Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapporten avdekker store svakheter

Kommisjonslederen sier det haster med endringer.

Store svakheter: - Rapporten avdekker store svakheter, sier leder i 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
Store svakheter: - Rapporten avdekker store svakheter, sier leder i 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mottok i dag 22.juli-kommisjonens rapport, én time før rapporten offentliggjøres.

- Det er ikke slik at en rapport kan gjøre om på det som skjedde 22. juli. Likevel er rapporten viktig fordi den gir oss fakta, kunnskaper og forståelse av det som skjedde, sa statsministeren da mottok rapporten.  

- Kunnskap om hva som skjedde og hvorfor, er i seg selv viktig, fortsatte Stoltenberg, som understreket at rapporten skal gi grunnlag for læring og forbedring.

- Mye å lære - Rapporten har sett på samfunnets systemer, og individers rolle, og ikke minst samspillet mellom den. Mye sviktet. Rapporten har avdekket store svakheter i styringen av viktige samfunnsfunksjoner, og vi mener: Det haster med endringer, sa kommisjonens leder Alexandra Bech Gjørv under den høytidelige overrekkelsen, som fant sted i statsministerboligens hage.

- Rapporten er omfattende og detaljrik. Vi har mye å lære, slo hun fast.

Kommisjonen har seks hovedfunn, og har gitt 31 konkrete forslag til forbedringer.

Ifølge NTB er de seks hovedpunktene:

1) Overvåking, trusselbilde og PSTs rolle.

 2) Tilgang til skytevåpen, ammunisjon og farlige kjemikalier.

3) Fysisk sikring av regjeringskvartalet og annen kritisk infrastruktur.

4) Myndighetenes rolle i bekjempelse og koordinering av terrorangrepet og sikring av kontinuitet i statsforvaltningen.

5) Politiets håndtering av angrepene på regjeringskvartalet og Utøya og samhandling med andre etater.

6) Helsevesenet og de frivilliges innsats i den akuttmedisinske fasen og det innledende psykososiale arbeidet.

- I ett år har vi søkt å forstå samfunnets håndtering av angrepene på Regjeringskvartalet og Utøya. Hva skjedde egentlig? Hvordan håndterte samfunnet handlingene? Og hva har vært gjort for å avverge slike angrep? sa Gjørv.

Usminket rapport Kommisjonen har hatt tilgang til alt materiale i forbindelse med hendelsene 22. juli i fjor, og det er foventet at rapporten skal gi svar på hva som gikk galt den sjebnesvangre dagen i fjor.

22. julikommisjonen mener selv at rapporten er helt usminket. Enkeltpersoner vil bli stilt til ansvar, og omtrent halvparten av rapporten vil dreie seg om politiets håndtering av 22. juli.

Stortingets 22. juli-komite håper på svar på mange vanskelige spørsmål, blant annet om det ville vært mulig å stanse Breivik før han kom til Utøya.

Her kan du se detaljert hendelsesforløp 22. juli 2011.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media