- Rareste regjeringskrisen i norsk historie

Krisemøte i regjeringen om bompenger og ekstraordinært landsstyremøte i Fremskrittspartiet. Alt er spill for galleriet, mener Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV).

REGJERINGSKRISE? Siv Jensen får en klem av statsminister Erna Solberg under sin 50-årsfeiring i forrige uke. Jensen har nå kalt inn Frp til et ektraordinært landsstyremøtet og flere har tatt til orde for at partiet bør gå ut av regjering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REGJERINGSKRISE? Siv Jensen får en klem av statsminister Erna Solberg under sin 50-årsfeiring i forrige uke. Jensen har nå kalt inn Frp til et ektraordinært landsstyremøtet og flere har tatt til orde for at partiet bør gå ut av regjering. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Dette er Fremskrittspartiet i kjent stil. Folk er engasjert i bompengespørsmålet og Frp har sittet med ansvar for både samferdsel og finans i seks år. Det er et ansvar de nå prøver å fraskrive seg. De skaper støy med sikte på å presse regjeringspartnerne til å finne løsninger som Frp må ha. Så truer de med å gå ut av regjering, det tror jeg ikke noe på, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Kristelig Folkeparti og Venstre har allerede vist sine kort i regjeringens pokerrunde om bompengespørsmålet. De kortene sier at Granavolden-plattformen ligger fast, det blir ikke noen moms på elbiler før 2021, målet om at trafikkveksten i byene skal komme på kollektiv, sykkel og gange ligger fast.

Bompenger er et nødvendig onde for å få alt dette gjennomført.

BUSSVEI TIL 10,8 MILLIARDER: Riksvei 44 gjennom Stavanger er et kostnadskrevende veiprosjekt delvis finansiert av bompenger. Vi tok en kjøretur med Frode Myrhol, stifteren av «Folkeaksjonen nei til mer bompenger». Video: Jørgen Gilbrant og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ingen reell trussel

Onsdag skal Fremskrittspartiet vise sine kort når Siv Jensen har kalt inn landsstyret i partiet til et ekstraordinært landsstyremøte. Organet som til sjuende og sist bestemmer om Frp skal ut av regjering - eller fortsette å sette rekord i innkreving av bompenger for hver dag som går.

Støre er klar, Frp blir i regjering. Men først skal det lages et lurveleven.

- Frp ønsker oppmerksomhet og drama rundt bompenger, for de ønsker ikke oppmerksomhet rundt det andre som skjer i Norge i dag. Jeg tror ikke trusselen om å gå ut av regjering er reell. Det er de samme gamle Frp-stemmene som står på utsida og krever det, er Støres analyse.

Gjennom helgen tok flere Frp-stemmer til orde i NRK om at trusselen nettopp er reell. Christian Tybring-Gjedde sa til statskanalen at når Siv Jensen kaller inn til et ekstraordinært landsstyremøte, så må hun også ha noe ekstraordinært å komme med.

- Jensen la ballen død

Men heller ikke her tror Støre det kommer noe av betydning.

- Jeg vil kalle det en bløff. Ledende Frp-ere sier at de nå må få tatt opp spørsmålet om å betale ned all gjeld med oljefondet, men Siv Jensen la den ballen død i Stortinget i forrige uke og sa at det ikke var aktuelt, sier Støre.

Harald Stanghelle, tidligere redaktør i Aftenposten, lanserte i 2017 begrepet «den solbergske parlamentarismen». Denne spesielle styringsformen, som Erna Solberg har innført, går ut på at regjeringspartier kan være rykende uenig med regjeringen.

Peker på meningsmålingene

- Er dette tatt til et nytt nivå når Frp selv sitter med ansvarlige statsråder på områdene de angriper?

- Det er nye runder. Men utgangspunktet er en reell og ekte frustrasjon rundt bompenger blant folk, og det er grunn til å se på opplegget, sier Støre.

- Det kan ikke være sånn at Ketil Solvik-Olsen (tidligere samferdselsminister for Frp, journ.anm.) legger fram Nasjonal transportplan med et smil uten at det kommer fram at forutsetningen er en stor økning i bompengene. Frp løper fra det ansvaret.

- Hvordan er det å drive opposisjonspolitikk når partiet som har ansvaret i regjering sier noe helt annet i Stortinget?

- Jeg tror vi får si at meningsmålingene sier at regjeringen ikke har flertall og samlet sett ligger langt bak resultatet i 2017, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Rareste i norsk historie

SV-leder Audun Lysbakken er også forundret over det som skjer i Fremskrittspartiet om dagen.

- Dette er et parti som desperat prøver å slippe unna sine egne sinte velgere. Jeg tror dette som vi ser nå, mer enn noe annet er et politisk spill.

Går Frp ut av regjering på bomsaken, er det historiske dimensjoner, mener SV-lederen.

- Dette vil være den rareste regjeringskrisen i norsk historie. Frp har prioritert høyt en hemningsløs motorveiutbygging, og hele tiden vært fullt klar over at dette ville føre til bompengerekord. Etter seks år med gjennomslag for denne politikken truer de nå med å lage regjeringskrise i protest mot seg selv, sier Lysbakken.