Raptus (9 uker) havnet på intensiven etter å ha blitt angrepet av aggressiv svane

Erlend Elias, som passet hunden, fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kjendisstylist Erlend Elias Bragstad passet på ni uker gamle Raptus mens matmor Heidi var på ferie. Onsdag denne uka skjedde noe som Erlend Elias aldri kunne ha forestilt seg.

- Hvit og stor Det skjedde da de var på tur ved Smestadvannet vest i Oslo, og den lille hundevalpen var på bakken og fikk hilse på en annen Yorkshire terrier, da Erlend Elias så noe hvitt og stort komme i en vanvittig fart mot den lille tassen.  

- Svanen slo Raptus med vingene gang på gang, og den ville ikke gå bort da jeg selv gikk på den, forklarer Erlend Elias.

Da det kom flere personer løpende til, forsvant svanen, og ifølge Erlend Elias lå lille Raptus livløs igjen på bakken.  

Erlend Elias plukket opp den lille krabaten, og Raptus begynte å hyle på en hjerteskjærende måte, forteller hundepasseren. Han skjønte at noe måtte gjøres.  

Dyrelegevakta Raptus ble kjørt til dyrelegevakta, og Raptus ble innlagt og operert. Han hadde blant annet et brukket bein, som det nå er operert inn bolter i for at beinet skal gro godt.  

Nå må den lille tassen ligge mest mulig stille i et bur i fire uker, før legene kan si noe om hvordan livet til Raptus vil bli framover.  

- Ukene mellom sju og tretten uker er svært viktige for en hunds utvikling, og Raptus må ligge i buret i fire av disse ukene, sier matmor Heidi.  

Hun hadde heldigvis forsikring, som dekker behandlingen av den lille tassen.  

- Kommunen burde gjøre noe med svanene på dette stedet, enten flytte dem, sette opp gjerde, eller i hvert fall sette opp et skilt, sier Erlend Elias.  

- Forsvarer territoriet Svanen er sannsynligvis en knoppsvane, ifølge Per Stensland, nestleder i Norsk ornitologisk forening.  

Knoppsvanen er en av verdens tyngste fugler, og Raptus veier 900 gram.  

Stensland forklarer at mange fugler på denne tida er opptatt av å forsvare territoriet sitt, og ikke minst ungene sine. Han sier at størrelsen på rovdyret ikke spiller noen rolle når svanen vil beskytte sitt revir.  

- Jeg antar at svanen har sett på hunden som et rovdyr, og følt seg truet. Den kan være like aggressiv mot små og store hunder, og mot mennesker.  

- Høy fart Han sier at svanene kan bevege seg i veldig høy fart.  

- Selv om de ikke går fort, går det unna fort om de kommer løpende og bruker vingene, slik jeg antar at svanen har gjort her, sier Stensland.  

Han forteller at svaner kan være ekstra aggressiv mot hunder om den har hatt en negativ opplevelse med hunder før.  

- Det som er spesielt her er at knoppsvanen er en av verdens tyngste fugler. Den kan virkelig skade en liten hund hvis den vil, sier han.

<strong>ANGREP:</strong> Erlend Elias luftet hunden da den ble angrepet og skadet. Her er Raptus endelig hjemme etter å ha ligget på intensiven i 48 timer.
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
ANGREP: Erlend Elias luftet hunden da den ble angrepet og skadet. Her er Raptus endelig hjemme etter å ha ligget på intensiven i 48 timer. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer