Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VG-granskingen

Rapporten: Steiro var for tett på saken

VGs sjefredaktør sviktet på flere områder i arbeidet med Giske-saken, slår interngranskingen fast.

BLIR SITTENDE: På tross av den sterke kritikken i granskingsrapporten nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken (t.h.) har ledet arbeidet med, blir sjefredaktør Gard Steiro (t.v.) sittende i jobben. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLIR SITTENDE: På tross av den sterke kritikken i granskingsrapporten nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken (t.h.) har ledet arbeidet med, blir sjefredaktør Gard Steiro (t.v.) sittende i jobben. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under dagens VG-pressekonferanse om håndteringen av Giske-saken ble det klart at sjefredaktør Gard Steiro fremdeles har styrets tillit og får fortsette i jobben. Selv benyttet han anledningen til å beklage for sin rolle.

- Jeg stiller meg bak konklusjonen i denne rapporten, og tar kritikken rettet mot meg på dypeste alvor. Artikkelen burde ha vært beklaget tidligere og tydeligere, sa han på pressekonferansen.

- Reportasjeledelsen var ikke god nok. Jeg har tillit til reportere i VG, men i denne saken ble det gjort feil, sier Steiro til Dagbladet.

- Utfordringer

Kritikken mot ham i VGs interne granskingsrapport er sterk.

BURDE BEKLAGET TIDLIGERE: Gard Steiro, sjefredaktør i VG, mener en serie omstendigheter har gått galt før og etter publisering av Giske-saken. Og mener de burde beklaget tidligere. Reporter: Angelica Hagen og Johannes Fjeld. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer Vis mer

«Vår vurdering er at ytterligere minst ett redaktør- eller lederledd ville ha sikret at Steiro som øverste leder skaffet seg større distanse til saken, for så å gjøre en kritisk og uavhengig vurdering i siste fase før publisering», skriver granskerne, ledet av nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken.

Og videre:

«I et mediehus som VG er det viktig med en sjefredaktør som har nærhet til journalistene og er tett på journalistikken. Men i dette tilfelle gikk Steiro inn i en operativ rolle som skapte utfordringer for ham også i håndteringen av saken etter publisering, slik det er redegjort for tidligere», skriver granskerne.

«Da må vi jobbe raskt»

Rapporten slår fast det uheldige ved at det var vinterferie da tipset om Giske-videoen med dansing på Bar Vulkan kom inn til VG onsdag 20. februar. Fordi både Trond Olav Skrunes, seksjonsleder for avisas nyhetsavdeling, og nyhetsredaktør Håndlykken var bortreist, tok Steiro en langt mer aktiv del i reportasjeledelsen enn det som er vanlig.

«Da må vi jobbe hardt og raskt», skriver sjefredaktøren på e-post om morgenen torsdag 21. februar.

E-posten er svar til reporter Marie Melgård, som opplyser at Giske-videoen - som VG altså fikk tips om dagen før - nå er spredd. Samme kveld ble den omstridte artikkelen publisert.

- To mellomledd manglet

Fordi Skrunes og Håndlykken var borte, gikk nyhetssjef Eva-Therese Loo Grøttum direkte til sjefredaktøren da hun ble stilt overfor etiske utfordringer med Giske-saken onsdag 20. februar.

«Saken er varslet inn til Ap. Trenger nok litt hjelp til å håndtere denne», skriver hun i en melding.

IKKE IVARETATT: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, sier de beklager måten kvinnen i Giske-videoen er håndtert som kilde. Reporter: Angelica Hagen. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

«Dermed manglet det to mellomledd i kvalitetskontrollen, og det kan reises spørsmål ved om dette medvirket til at kvalitetskontrollen ikke ble tilfredsstillende. Dette kan også ha medvirket til at det ikke ble stilt flere kritiske spørsmål til det ene sitatet som tillegges Sofie», skriver granskerne.

Sofie - kvinnen som danser med Trond Giske på videoen - ble sitert på setningen: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.» Sitatet er nå slettet fra artikkelen.

Ringte Sofie

Steiro ble også løpende informert om journalist Lars Joakim Skarvøys framgang i kontakten med kilden Sofie, og ga til slutt grønt lys for publisering av nettsaken torsdag 21. februar.

Etter at NRK framla en ganske annen versjon av saken fra Sofie samme kveld, der hun uttalte at hun opplevde kontakten med Giske som «uproblematisk», ringte Steiro henne personlig, med korreksjoner i artikkelen som resultat. Han ringte henne også dagen etter, fredag 22. februar, for å få et bedre overblikk over hva som faktisk skjedde på Bar Vulkan.

VG-granskerne stiller spørsmål ved at sjefredaktøren ringte en kilde direkte. Han har selv sagt at han ikke burde «tre ut av linjen» og ta kontakt med Sofie, men rapporten kommer ikke til noen konklusjon om hvorvidt dette i seg selv var kritikkverdig.

FLERE FEIL: Rapporten viser at det har blitt begått flere feil i denne saken, og det er det opp til redaksjonen å ta lærdom av, mener styreleder i VG, Torry Pedersen. Han mener likevel en redaktør må få begå feil. Reporter: Angelica Hagen og Johannes Fjeld. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Krysspress

De er imidlertid ikke i tvil om at Steiro var for treig med å reagere ut fra samtalene med Sofie, der hun blant annet sa at hun var kritisk til varslingssaken fra Fagforbundet. Granskerne kommer til at sjefredaktøren ikke helt taklet å håndtere både Sofies reaksjon og journalist Skarvøys forsikringer om riktite sitater på en og samme tid.

«Han er i en situasjon med krysspress mellom lojalitet til egne reportere og en kilde som mener at VG har brakt en uriktig fremstilling og utsatt henne for press», konkluderer rapporten.

Den slår fast at dette krysspresset bidro til en «svak og forsinket håndtering av situasjonen».

«Hovedhensynet burde ha vært å bringe korrekt informasjon om kvinnens opplevelse til VGs lesere», skriver granskerne.

- For sein beklagelse

De mener videre at VGs beklagelse for saken kom for seint:

«[...] det var kritikkverdig at den uavklarte situasjonen fikk henge i luften gjennom flere dager», konkluderer granskerne i rapporten.

På tross av den kraftige kritikken blir altså Steiro sittende. Styreleder Torry Pedersen mener at det må være lov for redaksjonelle ledere å gjøre feil.

- Han har det fulle styrets tillit i å lede VG videre, sa Pedersen på pressekonferansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!