Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Rart at et tog kjører inn i et snøoverbygg som har tatt fyr

Statens havarikommisjon skal granske hvordan brannen oppsto og hvorfor toget ikke klarte å stanse i tide.

FULL FYR:  Et togsett står i full fyr på Hallingskeid. Brannen startet i et snøoverbygg, men spredde seg til togsettet som ble stående på grunn av strømbrudd. Foto: Margit Karin Himle
FULL FYR: Et togsett står i full fyr på Hallingskeid. Brannen startet i et snøoverbygg, men spredde seg til togsettet som ble stående på grunn av strømbrudd. Foto: Margit Karin Himle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Var du passasjer om bord toget og har informasjon eller bilder? Tips oss på telefon 24 00 00 00, epost 2400@db.no eller sms/mms 2400.

(Dagbladet): Statens havarikommisjon for transport (SHT) «ser svært alvorlig» på hendelsen som førte til at åtte togvogner tok fyr ved Hallingskeid stasjon i Ulvik kommune langs Bergensbanen i formiddag. Årsaken er ikke kjent.

Ifølge NSB er det «på det rene» at snøoverbygget som omslutter stasjonen hadde startet å brenne før ekspresstoget med 257 om bord kjørte inn og ble stående fast. Åtte vogner tok fyr. Ingen personer ble fysisk skadd.

- Det er rart at et tog kjører inn i et snøoverbygg som har tatt fyr. Det skal det selvfølgelig ikke gjøre, men hva som har skjedd, hvordan og hvorfor skal vi nå nøste opp i bakkant, sier avdelingsdirektør ved SHTs jernbaneavdeling, Kurt A. Olsen, til Dagbladet.

- Vi skal også se hva som har ført til at det i utgangspunktet begynte å brenne. Det er mange spørsmål som vi skal ta etappevis, sier Olsen, og opplyser at de sendte to etterforskere til åstedet umiddelbart etter at ulykken ble kjent.

- Fikk ikke rygget ut Kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier de så langt ikke kjenner til bakgrunnen for at toget ikke fikk stanset før det entret den brennende strukturen.

- Det er politiet og havarikommisjonen som skal etterforske saken og finne hendelsesårsak og -forløp. Det er på det rene at overbygget brant og at toget kjørte inn i det. På grunn av brannen var det strømløst på strekningen slik at motorene ikke fikk kraft. Derfor fikk ikke toget rygget ut, sier Lundeby til Dagbladet.

Leder i Norsk lokomotivmannforbund, Rolf Jørgensen, sier tillitsvalgte har vært i kontakt med føreren. Han blir nå tatt hånd om og fulgt opp av kolleger.

- Klart det er en ubehagelig og sterk opplevelse at strømmen blir borte, alt stopper og at det er full fyr og flamme. Alt han har fortalt oss tyder på at han har håndtert situasjonen på en korrekt måte, sier Jørgensen.

De 250 passasjerene og sju besetningsmedlemmene om bord ble evakuert av toget før vognene begynte å brenne. Alle passasjerene blir nå fraktet til ulike destinasjoner og det pågår etterslukking på åstedet.

Stengt Bergensbanen er nå stengt på ubestemt tid inntil Jernbaneverket får utbedret skadene og friskmeldt strekningen.

- Vi lager nå et opplegg for buss og tog på Bergensbanen, og anmoder alle om å følge med på nsb.no for å få oppdatert informasjon, sier Lundeby i NSB.

Det kan ta lang tid før togene mellom Oslo og Bergen kan passere Hallingskeid. Jernbaneverket vet ennå ikke hvordan det står til med togskinnene, og sier det kan bli aktuelt å måtte bytte dem. I tillegg må kjøreledningen skiftes ut.

- Vi snakker om døgn, men jeg kan foreløpig ikke si noe om hvor mange døgn dette arbeidet vil ta, sier informasjonssjef Inge Hjertaas ved Jernbaneverket til Dagbladet.

Hallingskeid stasjon brant også i 1960 og i 2008.