FHI og Helsedirektoratet

Rapporter avslører ulike coronastrategier

FHI ber Norge om å bremse epidemien. Helsedirektoratet anbefaler å undertrykke den. Norges to ledende helsemyndigheter anbefaler hver sin strategi.

ANBEFALER: Camilla Stoltenberg er direktør i Folkehelseinstituttet, som vil bremse coronaepidemien. Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, slår fast at de vil slå ned på epidemien. De to fremste fagetatene i Helse-Norge anbefaler dermed hver sin strategi videre. Her fra en pressekonferanse 12. mars, før de to direktørene havnet i karantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ANBEFALER: Camilla Stoltenberg er direktør i Folkehelseinstituttet, som vil bremse coronaepidemien. Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, slår fast at de vil slå ned på epidemien. De to fremste fagetatene i Helse-Norge anbefaler dermed hver sin strategi videre. Her fra en pressekonferanse 12. mars, før de to direktørene havnet i karantene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen besluttet tirsdag å videreføre de strenge tiltakene for å begrense coronasmitte til over påske, 13. april.

Noen timer før pressekonferansen tirsdag ettermiddag fikk Norges politiske ledelse sine anbefalinger fra henholdsvis Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet.

FHI kom med sine vurderinger i notatet Risiko, prognose og respons, Helsedirektoratet har også sine anbefalinger om håndtering av covid-19 per 24. mars.

Bremse og undertrykke

Begge er organer underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, men anbefaler ulike strategier i de to dokumentene som er publisert samme dag.

FHI anbefaler å «bremse» epidemien. Helsedirektoratet anbefaler å «undertrykke» den.

De to strategiene har forskjeller, og da statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie annonserte sin plan i kampen mot coronaviruset på en pressekonferanse var det Helsedirektoratets strategi som rådet. Begge statsrådene uttalte at de ville ha virusets reproduksjon på under én.

Utsette epidemien

Uten smitteverntiltak vil coronaviruset ha en reproduksjon (RE) på rundt 2,4 - altså at hver smittede i gjennomsnitt smitter 2,4 personer. Med tiltakene som ble iverksatt 12. mars, for tolv dager siden, antas dette tallet å være nærmere 1,3 - likt som ved vanlig sesonginfluensa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer