AKTIV: Vulkanen ved isbreen Eyjafjallajökull står i fare for å bryte ut kraftig på nytt. Foto: REUTERS / Ragnar Axelsson / SCANPIX
AKTIV: Vulkanen ved isbreen Eyjafjallajökull står i fare for å bryte ut kraftig på nytt. Foto: REUTERS / Ragnar Axelsson / SCANPIXVis mer

Rapporterer om vulkansk aske og røyk i 4000 meters høyde

Overvåkingsfly følger med på utviklingen av nytt vulkanutbrudd på Island.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Kystvaktflyet TF Sif flyr nå over isbreen Eyjafjallajökull med forskere og reportere om bord. De er i direkte kontakt med islandske beredskapsmyndigheter, og har bekreftet at brevann på begge sider av bretunga Gigjökull er raskt stigende.

I går kveld var vannstanden 75 centimeter. Nå har vannstanden passert to meter, og er stadig stigende i lagunen ved enden av isbretunga, skriver Iceland Review Online.

Vannet som fylles opp i lagunen har en mørk farge. melder rikskringkasteren RUV.

Vulkansk askeDet er dårlig sikt i området, men flymannskapet har sett en sky av vulkansk aske og røyk helt opp i mellom 12000- og 14000 fots høyde, eller om lag 4000 meter opp i lufta.

Magma er i ferd med å smelte seg vei gjennom islagene, og det blir nå meldt om et isfritt område på rundt 200 meter i diameter.

Opptil 800 mennesker er evakuert ved isbreen Eyjafjallajökull på Island av frykt for det nye vulkanutbruddet, melder NTB.

800 evakuerte- Mellom 700 og 800 mennesker er blitt evakuert fra hjemmene sine fordi det er risiko for et utbrudd i Eyjafjallajökull og fordi det er mange jordskjelv i området, sier polititalsmannen Baldur Sigurdsson.

Ifølge den islandske rikskringkastingen RÚV er områder sør for isbreen, hvor det var et vulkanutbrudd i forrige måned, blitt evakuert.