KATASTROFE: En prorussisk opprører betrakter vraket av MH17 etter nedskytingen 17. juli 2014. Foto: Maksim Zmejev / Reuters / NTB Scanpix
KATASTROFE: En prorussisk opprører betrakter vraket av MH17 etter nedskytingen 17. juli 2014. Foto: Maksim Zmejev / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Rapport: MH17 ble skutt ned av rakett fraktet inn i Ukraina fra Russland

Rakettbatteriet ble deretter fraktet tilbake over grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag legger et internasjoalt team av havarietterforskere fram sin rapport der de konkluderer med hvem som skjøt opp raketten som traff Malaysia Airlines' rute MH17 for to år siden.

I forkant av rapporten viderebringer nederlandske medier lekkasjer fra rapporten.

Flere hundre personer

Ifølge NOS.nl konkluderer havarikommisjonen med at passasjerflyet ble truffet av en russisk Buk-rakett som ble skutt opp fra et mobilt rakettbatteri fraktet inn i Ukraina, i nærheten av byen Pervomajsk, et område som den gang var kontrollert av prorussiske separatister. Etter oppskytingen ble batteriet fraktet tilbake over grensa.

Ifølge lekkasjene sier rapporten også at flere hundre personer kan ha vært involvert i nedskytingen av flyet. Dokumentet anklager ingen spesifikk part, det er muligens bevisst, siden saken har storpolitiske konsekvenser.

Alle de 298 personene om bord omkom da MH17, på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, ble truffet av en bakke-til-luft-rakett over Øst-Ukraina og styrtet.

Området der flyet styrtet, var kontrollert av russiskvennlige separatister, og militsen, eller deres russiske allierte, har hele tida vært anklaget for feilaktig å ha skutt ned flyet. Russland på sin side har gitt Ukraina skylden for styrten.

Motstand

En rapport fra den nederlandske havarikommisjonen i fjor slo fast at raketten var russiskprodusert. De prorussiske opprørerne avviste rapporten og uttalte at den ikke var skikkelig gjennomarbeidet.

Seinest for to dager siden uttalte russiske myndigheter at raketten ikke ble skutt opp fra et område kontrollert av den prorussiske militsen.

Dagens rapport er utarbeidet av nederlenderne i samarbeid med etterforskere fra Australia, Belgia, Malaysia og Ukraina. I arbeidet har etterforskerne snakket med 200 vitner, og sett en halv million videoer og bilder, og lyttet til 150 000 telefonsamtaler, ifølge Sky News.

Presset fra de pårørende for å komme til bunns i hva som faktisk skjedde, er stort. I dag holdt havarikommisjonens leder Fred Westerbeke et møte med mange av dem.