddet og løftet ut av rasområdet med helikopter. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer
INGEN DØDE: Raset har ikke kostet menneskeliv. Foto: Martin Hågensen / SCANPIX
INGEN DØDE: Raset har ikke kostet menneskeliv. Foto: Martin Hågensen / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer