Rapportene fra Nairobi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få hadde regnet med store revolusjonerende nyheter eller framskritt fra klimakonferansen i Nairobi i forrige uke. De har heller ikke kommet. Rapportene fra toppmøtet viser oss et miljøbyråkrati som maler svært langsomt og en verden som står i stampe i forhold til miljøutfordringene. En norsk høytstående rådgiver i FN-systemet, Svein Tveitdal, sier til Aftenposten at det i løpet av de 14 åra som er gått siden Rio-konferansen i 1992 knapt er produsert et eneste resultat. Det til tross for at FNs generalsekretær Kofi Annan i sitt innlegg i Nairobi beskrev klimaforverringen som en «total trussel mot vår sivilisasjon.»

Miljøvernaktivister har anklaget delegatene i Nairobi for å mangle ambisjoner. Ifølge leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, tar verden museskritt framover. Han anklager verdens ledere for ikke å ta klimatrusselen på alvor, til tross for at man nå er klar over de katastrofale følgene.

Desto viktigere blir forberedelsene fram mot neste toppmøte. Da vil ventelig FN ha lagt fram sin neste rapport om klimasituasjonen. Ifølge kjennere av FNs miljøkonglomerat vil forventningene til dette toppmøtet være større. Nairobi-konferansen har vært en av de årlige partskonferanse som møysommelig driver dette arbeidet framover, men hvor man altså ikke har ventet noe avgjørende gjennombrudd.

Et virkelig gjennombrudd ville skjedd hvis USA og Australia sluttet seg til Kyoto-avtalen og innså sitt ansvar for felles utfordringer. Men det vil trolig først skje etter neste kongressvalg. Bush-administrasjonen har så langt ikke vist tegn til å ville ta på seg internasjonale forpliktelser. EU-utvidelsen har også medført at EUs tidligere pådriverrolle er blitt svekket. Det er bedrøvelig i en situasjon hvor de aller fleste landene som har underskrevet Kyoto-avtalen har økt sine utslipp, ikke redusert dem. Ekspertene mener utslippene av klimagasser må reduseres med 30 prosent før 2020. Håpet er at verdens befolkning forstår trusselen vi står overfor og forlanger handling av sine ledere. Uansett er det nødvendig at verdens ledere viser lederskap.