Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rapporten om varselet mot Trump er offentliggjort

- Det hvite hus forsøkte å legge lokk på referatet av samtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

SISTE NYTT: Dagbladets kommentator Marie Simonsen med siste nytt om rapporten som kan førte til at Donald Trump blir stilt for riksrett. Vis mer

Etterretningskomiteen i Senatet offentliggjør en sladdet versjon av varslerrapporten mot Trump. Rapporten kan du lese her.

Rapporten er på ni sider. Det hvite hus ønsket opprinnelig ikke å sende det videre til Kongressen, men etter de siste dagers omtale er en sladdet versjon av rapporten nå offentliggjort.

Ville legge lokk på referatet

Av rapporten går det fram at Det hvite hus forsøkte å legge lokk på referatet av samtalen mellom Donald Trump og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Referatet ble lagret i et annet system enn slike notater vanligvis lagres, og var derfor ikke tilgjengelig for dem som vanligvis har tilgang til slike dokumenter, går det fram av rapporten.

I stedet ble det lagret i et system som vanligvis bare brukes til svære sensitivt materiale. Av rapporten går det fram at en sentral medarbeider i Det hvite hus kaller dette misbruk av dette systemet, fordi samtalen ikke inneholdt sensitive opplysninger av sikkerhetsmessig karakter.

Ordren om å gjøre det på denne måten skal ha blitt gitt av «Det hvite hus-advokater».

«Spille ball»

Varsleren hevder han har vært i kontakt med flere kilder i Det hvite hus som sier at det «ikke er første gang» at et slikt referat lagres på denne måten bare fordi det er «politisk sensitivt».

Noen dager før telefonsamtalen valgte Trump å holde tilbake 400 millioner dollar i militær bistand til Ukraina.

FORSVARTE SEG: USAs president Donald Trump møter pressen etter å ha hatt flere møter med andre statsledere i forbindelse med toppmøtene i FN. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer

Også Trumps advokat Rudy Giuliani omtales i rapporten. Varsleren blir sitert på at han fra midten av mai i år var i kontakt tjenestemenn som hadde reagert på at Giuliani var i kontakt ukrainske myndigheter, helt utenom de vanlige kanalen i utenriksdepartementet og den amerikanske ambassadøren i landet.

Ifølge varsleren ble ukrainerne gitt inntrykk av at presidenten måtte være villig til å «spille ball».

«Virker troverdig»

Rapporten er skrevet av Michael Atkinson, ombudsmannen for de amerikanske etterretningstjenesten, og sendt til Joseph Maguire, fungerende nasjonal etterretningssjef i USA.

Atkinson fastslår i rapporten at varselet «virker troverdig». Dette begrunner han med varslerens informasjon og innledende undersøkelser.

Varsleren skriver selv at hen ikke har vært et direkte vitne til «de fleste av hendelsene» som beskrives, men vedkommende baserer seg også på opplysninger fra kolleger.

Varsleren mener handlingene som beskrives er en alvorlig trussel mot amerikansk sikkerhetsinteresser og at det underminerer innsatsen for å hindre utenlandsk påvirkning av amerikanske valg.

Donald Trump fyrte løs på Twitter i omtrent samme øyeblikk som rapporten ble offentliggjort.

«Demokratene forsøker å ødelegge det republikanske partiet og alt det står for. Stå sammen, og kjemp hardt, republikanere. Vårt land står på spill», tvitrer presidenten, som bruker bare store bokstaver.

Det var tirsdag kveld Nancy Pelosi kunngjorde at Demokratene i Representantenes hus vil starte en gransking som kan lede til at Trump stilles for riksrett.

- Presidentens handlinger avslører at han har krenket sin ed, vår nasjonale sikkerhet og integriteten i våre valg. Han må stilles til ansvar. Ingen er hevet over loven, uttalte hun.

- Ikke partisk

Etterretningsdirektør Joseph Maguire vitnet torsdag ettermiddag om varselet, og hvorfor han ikke varslet videre om det.

Etterretningsdirektør Maguire møtte tøffe spørsmål om hvorfor han valgte å holde varselet mot Donald Trump skjult.

- Jeg er ikke partisk og jeg er ikke politisk. Jeg tror på et liv i tjenesten, sa etterretningsdirektør Maguire i sin åpningsuttalelse.

Han forsvarer videre at varselet har blitt holdt tilbake, fram til nå.

- Vi rådførte oss med Det hvite hus. Vi kom fram til at en del av innholdet var underlagt utøvende privilegium. Dette varselet handler ikke om forhold under mitt ansvarsområde, og vi gjennomgikk den med justisdepartementet. De kom fram til at varselet ikke møtte kravene til en akutt bekymring, og at jeg ikke var lovpålagt å sende den videre til våre tilsynsorganer, sa Maguire.

«Flott telefonsamtale»

Demokratiske kongressmedlemmer har allerede blitt forelagt varselet mot presidenten. Leder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff, omtaler innholdet som «forstyrrende».

- Jeg fant anklagene i varselet svært urovekkende, og også veldig troverdige. Varselet avslører alvorlige overtramp og gir informasjon til komiteen som kan følges opp, sa han i går.

Justisdepartementet har konkludert med at innholdet i samtalen mellom Trump og Zelenskyj ikke bryter med reglene for valgkampstøtte. Demokrater som Schiff mener på sin side at Trumps oppførsel truer amerikansk sikkerhet og demokrati. Trump selv fnyser av det hele.

- Det er en bløff, folkens. Det er en stor bløff. Riksrett for hva? For å ha hatt et flott møte og en flott telefonsamtale? sa han til pressen onsdag.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media