SKJENKETIDER: En time kortere skjenketid fører til 17 prosent færre voldstilfeller. I en fersk rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) slås det fast at antall voldstilfeller ville gått ned dersom utestedene stengte tidligere. Men NHO er sterkt uenig i rapportens konklusjoner. Her fra køen utenfor utestedet La Belle Sole i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKJENKETIDER: En time kortere skjenketid fører til 17 prosent færre voldstilfeller. I en fersk rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) slås det fast at antall voldstilfeller ville gått ned dersom utestedene stengte tidligere. Men NHO er sterkt uenig i rapportens konklusjoner. Her fra køen utenfor utestedet La Belle Sole i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Rapporten har store og avgjørende svakheter

Full krangel om skjenketider, igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En time kortere skjenketid fører til 17 prosent færre voldstilfeller.

I en fersk rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) som Aftenposten først omtalte, slås det fast at antall voldstilfeller ville gått ned dersom utestedene stengte tidligere.

- Vi har funnet en klar sammenheng mellom små endringer i skjenketider og antall voldstilfeller, sier Sirus-forsker Ingeborg Rossow, til Dagbladet.

Ifølge forskeren er økningen i voldstilfeller ved utvidet skjenketid nesten identisk med nedgangen i vold ved tilsvarende innskrenket skjenketid. Studien baserer seg på data fra 18 norske byer som har utvidet eller innskrenket skjenketiden i løpet av de siste ti åra.

- Dette har lenge vært debattert, derfor ville vi finne ut hva små skjenketidsendringer gjør med utfallet av voldsomfanget. Dersom man stenger utestedene i sentrum av hovedstaden en time tidligere enn i dag, og gitt at effekten av endringen er den samme som gjennomsnittet, så kan vi forvente å få mellom 100 og 120 færre voldstilfeller på nattestid i helgene gjennom et år, sier Rossow.

Kritisk Men Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er sterkt kritiske til rapporten, og har bedt Forsknings- og analyseselskapet Menon Business Economics om å gå gjennom den. I et notat Dagbladet har fått tilgang til beskrives det som Menon hevder er omfattende svakheter ved rapporten. Det hevdes blant annet at Sirus «gir en indikasjon på forholdet mellom gjestetetthet og vold, og ikke åpningstider og vold».

- Vi har hele tiden sagt at verden ikke er så enkel som det denne Sirus-rapporten skal ha det til. Når det nå kommer fram at det er store og avgjørende svakheter ved rapporten, så blir det umulig for politikerne å vedta innskrenking av skjenketiden, sier Kristin Gyldenskog, Kommunikasjonssjef i NHO Reiseliv.

I notatet fra Menon hevdes det at Sirus-rapporten utelater effekten av andre innførte tiltak som omlegging av trafikkmønster, samarbeid med drosje- og bussnæringen, synlig politi i gatene og så videre.

- Avgjørende svakheter Notatet kritiserer også forskerne for å bare å ha sett på kommuner som har forandret skjenketidene, uten å sammenligne disse med med utviklingen i kommuner uten endring. «Det mangler med andre ord en kontrollgruppe», heter det i notatet.

FORSKEREN: - Vi har funnet en klar sammenheng mellom små endringer i skjenketider og antall voldstilfeller, sier Sirus-forsker Ingeborg Rossow. Foto: Sirus
FORSKEREN: - Vi har funnet en klar sammenheng mellom små endringer i skjenketider og antall voldstilfeller, sier Sirus-forsker Ingeborg Rossow. Foto: Sirus Vis mer

- Vi mener Sirus har utelatt viktige årsaksammenhenger i denne rapporten, derfor har den store og avgørende svakheter, sier partner og analytiker i Menon, Anikken Enger til Dagbladet.

Hun påpeker at tall fra SSB og legevakten i Oslo viser at voldsbildet har vært omtrent uforandret de siste tyve årene.

- Det ser ut til at det er en liten gruppe av sinte unge menn som står for brorparten av volden i Norge. Man får ikke redusert volden i disse gruppene ved å redusere skjenketidene, sier Enger.

Det har så langt ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Rossow på Menons kritikk av rapporten.

KRITISERER: - Vi har hele tiden sagt at verden ikke er så enkel som det denne Sirus-rapporten skal ha det til, sier Kristin Gyldenskog, Kommunikasjonssjef i NHO Reiseliv.
KRITISERER: - Vi har hele tiden sagt at verden ikke er så enkel som det denne Sirus-rapporten skal ha det til, sier Kristin Gyldenskog, Kommunikasjonssjef i NHO Reiseliv. Vis mer