Rapport om Breiviks psyke fyller 230 sider

De rettssakkyndiges rapport om Breiviks mentale helse er trolig norgeshistoriens lengste.

35 TIMER: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim forlater Ila fengsel etter å ha gjennomført samtaler med terrorsiktede Anders Behring Breivik. Til sammen har de hatt 12 lengre samtaler med terrorsiktede, skriver Aftenposten. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
35 TIMER: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim forlater Ila fengsel etter å ha gjennomført samtaler med terrorsiktede Anders Behring Breivik. Til sammen har de hatt 12 lengre samtaler med terrorsiktede, skriver Aftenposten. Foto: Benjamin A. Ward/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Aftenposten som i dag skriver at de rettssakkyndiges rapport av Anders Behring Breivik er på hele 230 sider.

- Vanlige rettssakkyndigrapporter er på mellom 30 og 70 sider, sier Torgeir Husby til Aftenposten.

Han har sammen med Synne Sørheim hatt 12 lengre samtaler på tilsammen 35 timer med den terrorsiktede. 11 av samtalene har vart tre timer og den siste samtalen i to timer.

Trolig skal de to rettspsykiaterne også ha en samtale til med ham før rapporten leveres til Oslo tingrett i begynnelsen av neste uke.

Frykter konklusjonen - Vi er opptatt av og har forhåpninger om at det er en god og beskrivende rapport. For oss er det viktig at den er tilstrekkelig, hvis ikke må vi innhente mer dokumentasjon, sier Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra til Dagbladet.  

Det den terrorsiktede frykter mest av alt er å bli kjent utilregnelig.  

- Han frykter mest av alt et karakterdrap, som han kaller det. Han mener absolutt at han er tilregnelig, men at han er i denne krigen han snakker om, sier Bæra.  

Hun sier forsvaret avventer hva som kommer.

- Vi forholder oss til det som kommer. Psykiatri er et fag, vi skal ikke begi oss inn på det, selv om vi gjør oss noen tanker, sier hun.

Nektet MR De rettsoppnevnte psykiaterne som vurderer terrorsiktede Anders Behring Breivik ønsket å MR-undersøke Breiviks hjerne.

Det nektet imidlertid Breivik å la dem gjøre.

- Vi planlegger ti til femten samtaler totalt og vil da personlig ha mellom 25 og 40 timers samtale, sa Torgeir Huseby til Dagbladet tidligere i høst.

Han ga da uttrykk for at samarbeidet med den terrorsiktede gikk bra.  

- Jeg kan bekrefte forsvarers uttalelse om at vi som sakkyndige samarbeider meget bra med ham i det som jo er en meget utfordrende utredning. Jeg har ingen kommentar til omstendighetene vi snakker med ham under ut over at forholdene er tilfredsstillende for alle impliserte, sier Husby.

Trolig landets lengste Rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl tror rapporten om Breivik er norgeshistoriens lengste.

- Jeg har ikke hørt om at det finnes noen som har vært lenger enn denne. Jeg vet at en rapport som ble lagt fram under en rettssak på slutten av 1940-tallet fikk kritikk fordi den var svært lang. Den var på 160 sider, og er den lengste jeg kjenner til, sier Grøndahl.

- LANG: Rettspsykoplog og forsker Pål Grøndah tror den rettssakkyndige rapporten om Breivik er norgeshistoriens lengste. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
- LANG: Rettspsykoplog og forsker Pål Grøndah tror den rettssakkyndige rapporten om Breivik er norgeshistoriens lengste. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Grøndahl var selv oppnevnt som rettssakkyndig under «Lommemannen-saken».

- Rapporten da var i overkant av 50 sider lang, og det synes jeg var mye, sier Grøndahl.

En dag før fristen De sakkyndige hadde frist til 30. november med å levere sin rapport.

- Det er en stor rapport, sier psykiater Torgeir Husby til NRK.

Han bekrefter at rapporten leveres én dag før fristen, altså tirsdag 29. november.

- Vi leverer rapporten klokken 09.00 tirsdag morgen til Oslo tingrett. Den blir overlevert tingretten i en liten koffert, og skal leveres i et trykket eksemplar og i en elektronisk utgave, sier Husby til NRK.