Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapport: Norske kampfly vil ikke leveres med full kampkraft

De første F-35-flyene som kommer til Norge vil ikke ha den kampkraften flyene etter planen skulle ha, ifølge en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har i dag to F-35-fly som brukes til opplæring av piloter og støtteapparat, men neste år lander de første kampflyene på norsk jord som skal bli en del av det norske flyvåpenet.

Ifølge en ny rapport vil flyene være 2.-klasses fly, sammenlignet med flyets eget potensial, og den kvaliteten flyene etter planen skulle ha, skriver Aftenposten.

I rapporten, som kommer fra et internt evalueringsorgan i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, står det at F-35-flyene som i dag er i tjeneste for US Marines ikke kan brukes i kamp. Det står også at flyene har store begrensninger og mangler og trenger hjelp av andre fly til egen beskyttelse og et betydelig støtteapparat. Under en testperiode kunne til enhver tid bare halvparten av flyene brukes, fordi reparasjoner og vedlikehold var mer omfattende og tok lengre tid enn antatt.

Det er datapakkene i flyene som avgjør hva kampflyene kan prestere. I Pentagons rapport står det at testingen av datapakken Block 3F, som er den de norske flyene skal leveres med, tidligst kan fullføres i 2018.

- At det er en risiko forbundet med 3F har vært kjent lenge. Vi har tett dialog med USA og de andre partnerlandene for å følge opp dette. Men vi har erfaring med at tidligere versjoner av datapakker var varslet forsinket, men likevel ble levert som planlagt, svarer forsvarsdepartementet.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media