Rapport: Norge er kåret til verdens lykkeligste land

Forklares med høy grad av tillit mellom folk, generøsitet og godt styresett. 

VERDENS LYKKELIGSTE: Norge er kåret til verdens lykkeligste land, ifølge World Happiness sin årlige rapport. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VERDENS LYKKELIGSTE: Norge er kåret til verdens lykkeligste land, ifølge World Happiness sin årlige rapport. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge er kåret til verdens lykkeligste land, ifølge World Happiness Report.

Vi går fram tre plasser fra i fjor på rapporten som publiseres av FN. Danmark har hatt topplasseringen tre år på rad, men passers av Norge til tross for oljeprisfallet.

- Det sies at Norge oppnår og vedlikeholder sitt høye nivå av lykke på tross av, ikke på grunn av sin oljerikdom, heter det i rapporten.

Etter Danmark følger Island, Sveits, Finland, Nederland, Canada, New Zealand, Australia og Sverige.

Det er imidlertid svært jevnt mellom spesielt de fire øverste landene, slik at det skal lite til før de bytter plasser.

Tillit og godt styresett

- Ved å velge å produsere olje sin sakte og investere overskuddet til nytte for framtidige generasjoner har Norge beskyttet seg fra ustabile oppturer og nedturer som rammer mange andre oljerike økonomier, bemerker John Hewlliwell ved University of British Columbia i en pressemelding.

Han mener dette har vært mulig i Norge fordi vi har høy grad av tillit, et felles mål, generøsitet og et godt styresett.

Rangeringen er basert på spørreundersøkelser i 155 land. Respondentene er bedt om å plassere seg selv på en stige, der et best mulig liv for dem er 10 og det verste mulige livet er 0.

Alle landene som topper lista scorer høyt når det gjelder faktorer som regnes som viktige for folks lykke: omsorg, frihet, sjenerøsitet, ærlighet, helse, inntekt og godt styresett.

Jobb viktig

Årets rapport retter spesiell oppmerksomhet til lykke på arbeidsplassen.

- Folk jobber som oftest mesteparten av livet, så det er viktig å forstå den rollen arbeid og arbeidsløshet spiller når det gjelder å skape lykke, sier en annen professor bak kåringen, Jan-Emmanuel De Neve, fra Saïd Business School, University of Oxford.

Folk i godt betalte jobber er lykkeligere, men penger er ikke det eneste som påvirker hvor fornøyde vi er med jobbsituasjonen. Arbeidsliv-balanse, variasjon og grad av autonomi er andre viktige faktorer. Å være arbeidsledig er en faktor som trekker ned lykkenivået.

USA faller

Et av landene som faller i rapporten er USA. USA lå på tredjeplass blant OECD-landene i 2007, men er i 2016 på 14. plass.

Rapporten viser også at kineserne ikke er lykkeligerer enn for 25 år siden til tross for den store veksten i bruttonasjonalprodukt. Fra 1990 til 2005 sank lykkenivået årlig. Siden 2005 har det vært på vei opp igjen, til det nå igjen er oppe på 1990-talls nivåer.
Mange afrikanske land scorer dårlig på lykkeoversikten. Helt på bunnen av lista finner vi Den sentralafrikanske republikk, så vidt foran Burundi og Tanzania.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer