Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapport: Trump brøt loven i Ukraina-saken

Trump og hans administrasjon brøt loven ved å holde tilbake pengestøtte til Ukraina, slår et uavhengig kontrollorgan fast, samme dag som riksrettssaken mot den amerikanske presidenten går av stabelen.

STILLES FOR RIKSRETT: Riksrettsaken mot president Donald Trump startet i Senatet torsdag, samme dag som en uavhegig rapport slår fast at administrasjonen handlet i strid med amerikansk lov da de tilbakeholdt pengestøtte til Ukraina. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB scanpix
STILLES FOR RIKSRETT: Riksrettsaken mot president Donald Trump startet i Senatet torsdag, samme dag som en uavhegig rapport slår fast at administrasjonen handlet i strid med amerikansk lov da de tilbakeholdt pengestøtte til Ukraina. Foto: JIM WATSON / AFP / NTB scanpix Vis mer

Ifølge The Washington Post, som har fått tilgang til den ferske rapporten, dreier det seg om brudd på loven omhandlende utbetalinger godkjent av Kongressen.

– Håndheving av loven tillater ikke at presidenten erstatter sine egne politiske prioriteringer med det Kongressen har vedtatt ved lov. OMB (en avdeling som kontrollerer at føderale etater følger presidentens politikk og budsjett red.anm.) tilbakeholdt midler av en politisk grunn, noe som ikke er tillatt i henhold til Impoundment Control Act, heter det i rapporten fra Government Accountability Office (GAO), ifølge den amerikanske storavisa.

Det hvite hus gikk kort tid etter ut og kritiserte rapporten, og mener kontrollorganets rapport er et forsøk på å bli satt på dagsorden.

– Vi er uenige i GAOs mening, sier talsperson Rachel Semmel.

Riksrettssaken i gang

Rapporten kommer samtidig som Senatet torsdag åpner behandlingen av riksrettssaken mot president Trump.

– Donald J. Trump har misbrukt presidentembetets myndighet, sa hovedaktor Adam Schiff da saken startet i Senatet torsdag, skriver NTB.

RETTSAKEN I GANG: Rettshåndhever Paul Irving leder an på vei inn til første dag av riksrettsaken mot president Donald Trump torsdag. Foto: Julio Cortez / AP / NTB scanpix
RETTSAKEN I GANG: Rettshåndhever Paul Irving leder an på vei inn til første dag av riksrettsaken mot president Donald Trump torsdag. Foto: Julio Cortez / AP / NTB scanpix Vis mer

Bakgrunnen for riksrettssaken er at Trump i fjor skal ha forsøkt å presse myndighetene i Ukraina til å starte en etterforskning som ville ha involvert Trumps mulige motkandidat i presidentvalget 2020 – Joe Biden. Administrasjonen skal ha tilbakeholdt pengestøtte i et forsøk på å få etterforskningen av Biden gjennomført.

RIKSRETT: President Donald Trump fikk beskjeden om at han skal stilles for riksrett samtidig som han talte under et valgmøte i Michigan.Video: CNN Vis mer

– Trump visste nøyaktig hva som foregikk

Torsdag kom også forretningsmannen Lev Parnas, en nær medarbeider av Trumps personlige advokat Rudy Giuliani, med uttalelser som har vekket oppsikt, og som kaster ytterligere ved på riksrett-bålet:

- HAN VISSTE: Den ukrainsk-amerikanske forretningsmannen Lev Parnas avbildet på vei inn i en rettsal på Manhatten i desember 2019. Under et intervju med en amerikansk TV-kanal hevder han Trump visste hva som foregikk for å få gjennomført Biden-etterforskning i Ukraina. Foto: Brendan McDermid / REUTERS / NTB scanpix
- HAN VISSTE: Den ukrainsk-amerikanske forretningsmannen Lev Parnas avbildet på vei inn i en rettsal på Manhatten i desember 2019. Under et intervju med en amerikansk TV-kanal hevder han Trump visste hva som foregikk for å få gjennomført Biden-etterforskning i Ukraina. Foto: Brendan McDermid / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

I et intervju med TV-kanalen MSNBC sier Parnas at han framsatte et ultimatum overfor Ukrainas påtroppende president, Volodymyr Zelenskyj, på vegne av Rudy Giuliani: Ingen høytstående amerikanske tjenestepersoner kom til å delta på innsettelsen hans, og kritisk viktig amerikansk militærstøtte ville bli holdt tilbake dersom en etterforskning av Biden ikke ble kunngjort, sier Parnas i intervjuet ifølge NTB.

Ifølge Parnas skal også president Trump ha vært klar over Giulianis handlinger, og han skal ha blitt oppdatert jevnlig.

– President Trump visste nøyaktig hva som foregikk, sa Parnas, som hevder han aldri handlet uten godkjennelse fra Giuliani eller presidenten selv.

Representantenes hus, der Demokratene har overtall, sendte onsdag riksrettstiltalen mot Trump til Sentatet – hvor Republikanerne har flertall. Det er derfor stor sannsynlighet for at Trump vil bli frikjent.