Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapport om 13-åringen som døde i Valdres: Skoler i Bærum brøt formelle saksbehandlingsregler

Jenta som skal ha dødd av avmagring på hytta i Valdres, fikk likevel hjelpen hun hadde krav på, mener Fylkesmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere har det blitt slått fast at barnevernet og trolig også helsemyndighetene begikk lovbrudd i oppfølgingen av 13-åringen som døde på hytta i Valdres nyttårsaften.

I dag kom også den siste tilsynsrapporten, som undersøker tre Bærum-skolers oppfølging av jenta gjennom de sju årene hun gikk skole i kommunen.

Konklusjonen er at alle har begått formelle saksbehandlingsfeil, men at det er lite som tyder på at skolene ikke har oppfylt jentas krav til det som kalles et godt psykososialt læringsmiljø.

Formelle feil


- Når jeg leste rapporten så jeg at skolene virkelig har gjort det de kunne for å sørge for at denne jenta skal ha det bra på skolen, sier Valgerd Svarstad Haugland, som er Fylkesmann i Oslo og Akershus.

Problemet er formelle feil skolene har gjort.

Blant annet skulle rektorene ved de to barneskolene Lesterud og Gullhaug ha fått informasjon fra jentas lærere om at mor hadde bedt om tiltak knyttet til skolemiljøet, går det fram.

Rektor ved ungdomsskolen jenta gikk på i Bærum - Mølladammen - skulle også ha fattet et enkeltvedtak da det ble satt i verk tiltak for å bedre jentas skolemiljø.

Alle henvendelser om jentas problemer på skolen, skal imidlertid ha blitt fulgt opp fra skolenes side.

- Selv om det ikke er fattet et formelt vedtak som kunne gitt klagerett, har vi dokumentasjon på at henvendelsene som omhandler at hun ikke har det bra på skolen, har blitt fulgt opp med tiltak, sier Grethe Hovde Parr, utdanningsdirektør ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

- Meget viktig

Det var nyttårsaften i år at jenta ble funnet død på familiehytta i Øystre Slidre i Valdres-regionen. Der skal hun ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten ha dødd av avmagring - og jentas mor ble umiddelbart siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Hun nekter straffskyld i dødsfallet, og har gjennom sin advokat Aasmund Sandland flere ganger bedt om at siktelsen mot henne frafalles.

- Det er min oppfatning at politiet må se helheten og kompleksiteten i det som er sakens tema og ikke bare det som skjedde fra oktober 2015. Rapporten om skolenes håndtering er i det perspektiv meget viktig, noe som også gjelder de foreløpig rapporter om barnevern og helse, sier Sandland til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere rapporten onsdag spesifikt utover at han «konstaterer at hver eneste skole har brutt regelverket tilknyttet tiltak som vedrører det psykososiale miljøet».

Det var Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Fylkesmannen i Oppland som bestemte seg for å starte gransking av jentas skolegang. De konsentrerte seg om Bærum, som jentas kommune har vokst opp i.

I kjølvannet av dødsfallet ble det nemlig hevdet at 13-åringen døde av langvarig anoreksi som følge av mobbing på flere skoler i Bærum - og moren skal ha kjempet en årelang kamp for å få bukt med mobbeproblemene 13-åringen hadde.

Dermed startet en omfattende tilsynsrunde mot flere etater for å finne ut om skole, barnevern og helsevesen hadde sviktet jenta.

Ba om forsiktighet

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland understreker at det ikke er noe som tilsier at det er sammenheng mellom jentas skolemiljø og sykdomsutviklingen.

Da rapporten ble lagt fram i dag ba hun mediene ta hensyn til at saken var belastende for tidligere skolekamerater av 13-åringen.

- Vi kan ikke påvise årsakssammenhengen mellom skolemiljø og jentas sykdomsutvikling, og det er viktig å huske at det er veldig mange barn involvert i saken som virkelig har hatt det veldig tøft siden saken ble så mediefokusert, og som nok har følt at de har fått en del skyld. Det er viktig å huske at det er voksne som er ansvarlige, og ikke barna, sier hun til Dagbladet.

- Er det skolene som har gjort minst feil i denne saken blant de berørte etatene?

- Ja, jeg synes i alle fall de har fulgt opp jenta og mora veldig godt. Likevel har det skjedd noe som ikke burde ha skjedd, og at hun i perioder av livet sitt ikke har hatt det godt på skolen, ser vi tydelig ut fra rapporten, sier hun.

Intern rutine i strid med loven

Saksbehandlingsfeilene de tre skolene har gjort skyldes ifølge Fylkesmannen en intern rutine i Bærum kommune som ikke er i tråd med loven.

Rutinen - som fylkesmannen nå ber kommunen om å endre - sier at problemer med skolemiljøet skal ordnes på lavest mulig nivå.

- Kanskje er det sånn at lærerne har vurdert at de kan løse det selv. Det er ikke et problem i seg selv at man vil ordne opp på laveste nivå, mens lovens tekst sier at skoleledelsen skal varsles slik at de kan ta stilling til om det skal fattes enkeltvedtak, forklarer utdanningsdirektør Hovde Parr.

LES OGSÅ: Barnevernet brøt loven da 13-åring døde

13-åringen har en forvirrende flyttehistorikk.

Satte inn flere tiltak på forhånd Det siste året før hun døde var hun registrert bosatt i tre forskjellige kommuner - og i søkelyset av barnevernet i to av dem.

Det er imidlertid i Bærum hun har vokst opp. Der gikk hun på to forskjellige barneskoler, angivelig fordi hun ble utsatt for mobbing på den første av dem.

I tilsynsrapporten - som omtales som foreløpig - går det fram at jenta har slitt med skolemiljøet i flere perioder av livet, men at hun trivdes godt på slutten av 7.klasse.

Da hun startet på Mølladammen ungdomsskole i fjor høst, skal skolen ha satt inn en rekke forskjellige tiltak på forhånd for å forhindre at jenta ble mobbet.

Hun ble likevel tatt ut av skolen 23.september.

Søkte hjemmeundervisning

Nøyaktig en måned senere flyttet hun og moren til familiehytta i Øystre Slidre.

Der søkte de om hjemmeundervisning for jenta, noe skolen i kommunen skal ha vært skeptisk til å innvilge. Det skal være bakgrunnen til at familien meldte flytting videre til Oslo på tampen av fjoråret.

Skolevesenet i de to siste kommunene den lille familien var registrert bosatt i, er ikke undersøkt i forbindelse med den omfattende tilsynsrunden.

Hele Norges coronakart