Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harde russiske beskyldninger etter erobringen av Raqqa:

- Raqqa fikk Dresdens skjebne

Russland beskylder Vesten for å tildekke beviser for USAs «barbariske bombardement» av IS-hovedstaden Raqqa.

ENORME ØDELEGGELSER: Bilder fra terrororganisasjonen Den islamske statens (IS) tidlligere «hovedstad» Raqqa viser enorme ødeleggelser etter at USA-støttede styrker erobret byen i forrige uke. Nå kommer en talsmann for det russiske Forsvarsdepartementet med harde verbale angrep på den USA-ledete koalisjonen som bombet byen. Foto: AP/Gabriel Chaim
ENORME ØDELEGGELSER: Bilder fra terrororganisasjonen Den islamske statens (IS) tidlligere «hovedstad» Raqqa viser enorme ødeleggelser etter at USA-støttede styrker erobret byen i forrige uke. Nå kommer en talsmann for det russiske Forsvarsdepartementet med harde verbale angrep på den USA-ledete koalisjonen som bombet byen. Foto: AP/Gabriel Chaim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Raqqa har arvet Dresdens skjebne i 1945, feid bort fra jordens overflate av anglo-amerikansk bombing, siteres den russiske generalmajoren Igor Konashenkov i flere medier søndag.

Uttalelsen kommer etter den USA-støttede kurdisk-arabiske alliansen Syrian Democratic Forces' (SDF) erobring av IS-hovedstaden Raqqa sist uke. Ifølge FN-etterforskere av krigsforbrytelser var det «overveldende» tap av menneskeliv.

Den britiske og amerikanske bombingen av den tyske byen Dresden mellom 13. og 15. februar 1945 er fortsatt sterkt omstridt. 25.000-30.000 sivile ble sprengt eller brent levende, skrev en kommentator i britiske The Telegraph i 2015.

«Cover up»

Nå stiller Igor Konashenkov spørsmål ved Vestens «rush» for å bidra med penger til Raqqas gjenoppbygging - etter tidligere angivelig å ha nektet hjelp til andre deler av Syria.

- Det er bare én forklaring - ønsket om å tildekke («cover up») beviser på de barbariske bombardementene til USAs luftstyrker og koalisjonen så fort som mulig, og å begrave de tusener av sivile som er «frigjort» fra IS i ruinene, sier Konashenkov ifølge Reuters.

Den USA-ledete koalisjonen som har stått bak bombingen hevder derimot å være svært forsiktige, for å unngå sivile tap.

DRESDEN-BOMBINGEN: Vår Frues kirke i Dresden ble liggende i ruiner etter andre verdenskrig, som et minnesmerke over bombingen av Dresden 13. til 15. februar 1945. Bildet er fra 1967. Foto: NTB Scanpix
DRESDEN-BOMBINGEN: Vår Frues kirke i Dresden ble liggende i ruiner etter andre verdenskrig, som et minnesmerke over bombingen av Dresden 13. til 15. februar 1945. Bildet er fra 1967. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv om bilder fra Den islamske statens tidligere «hovedstad» viser enorme ødeleggelser, har koalisjonen ifølge Reuters tidligere avvist sivile tap i luftangrepene på Raqqa.

Rivalisering om «krigsbytte»

Professor og Midtøsten-ekspert Nils A. Butenschøn ved Universitetet i Oslo synes Konashenkovs teori om en «cover up» høres merkelig.

MIDTØSTEN.-EKSPERT: Nils A. Butenschøn. Foto: UiO
MIDTØSTEN.-EKSPERT: Nils A. Butenschøn. Foto: UiO Vis mer

- Det har vel grunnleggende sett å gjøre med rivaliseringen om «krigsbyttet», hvem som skal overta kontrollen over disse områdene. Dette reflekterer trolig også holdninger hos Assad-regimet, sier Butenschøn.

Mens USA har gått inn for å fjerne Syrias diktator Bashar al-Assad, er Russland hans trofaste støttespiller.

Det er derfor en spent situasjon mellom USA og Russland, selv om begge har slåss mot IS.

Etter at Raqqa nå har falt, er det lite igjen av territoriet til den såkalte «islamske staten» (IS), som i 2014 hadde stor framgang i Irak og Syria.

Utelukker ikke krigsforbrytelser

Menneskerettsaktivisters minsteanslag over sivile tap i Raqqa spenner ifølge BBC fra 1130 til 1873 personer i løpet av de siste fem månedene. Mange av disse skal være et resultat av den intense bombingen.

-Tallene tyder ikke på at det er i en sånn Dresden-dimensjon, sier Nils A. Butenschøn.

Han understreker at han ikke har detaljkunnskap om ødeleggelsene i Raqqa, men sier likevel dette:

- At det kan ha forekommet krigsforbrytelser, det kan man ikke utelukke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!