Rapport: Stadig flere står uten fastlege

Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret over at antallet uten fastlege øker.

Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret over utviklingen i fastlegeordningen. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB
Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret over utviklingen i fastlegeordningen. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kapasiteten i fastlegeordningen blir stadig dårligere, og i fjor ble det flere innbyggere som sto uten fastlege, viser årsrapporten for allmennlegetjenesten.

- Den lave rekrutteringsveksten og tiltakende reduksjon i totalkapasitet i fastlegeordningen understreker alvoret i situasjonen. Vi deler bekymringen til fastlegene om at ordningen er under et stort press. Når en pasient følges av en lege over tid, vet vi at kontinuiteten bidrar til god kvalitet på helsetjenestene. Dette sikres i dag gjennom fastlegeordningen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Tilveksten i fastlegetjenesten har falt siden 2014 og nådde i fjor sitt laveste nivå. I mars i år sto nær 150.000 nordmenn uten fastlege. De to siste årene har det blitt over 130.000 færre ledige plasser på lister med fast lege.

Torsdagens rapport fastslår at de mest sårbare pasientene rammest mest av en svekket allmennlegetjeneste, og Helsedirektoratet er bekymret for utfordringene i fastlegeordningen.

Vil gjøre yrket mer attraktivt

Guldvog sier at det arbeides med å gjøre fastlegeyrket mer attraktivt for de unge. I tillegg er det viktig å beholde de allerede etablerte fastlegene, understreker han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer