Ras-kommunen innrømmer alvorlig svikt

Gjerdrum kommune droppet regler om uavhengig kontroll og bøtela ikke ulovlig graving i kvikkleiresonen. Nå får kommunen stryk av jussprofessor.

GRAVDE UTEN LOV: Slik så det ut i ravinen mellom boligfeltene Ingelstun og Viervangen i våren 2016 - noen få hundre meter fra stedet hvor raset på Ask gikk i desember 2020. Ifølge kommunalsjef Berit Adriansen var det ikke gitt tillatelse til gravearbeidene på bildet. Foto: Kåre Homble/Naturvernforbundet.
GRAVDE UTEN LOV: Slik så det ut i ravinen mellom boligfeltene Ingelstun og Viervangen i våren 2016 - noen få hundre meter fra stedet hvor raset på Ask gikk i desember 2020. Ifølge kommunalsjef Berit Adriansen var det ikke gitt tillatelse til gravearbeidene på bildet. Foto: Kåre Homble/Naturvernforbundet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gjerdrum kommunes håndtering av en boligutbygging på feltet Viervangen, noen steinkast fra raset i romjula, vekker sterke reaksjoner. Dagbladet omtalte saken i en større artikkel lørdag.

«Brudd på kommunens tilsyns- og saksutredningsplikt», mener professor i forvaltningsrett, Jan Fridthjof Bernt.

«Alvorlig», innrømmer Gjerdrums kommunalsjef Berit Adriansen om saksbehandlingsfeil.

Finner ikke tillatelser

Slik Dagbladet skrev i helga, finner kommunen ingen tillatelser, og vet ikke hvem som var oppdragsgiver for gravearbeider i ravinen mellom boligfeltene Ingelstun og Viervangen i 2016.

Gravingen skjedde i andre utbyggingsfase på Viervangen-feltet, hvor det nå er til sammen 14 seksmannsboliger.

- Man skal ha et system for hvem som er ansvarlig for prosjektering og utførelse, slik at hvis man oppdager feil i etterkant har man et foretak å holde ansvarlig, som er lovpålagt å oppbevare nødvendig dokumentasjon. Og i dette tilfellet har vi ikke det, sier kommunalsjef Berit Adriansen.

Overfor Dagbladet kaller hun dette for «alvorlig».

Ravinen hvor det i 2016 ble gravet og hogd uten tillatelse, ligger noen få hundre meter fra stedet hvor et ras natt til 30. desember 2020 kostet ti mennesker livet, i naboboligfeltet Nystulia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer