ANGREP POLITISTASJON:  En politistasjon vest i Jamaica brenner etter å ha blitt truffet av brannbomber søndag. Foto: REUTERS/Reuters TV
ANGREP POLITISTASJON: En politistasjon vest i Jamaica brenner etter å ha blitt truffet av brannbomber søndag. Foto: REUTERS/Reuters TVVis mer

- Rapporteres om lik i gatene

Harde kamper mellom sikkerhetsstyrker og tilhengere av narkobaron i Kingston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sikkerhetsstyrker kjemper for andre dag på rad i Kingston, Jamaica, med væpnede tilhengere av den angivelige narkobaronen Christopher «Dudus» Coke (41).

Samtidig meldes det at uroen på Jamaica har spredd seg til de sårbare slumområdene rundt hovedstaden, ifølge AP.  

Hundrevis av politi og soldater stormet i går bydelen Tivoli som kontrolleres av den angivelige narkobaronen, som har blitt begjært utlevert til USA. Her ble de møtt av kraftig ild. 

Flere dreptDet er usikkert hvor mange som er skadd i kampene, men søndag ble to politimenn drept og minst seks skadd. En soldat mistet livet i går kveld. Flere sivile skal i tillegg være skadd.

Fra kampsonen kommer det rapporter om at det ligger lik i gatene, sier BBC's reporter på stedet Nick Davis.  

Opptøyene brøt ut søndag, seks dager etter at statsminister Bruce Golding droppet sin motstand mot å utlevere Coke, som har bånd til regjeringspartiet.

Amerikanske myndigheter mener Dudus står bak en rekke drap og har ønsket ham utlevert siden august i fjor.  Coke beskriver seg selv om en nabolagsleder. Tilhengerne hans ser på ham som en person som makter å gjøre det myndighetene ikke klarer, som skaffe penger til å brødfø barna.

- Hvis bestemoren din dør, så går du til ham og han vil begrave henne. Hvis barna dine skal gå på skolen så går du til ham, det er slik det har vært, sier Suzanne som bor i nabolaget, til BBC.

Golding har dratt ut saken i ni måneder og hevdet at bevisene mot Coke bygger på ulovlig overvåking, men han ga til slutt etter for et økende offentlig press.

Unntakstilstand Cokes mange tilhengere protesterte kraftig mot utleveringen og barrikaderte gatene for å hindre arrestasjonen.

Søndag ble tre politstasjoner angrepet. Statsminister Bruce Golding har erklært en måneds unntakstilstand i deler av Kingston for å slå tilbake mot «kreftene som har straffet samfunnet».

RYKKET INN I HOVEDKVARTER:  Sikkerhetstyrkene rykket i går inn i Cokes hovedkvarter i Tivoli i Kingston. Her ble de møtt med kraftig ild. Foto: Afp Photo
RYKKET INN I HOVEDKVARTER: Sikkerhetstyrkene rykket i går inn i Cokes hovedkvarter i Tivoli i Kingston. Her ble de møtt med kraftig ild. Foto: Afp Photo Vis mer

Det er den vestre delen av Kingston som har vært episenter for volden, men på mandag ble myndighetenes styrker angrepet også fra slumområder sørøst for byen. Politiet ble beskutt da de forsøkte å sette opp barrikader i et område like utenfor de to distriktene der det er erklært unntakstilstand, og en politistasjon i området har også blitt beskutt.

Sikkerhetsminster Dwight Nelson sier at politi og soldater har brutt ned barrikadene rundt Tivoli og at de nå går fra hus til hus på leting etter Coke.

- Målet med operasjonen er å iverksette utleveringen a Coke slik at han kan framstilles for retten, sier han til BBC.

Innbyggerne i områdene er bedt om å holdes inne. Veiene fra den internasjonale flyplassen Norman Manley International Airporthar blitt blokkert av kampene. 

Advarer amerikanske statsborgereMyndighetene i Washington advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Jamaica og frykter at uroen skal spre seg til områder utenfor hovedstaden.

- Atkomsten til Norman Manley International Airport er delvis blokkert av skuddveksling som pågår mellom kriminelle og politiet, heter det i reiserådet fra amerikansk UD.

- Det eksisterer en mulighet for at uroen kan komme til å spre seg til utenfor Kingston-området, heter det videre.

Norske myndigheter har ikke utsted en tilsvarende advarsel.

- Dette er noe vi vurdere fortløpende, men vi har ingen reiseråd på dette enda. Det er veldig ulik praksis fra land til land på dette med å utstede reiseråd. I Norge er vi mer restriktive med dette en for eksempel USA. Vi oppfordrer folk til å vise alminnelig sunn fornuft og huske å ha en god reiseforsikring, sier pressevakt i UD Bjørn Svenungesen til Dagbladet.

NABOLAGSLEDER ELLER NARKOBARON:  Politi og soldater stormet i går slummen i Kingston i jakten på Christopher «Dudus» Coke. Foto:  REUTERS/Jamaica Constabulary Force
NABOLAGSLEDER ELLER NARKOBARON: Politi og soldater stormet i går slummen i Kingston i jakten på Christopher «Dudus» Coke. Foto: REUTERS/Jamaica Constabulary Force Vis mer