Rapport: MH17 ble skutt ned av rakett fraktet inn i Ukraina fra Russland

Rakettbatteriet ble deretter fraktet tilbake over grensa.

KATASTROFE: En prorussisk opprører betrakter vraket av MH17 etter nedskytingen 17. juli 2014. Foto: Maksim Zmejev / Reuters / NTB Scanpix
KATASTROFE: En prorussisk opprører betrakter vraket av MH17 etter nedskytingen 17. juli 2014. Foto: Maksim Zmejev / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I dag legger et internasjoalt team av havarietterforskere fram sin rapport der de konkluderer med hvem som skjøt opp raketten som traff Malaysia Airlines' rute MH17 for to år siden.

I forkant av rapporten viderebringer nederlandske medier lekkasjer fra rapporten.

Flere hundre personer

Ifølge NOS.nl konkluderer havarikommisjonen med at passasjerflyet ble truffet av en russisk Buk-rakett som ble skutt opp fra et mobilt rakettbatteri fraktet inn i Ukraina, i nærheten av byen Pervomajsk, et område som den gang var kontrollert av prorussiske separatister. Etter oppskytingen ble batteriet fraktet tilbake over grensa.

Ifølge lekkasjene sier rapporten også at flere hundre personer kan ha vært involvert i nedskytingen av flyet. Dokumentet anklager ingen spesifikk part, det er muligens bevisst, siden saken har storpolitiske konsekvenser.

Alle de 298 personene om bord omkom da MH17, på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur, ble truffet av en bakke-til-luft-rakett over Øst-Ukraina og styrtet.

Området der flyet styrtet, var kontrollert av russiskvennlige separatister, og militsen, eller deres russiske allierte, har hele tida vært anklaget for feilaktig å ha skutt ned flyet. Russland på sin side har gitt Ukraina skylden for styrten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer