Corona

Rapport: Katastrofen kunne vært unngått

Uavhengig rapport bestilt av Verdens helseorganisasjon (WHO) retter knallhard kritikk mot den globale håndteringen av pandemien.

UNDERSØKTE: Representanter fra WHO på besøk i Wuhan i februar 2021. Hoto: Hector Retamal / AFP / NTB
UNDERSØKTE: Representanter fra WHO på besøk i Wuhan i februar 2021. Hoto: Hector Retamal / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De katastrofale konsekvensene av covid-19-pandemien kunne vært unngått, og millioner av liv spart, dersom verdenssamfunnet hadde reagert raskere.

Det er en av konklusjonene i en rapport rekvirert av Verdens helseorganisasjon (WHO), ifølge The Guardian.

Utvalget som har utarbeidet rapporten ble ledet av tidligere statsminister Helen Clark i New Zealand og tidligere president Ellen Johnson Sirleaf i Liberia.

Nå tar de til orde for et nytt globalt system for å holde oppsyn med sykdomsutbrudd, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Svake punkter

Rapporten peker på «svake punkter i alle ledd», ifølge The Guardian. En inkonsekvent og underfinansiert beredskap, samt et alarmsystem som reagerte for tregt, er blant momentene rapporten trekker fram.

- Situasjonen vi befinner oss i kunne vært unngått. Et utbrudd av et nytt virus, SARS-CoV-2, ble en katastrofal pandemi som har tatt livet av mer enn 3,25 millioner mennesker, og som fortsetter å liv og virke over hele verden. Det skyldes utallige feil, mangler og forsinkelser i forberedelse og respons. Delvis skyldes det en manglende evne til å lære av fortida, uttaler Sirleaf, ifølge den britiske avisa.

Rapporten slår også fast at WHOs krisekomité burde erklært utbruddet i Kina for en internasjonal krise allerede 22. januar, i stedet for å vente til 30. januar.

BERGEN: Onsdag ble det kjent at Helse Bergen har påvist åtte nye tilfeller av den indiske virusmutasjonen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det er viktig å ikke få spredning av denne mutasjonen. Vis mer

De mener også at WHOs retningslinjer trenger en overhaling, og kritiserer manglende anbefalinger om reiserestriksjoner fra WHOs krisekomité tidlig i pandemien, ifølge Reuters.

- Hadde reiserestriksjoner blitt innført tidligere, og i bredere omfang, ville det bidratt til å hemme den raske spredningen av sykdommen, uttaler Clark, ifølge nyhetsbyrået.

WHOs internasjonale helsereglement «hemmer raskt handling heller enn å legge til rette for det», ifølge ekspertene.

- Globalt politisk lederskap var fraværende, slår rapporten fast.

I tillegg peker rapporten på det eksperten mener var en manglende forståelse for at WHOs melding 30. januar var det sterkeste signalene organisasjonen kunne ha sendt. I flere land sank ikke dette inn før WHO omtalte situasjonen som en pandemi 11. mars 2020, ifølge rapporten.

«Winner takes all»

Clark omtaler februar 2020 som «en måned full av tapte muligheter til å avverge pandemien, der mange land valgte å vente og se».

- For noen var det ikke før intensivavdelingene begynte å fylle seg opp at ytterligere handling ble iverksatt. Innen den tid var det for seint å avverge pandemiens effekt. Det som fulgte var en «winner takes all»-kamp om smittevernutstyr og medisiner. Helsearbeider over hele verden ble satt på prøve til det ytterste, og antall smittede, syke og døde økte - og fortsetter å øke, uttaler hun, ifølge The Guardian.

Rapporten ble bestilt av WHO etter ønske fra medlemsland, som tok til orde for en uavhengig evaluering av håndteringen av pandemien, og læringspunkter for framtida.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer