Rapport sjokkerer: - Slår sprekker

FN slår alarm om rapport som viser at det for første gang er det tilbakegang i verden to år på rad. - Denne utviklingen er ekstremt dramatisk, sier UNDPs Norge-topp Arvinn Gadgil til Dagbladet.

HERJER: Det har rast voldsomme skogbranner en rekke steder i verden, som her i Altura øst i Spania midt i august. Foto: Alberto Saiz / AP / NTB
HERJER: Det har rast voldsomme skogbranner en rekke steder i verden, som her i Altura øst i Spania midt i august. Foto: Alberto Saiz / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ikke veldig mange grunner til å være optimistisk, sier Arvinn Gadgil, direktør i FNs utviklingsprogram (UNDP) i Norge, til Dagbladet.

Det kommer i kjølvannet av FNs rapport om menneskelig utvikling fra 2021/22, som viser at det for første gang er tilbakegang i verden to år på rad. Rapporten, som ble lagt fram torsdag, viser at gjennomsnittet av klodens 191 nasjoner rykker seks år tilbake i tid til 2016.

- Dette oppleves voldsomt dramatisk. Tallene i rapporten viser at vi ikke lenger kan ta for gitt at menneskelig utvikling på kloden går i riktig retning. Men det virkelig dramatiske er at enkeltmenneskers liv blir rammet av dette, sier Gadgil.

Målestokken er de såkalte bærekraftsmålene, hvorav de tre viktigste er tydelig definert: Utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringer innen 2030.

Den nye normalen

Siden tilbakegangen i levekårene nå strekker seg over to år for ni av ti land i verden, kaller FN det en universell trend.

- Hva er årsakene til tilbakegangen?

- Megakrisene, klima og levekårskrise, som har kommet av blant annet krig, påvirker situasjonen veldig dypt. Det skal sies at det var tegn til - om ikke nedgang, så en oppbremsing av menneskelig utvikling - før krisene slo inn, sier han og legger til:

- Vi må ikke forstå krisene som noe som er gyldig i noen år, før vi går tilbake til normalen. Kriser er den nye normalen, dessverre. Det betyr at vi må klare å håndtere disse situasjonene enda bedre.

- IKKE OPTIMIST: Arvinn Gadgil, direktør i FNs utviklingsprogram (UNDP) i Norge, er ikke optimistisk etter funnen i rapporten. Foto: Privat
- IKKE OPTIMIST: Arvinn Gadgil, direktør i FNs utviklingsprogram (UNDP) i Norge, er ikke optimistisk etter funnen i rapporten. Foto: Privat Vis mer

- Begynner å slå sprekker

Rapporten viser til at det er mange årsaker til at utviklingen går feil vei, blant annet at usikkerhet om framtida og polarisering går hånd i hånd og utgjør et hinder for solidaritet og felles handling.

- Når vi spør folk om de har tillit til folk flest, er det under 30 prosent som sier at de har det. Samtidig er det en ganske stor opplevelse av utrygghet - seks av sju mennesker føler seg utrygg på sin egen framtid. De to statistikkene tilsier at vi har et samfunn som begynner å slå sprekker, sier Gadgil.

Ikke minst har pandemien «fått enorme konsekvenser» for økonomisk vekst, sysselsetting og helse, men også politiske og sivile rettigheter, fordi tiltakene som ble satt i gang i mange land var strengere enn nødvendig, forteller Gadgil.

Advarer om «tøffe år»

Gadgil forteller at han slettes ikke er optimistisk, men mener at det fortsatt er mulig å ta grep.

- Jeg tror det går an å snu trenden tilbake, så vi kan klare å nå bærekraftsmålene, men det er nok antakeligvis noen tøffe år igjen før menneskelig utvikling kan ta fart og ta igjen det tapte, sier han.

Å tro at Norge er en isolert øy som ikke påvirkes av nedgang i menneskelig utvikling er dessverre en fantasi, mener han, og legger til at det tvert imot vil ha «fundamental påvirkning» på Norge.

- Høres ut som nordmenn burde være bekymret?

- Man burde det. Vi er satt tilbake seks år. Det er veldig mye. Det er mange enkeltskjebner som dette slår innover på en veldig alvorlig måte. Men menneskeheten har det i det store og hele langt bedre enn for 20 år siden, sier han.

FLOM: Enorme oversvømmelser har rammet deler av det sentrale Kina. Et titalls personer har mistet livet og 200 000 personer er evakuert. Video: Newsflare Vis mer

- Hva blir konsekvensen dersom denne trenden fortsetter?

- Det vi har mistet er cirka seks år av utvikling i løpet av to år. Hvis vi ser det i perspektiv, at menneskeheten tross alt har fått det bedre i 30 år før det, så er denne utvikling ekstremt dramatisk og et faretegn for enkeltsamfunn, sier Gadgil.

Han legger til:

- Dette er en helt ny situasjon for oss som driver med utviklingsspørsmål. Vi forstår ikke helt rekkevidda at av trenden er så tydelig snudd, og hva slags konsekvenser det har på politisk stabilitet og menneskelig velvære.

SYLFREKT: COP 26 er i gang i Glasgow. Utenfor sto Greta Thunberg og sang satiriske kampsanger sammen med andre klimaaktivister. Video: AP / NEWSFLARE / Agisilaos Koulouris / Peter Cassidy Vis mer

Norge rykket ned

Undersøkelsen omtales ofte som en slags kåring av de beste landene i verden å leve i. Med unntak av åra 2010, 2012 og 2013, har Norge vært rangert av FN som best i hele verden på utvikling siden 1997. Da ble Norge rangert som nr. 2 etter Sveits.

Også i den nye årsrapport topper Sveits lista, foran Norge, Island, Hongkong og Australia.

KLIMAAKTIVIST: Greta Thunberg raser mot amerikanske toppolitikere, samme dag som hun kommer med stikk til Boris Johnson. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: AP / NTB Vis mer

Gadgil understreker at selv om Norge har rykket ned på lista, har det norske folk likevel fått det bedre.

- Indeksverdien øker, så folk i Norge har fått det marginalt bedre, men andre land har gjort det langt bedre i den tidsperioden, blant annet Sveits, som går forbi Norge, sier han.

- Det er viktig å forstå at mennesker får det verre i ni av ti land. Norge er ikke blant dem. Norge er i en særegen posisjon og vil fortsette å få det bedre, i en situasjon der nær sagt alle går i motsatt retning, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer