Ronny Jackson:

Rapport: Trumps eks-lege drakk på jobb

Tidligere lege for presidentene George W. Bush, Donald Trump og Barack Obama, nåværende kongressrepresentant Ronny Jackson, får knusende kritikk i en granskningsrapport fra Generalinspektøren (IG) for det amerikanske forsvarsdepartementet.

KRITIKK: Tidligere lege for presidentene George W. Bush, Barack Obama og Donald Trump, får hard kritikk i ny rapport. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster, File
KRITIKK: Tidligere lege for presidentene George W. Bush, Barack Obama og Donald Trump, får hard kritikk i ny rapport. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster, File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det melder flere amerikanske medier, deriblant CNN og Washington Post.

Ifølge rapporten, som ble offentliggjort onsdag skal Jackson ha brutt reglene og drukket alkohol og tatt den reseptbelagte sovemedisinen Ambien på reiser. Han skal også ha opptrådt seksuelt trakasserende overfor kvinnelige medarbeidere.

Granskingen av Jackson har pågått siden 2018. Siden den gang har Jackson gått av som lege i Det hvite hus og blitt republikansk kongressrepresentant for et distrikt i Texas. Han sitter nå i komiteen som har ansvaret for militært personell.

78 vitner

Rapporten kommer etter avhør av 78 vitner samt en omfattende gjennomgang av dokumenter. Etterforskerne mener Jackson ikke behandlet underordnede med verdighet og respekt, og at han opptrådte upassende i forbindelse med bruk av alkohol under to hendelser. Han skal også ha brukt sovemedisin på en reise med presidenten til utlandet. Dette skal ha skapt bekymring for om han var i stand til å yte medisinsk hjelp til presidenten og andre i toppledelsen.

En rekke vitner anklager også Jackson for å ha et eksplosivt temperament, som skapt et giftig arbeidsmiljø både under Obama og Trump.

ANKLAGES: En ny rapport kommer med harde anklager mot tidligere lege i Det hvite hus, Ronny Jackson. Foto: Ron Sachs / CNP Pictured
ANKLAGES: En ny rapport kommer med harde anklager mot tidligere lege i Det hvite hus, Ronny Jackson. Foto: Ron Sachs / CNP Pictured Vis mer

- En overveldende majoritet av vitnene (56), som jobbet med Jackson fra 2012 til 2018, forteller oss at de personlig opplevde, så eller hørte ham rope, skrike, banne eller snakke nedsettende til underordnede. Mange av disse vitnene beskriver Jacksons oppførsel med ord og fraser som «sammenbrudd», «roper uten grunn», «rasende», «raseriutbrudd», «slår vilt rundt seg» og «aggressiv», heter det i rapporten.

- Disse vitnene beskriver også Jacksons lederstil med ord som «tyrann», «diktator», «kontrollfreak», «kjennetegnet av frykt og trusler», «elendig leder» og «ikke en leder i det hele tatt», heter det videre.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Alkohol-anklager

Rapporten beskriver også hendelser hvor Jackson skal ha drukket alkohol mens han var i tjeneste. Et av tilfellene var på en reise med daværende president, Barack Obama, til Filippinene i april 2014. Ifølge rapporten skal Jackson ha begynt å drikke i hotellobbyen før han dro til byen. Seinere på kvelden skal han ha hamret på døra til en kvinnelig underordnet.

Da hun åpnet, skal Jackson ha sagt: «Jeg trenger deg. Jeg trenger at du kommer til rommet mitt.»

På den samme turen skal han også ha kommet med kommentarer om brystene og rompa til en kvinnelig underordnet.

Vitnene beskriver også et annet tilfelle hvor Jackson skal ha drukket alkohol under en tur til Argentina med Obama i 2016.

Avviser anklagene

Selv hevder Jackson, som er blitt en nær politisk alliert av Trump, at rapporten er politisk motivert.

- Demokratene bruker denne rapporten til å gjenta usanne angrep mot min integritet, sier Jackson i en uttalelse til CNN og fortsetter:

- Jeg er stolt over arbeidsmiljøet jeg skapte under tre forskjellige presidenter fra begge partier. Jeg tar mitt profesjonelle ansvar med hensyn til reseptbelagte medisiner alvorlig. Og jeg avviser fullstendig en hver anklage om at jeg konsumerte alkohol mens jeg var i tjeneste, sier Jackson.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

Han sier at hele livet hans har vært definert av plikt og tjeneste til landet.

- Jeg har ærefullt tjenestegjort for den amerikanske marinen, behandlet pasienter som stolte på min omsorg, tjenestegjort for tre presidenter i Det hvite hus, og nå jobber jeg for folket i Texas 13. valgdistrikt. Jeg har ikke og vil aldri opptre på en måte som undergraver alvoret i eden jeg har sverget til landet mitt og velgerne mine, sier Jackson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer