FABRIKKERT SAK: Aleksei Navalnyj hevder at rettssaken mot ham er fabrikkert og bestilt av Vladimir Putin. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV
FABRIKKERT SAK: Aleksei Navalnyj hevder at rettssaken mot ham er fabrikkert og bestilt av Vladimir Putin. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEVVis mer

Rapport knuser Putins Russland

Putins mest reelle motstander er blant dem som er buret inne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Human Rights Watch presenterte i går en rapport med knusende kritikk av status for menneskerettighetene i Russland nesten et år etter at Vladimir Putin kom tilbake som president i mai i fjor.

- De nye lovene og regjeringens sjikanering presser aktivister i det sivile samfunnet mot lovens ytterkant. Måten regjeringen slår til på skader det russiske samfunnet, og skader Russlands internasjonale anseelse, sier Hugh Williamson, Europa-direktør for Human Rights Watch.

Rettssaken mot Aleksei Navalnyj er ikke eksplesitt nevnt i den 78 sider lange rapporten. Men bruk av domstoler mot politiske motstandere er nevnt. Og det er nettopp det Navalnyj og den politiske opposisjonen i Russland mener er tilfellet i prosessen mot Navalnyj, at de politiske myndighetene legger press på rettssystemet for å fabrikkere saker mot regimets politiske motstandere. Den viktigste av dem siden vinteren i fjor er Aleksei Navalnyj.

- Når saken avsluttes er vi sikre på å vinne. Jeg er sikker på at skyld ikke vil bli bevist. Selv om dette ikke vil bli formalisert av retten, så vil det være klart for alle som er til stede i rettssalen, sier Navalnyj.

Politisk blogger Navalny fikk seg et navn som korrupsjonsjeger og politisk blogger i forbindelse med parlamentsvalget i desember 2011. Organisasjonen Golos rapporterte om en rekke tilfeller av valgfusk til fordel for Putins parti, Enhetlig Russland, og valget ble kritisert i Vesten. Men blant store deler av middelklassen i Moskva og andre store byer fikk Navalnyj en heltestatus da han sa at Enhetlig Russland var partiet for tjuver og kjeltringer og ledet store demonstrasjoner mot regjeringen.

Men Navalny er best kjent blant internettbrukere, siden han er lite å se på de statskontrollerte TV-kanalene. Han er bare kjent blant 30 prosent av befolkningen. Likevel sier 14 prosent av de vil stemme på ham i valg.

Navalnyj er anklaget for å ha stjålet 16 millioner rubler, eller 2,9 millioner kroner, gjennom en tømmeravtale med de regionale myndighetene i byen Kirov. Han var rådgiver for dem i 2009.

Tendensiøs tiltale I gårsdagens rettsmøte krevde Navalnyjs forsvarere at saken blir sendt tilbake til påtalemakten på grunn av en rekke overtredelser fra etterforskernes side. De argumenterte også for at tiltalen inneholder motstridende opplysninger.

- Tiltalen er rå, den er tendensiøs, det er forskjellige tall overalt. Forskjellig mengde tømmer er nevnt, og så videre, sier Navalnyj, som selv er jurist.

Det er også nylig innledet en annen straffesak mot Navalnyj og hans bror Oleg. De to er anklaget for å ha lurt et selskap til å undertegne en kontrakt på 3,8 millioner rubler, 690 000 kroner, med deres eget selskap og deretter stjålet pengene.